Danas sam išao da vidim jedan plug, rečeno mi je da je OLT, ali na pločici se više ne vide štampana slova već samo ona ukucana i piše RATAR 3/2. Dakle neko će već bolje znati da li je to zaista OLT. Za plug mi je rečeno da je velik, da ima vario konstrukciju, i da ne postoji masa koju neće zaorati.
Ja tražim neki (jeftiniji) plug kojim bih eliminisao tanjiranje koje plaćam, odnosno koji će moći da zaore nepotanjiranu kukurzovinu bez gušenja. Sad imam IMT 757 dvobrazdni, koji to može da radi ali je potrebno paziti da se prate redovi. Pošto ja ne sejem baš najbolje, iskrivim i sastavi mi ne budu baš 70cm, onda bi trebalo u oranju svaki četvrti red paziti, ispravljati, sužavati, širiti... a meni se to baš i ne radi. Ja sam navikao da uđem u brazdu i pustim misli do novih šljiva, a kad se već približim razoru ili kraju, onda gledam pa ispravim, izjednačim, poravnam, kako to već treba...
I tako čujem ja za ovaj OLT Ratar, i za njega mi napričaju da je ono - ne okreći se sine, oreš i ne misliš šta se dešava pozadi. Pri tome mi je još rečeno i da neće biti skup, računam za te pare mogu i baciti treću glavu, pa sam otišao da ga vidim. (Međutim cena nije takva kako mi je rečeno već je ipak pristojna.)
Plug je zaista ogroman, visok i dugačak (zaboravio sam metar da ponesem pa ne znam tačno koliko je), 2+1 je i mislim da ga moj rus 82.1 ne bi mogao ni transportovati. Bez treće glave je poluga znatno manja i u dvobraznoj varijanti bi, mislim, rus mogao da radi sa njim. Konstrukcija je masivna i jednim toplingom se podešava zahvat svih glava pojedinačno (povezane su međusobno plougom i rotiraju na bolcnama), postoji strelica koja pokazuje obeleženi zahvat (od 30 do preko 40). Ako bi se taj topling zamenio hidrauličnim klipom dobio bi se pravi vario plug. Svideo mi se oblik dasaka, mislim da bi zaista mogao lepo da zatrpava masu, jedino što gazda kaže da traži veću brzinu za dobro zaoravanje. Ne sviđa mi se što praktično nema gde da mu se nabudže pretplužnjaci, naravno i to što je premasivan.
99% to nije plug za mene ( i 99.99% ga neću kupiti), ali pošto u ovoj temi odavno nije pisano ovo je prilika da možda neko ko ima iskustva sa ovim plugom kaže nešto više o njemu.