Ograđivanje voćnjaka

Meni se desilo da je komšija ,pretpostavljam kada je vozio u rikverc porušio 2 betonska stuba (pukli su pri dnu) . Jeste malo veći posao staviti druge ali beton je beton .Možda u mementu stavljanja izadje skuplje ogradjivanje ali mislim da je definitivno na duže staze bolje .
 
Odabir pravih stubova zavisi od vise faktora,namena,okruzenje i.t.d.Moje iskustvo je sledece:Na parceli duzine 200m koja je svojom jednom stranom pored lokalnog puta,postavio sam bagremove stubove na razmaku od 3m,bagrem je usao u izbor zbog poljoprivredne mehanizacije koja tuda prolazi pa postoji mogucnost da zakaci i osteti stubove od drugog materijala.Trajalo je to dve sezone i bio sam zadovoljan izborom.Ove zime,kada je stegao mraz a drva postigla jaku cenu,doslo je do toga da su stubovