OLT plugovi

Evo još jednom obračam se na vas stručnjake za OLT plugove. u oko mi upao Posavec 2.25, znači da je u osnovu bio 10 cola, ali ga vlasnik preradio na 14 cola.

Pa me zanima jesu li su daske i raonici na original 14 cola Posavcu iste veličine kao za 10 cola? Zar ne bi trebali raonici i daske, da bude veče?

Evo par slika, šta mislite o toj preradi?

http://i58.tinypic.com/2dhxv7b.jpg
http://i61.tinypic.com/epqfyf.jpg[
http://i62.tinypic.com/5mb9zq.jpg
http://i61.tinypic.com/f4ej4g.jpg
http://i59.tinypic.com/11szakl.jpg

Hvala unapred za vaša mišljenja

gvs4wwj
dal je isto 100% nisam siguran ali veoma je slicno. Radim vecinom sa posavcem od 2/36 sto je skoro 15coli pa dasci. Ali drugacije su pod uglom koji se podesava .sad cu naci sliku jer ranici i daske su veoma slicni ali dal su identicni to jedino uporediti na licu mesta.

E hvala puno. Meni se čini, da nije velika razlika u raoniku, ali bi mogla biti u dasci. Jer mi nije sasvim jasno, dal možeš ti istom daskom kvalitetno orat na dubini 25 cm (što je na papiru maximum za 10 cola) i na 35 cm, što je limit za 14 coli. Osim ako je daska na 10 coli konstruirana za veče dubine.

Pa ovako po meni ako je 10col i 25cm zahvat i ako ore 25cm u dubinu on na tu sirinu pravilno okrene brazdu.Ovaj zahvata od 14col je 35 cm zahvata i dubinu oranja od 35 cm pravilno okrene na tom zahvatu. Postoji mogucnost da su za nijansu duzi raonici i vislje daske donekle ali tu se dobija i sa visim i nizim klirensom .Ovaj plug jako lepo zaorava sve zivo samo je tezak vuci. Sa imt567 je na ivici vucne sile kad se ore 30cm ili dublje. Po meni ako mozes smanji zahvat na 12col i mnogo bolje ce raditi i mnogo lakse se vuci

Malo sam preterao sa dubinom, redko idem dublje od 30 cm. I na kraju krajeva snaga mi nije problem, 78 KS je više nego dovoljno i za teže uvete.

imam par pitanja u vezi ovog pluga. meni konkretno treba plug za jako malu bastu. od svih iz oglasa oltovi plugovi su najjeftiniji. ne bih davao neke velike pare. da li ovaj plug po vasem misljenju vredi uzimati ili ne? ovaj je u oglasima 120e. cena nije fiksna. koliko po vasem misljenju vredi ovako nesto? ima ih jos po nekim nizim cenama ali ovaj izgleda, meni neukom, ok.

de0100.jpg

To je stari imt-olt radjen u saradnji inace daska i ranik potpuno isti kao na imt757 ali ovaj plug je konstrukciono 16-18 col. Imam isti takav i to je se nekad isporucivalo uz nov ferguson za duboko oranje. Taj plug na slici po meni nevredi ni 50 eur. Prvo ranik je totalno los , nema ni nosaca ni crtala niti pozadi lim koji ravna brazdu malo.Ako vec kupujes jednobrazdni vidi ili olt alkar ili noviji imt jednobrazni sa rucicom koji imaju. to ti je moja preporuka a ovaj plug moze i krme zaorati jer negusi uopste od zetvenih ostataka

hvala na brzom odgovoru. ja se ne razumem u plugove. komsija koji zivi pored mene ima traktor i hoce da mi pomogne ali nema plug. imt plug mi je skup inace bi njega jurio. to mi je i on rekao da gledam.

Ja sam kupio ovakav plug doslovno NOV. na daski jos bilo farbe s prednje strane, nisu s njim mogli orati ni s IMT 558 ni 560 ni ursus 335 ni 355 stajao ispod kukuruzane godinama i ja ga dobijem za 100€. Orao sam par godina s njim i izludio jer nema rucku za podesavanje. Kolega forumas Marko mi pokloni prednji dio IMT pluga pa sam napasao IMT osovinu i rucku na taj ram i islo je osjetno bolje ali opet nije to TO... Izadje mi jako povoljno potrosen IMT jednobraznjak i uzmem ga, presarafim glavu s ovog jednobraznjaka na IMT ramu posto su identicne i preporodio sam se sto se oranja tice. Od rama ovog pluga sam poceo praviti podrivac da bude makar neka korist od jega kad vec za oraje nije...

Trazi u najmanju ruku OLT Alkar jednobrazni i obavezno s ruckom. Na njemu je daska kao na OLT posavcu s promjenjivim celom, jako dobar materijal ima i lako se vuce s bilo kojim traktorom i takodjer moze da zaore sve sto mu se nadje na putu. Kolega je imao takav plug i nema sto zaoravao nije s njim.

Brana4x4 imam ja IMT jednobrazni na prodaju raonik ima četiri šrafa ne znam da li je to IMT 752 ili nosi neku drugu oznaku po veličini kao da je 16 cola

Slike sutra jer nemam ni jednu trenutno, a stanje je sledeće, daska je ok ali je poprilično zarđala od stajanja, raonik može da ide još, crtalo nema deflektor nema peraje ima.Nije nigde kriv nategnut ili sl.kad okačim slike da ga vidiš ako ti se svidi možemo se dogovoriti oko cene izvinjavam se za:off_topic:

Pisao sam vec u osnovnoj temi o plugovima, tj, pitao sam da li neko zna gde se mogu nabaviti spaneri kolenaste osovine za OLT plugove.
Napravio spaner:cool:, prepravio drugi(duzi) plaz - navario parce gibnja i sklepao neka pera od starih zagrtaca za krompir.
Evo mog Slavonca u akciji, zasluzio je jedno dobro ciscenje i farbanje, po Svetom Jovanu. :ppozdrav:
https://www.youtube.com/watch?v=g2gZ9tpdGxU&feature=youtu.be

P.S. Fabricki, kolenasta osovina nije postavljena tako da donje tacke kacenja(gde se kace poluge) budu podjednako udaljene od gornje tacke kacenja(toplink). Malo sam je pomerio u levo, i sada su tacke priblizno jednako udaljene. Namestio sam ih, prvo, da budu potpuno jednako udaljene, i kose vuce nije bilo uopste, ali, prva brazda je pravila daleko manji zahvat. Sada sam nasao neku sredinu - ima blage kose vuce, ali sirina zahvata je ista.
Kako da eliminisem i to malo kose vuce? Sirenje tockova ne dolazi u obzir, posto uglavnom vucem IMT 755NK, ovaj sluzi za ,,laksa oranja''.

Ne mora osovina biti u centru pluga. Otkud ti taj podatak? Osovina se podesava tako da udjes traktorom u brazdu, nastimas plug kako god znas i umijes na radni zahvat da sve brazde hvataju jednaku sirinu. ako moras dotezati spaner, dotezi ga. plug kad se gleda sa zadnje strane mora biti okomit na zemljiste koje ore i kad se gleda sa strane mora biti vodoravan sa zamljistem koje ore. Kad je plug tako u brazdi poden, top-link poluga treba biti paralelna s pravcem kretanja traktora, ili makar priblizno paralelna. Sad se tek pristupa podesavanju polozaja koljenaste osovine pluga na taj nacin da otpustis sarafe koji ju drze i da ju dovedes u polozaj takav da donje podizne poluge budu pod jednakim uglom na pravac kretanja traktora. Dotegni osovinu, popusti spanere i gledaj kako se plug ponasa. ako ide ravno i ne bjezi nikud to je TO a ako bjezi u neku stranu to se regulira zakretanjem koljenaste osovine oko njezine osi. Da imas rucku na plugu, pomicao bi rucku u pravcu u kojem je potrebno a posto imas slavonca koji u 95% slucajeva nema rucku na osovini, slijedi otezanje cugova, zakretanje osovine rolcangama i ponovno dotezanje cugova, sve dok ne potrefis podesavanje pluga prema svom traktoru.

Po pitanju fabricki postavljene koljenaste osovine, tko kaze da je ona uopce pravilno postavljena? IMT plugovi su dolazili polusastavljeni i sastavljali su ih radnici u prodajno-servisnim centrima kako se kome htjelo, bez ikakvih mjerenja i to je ispravno posto se plug podesava prema traktoru samo sto to ljudi ne mare pa tako i dan danas kruzi po mom selu prica da djed Đuro nikad nije mogao orati sa svojim plugom kao ostali ljudi iz sela i da ga nitko od starih traktorista nije mogao podesiti kako treba a da su Boro i Mićo imali plugove koji su radili fantasticno pa je Đuro isao od njih dvojice posudjivati plug... Da je njima tad bilo reci da se osovina mora pomaci, svi bi rukom odmahivali da je to u fabrici podeseno i da se to ne smije dirati pa je djed Đuro jeftino prodao svoj plug samo da ga ne gleda... Ovdje se radi o IMT 755.20NK plugovima jer su ih ljudi morali kupiti uz 539 ;)

@Bobo, hvala. Ovo je 100ti put da na forumu dobijam pomoc. :) Upravo to, ljude po selu ne zanima dalje od stelovanja na toplinku i ,,visuljki''. Da osovina treba da bude u centru sam procitao upravo na ovom forumu, cini mi se u opstoj temi o plugovima. Imam rucicu za stelovanje, napravio sam je. Sklepana je, ali vrsi posao.
rbwt4i.jpg

Vidi se na snimku (link u mom prethodnom postu)lepo. Plug potpuno horizontalno lezi, i brazde hvataju isto. Ok. Ako je tako, treba da pomerim kolenastu osovinu nekoliko centimetara u desno. Probacu kad prodju ove kise, danas me je uhvatilo u uvratinama. Iance, plug je PREPORODJEN nakon navarivanja plaza.

Sredina poluge i sila otpora pluga se moraju sjeci. Ti si to mozda krivo protumacio da mora biti na sredini pluga... Ne mora, treba se osovine podesavati prema traktoru koji vuce plug...

Vidim da imas dogradjenu rucku na osovini pluga i s njom takodjer mozes podesavati kako ce se plug ponasati u zemlji.

Nisam pogresno protumacio, samo ne treba da verujem svemu sto procitam. :svinja:
Da, zato sam je i dogradio, da ne bih odvijao i zavijao srafove na stegama s jedne i druge strane kolenaste osovine...

Nazad
Vrh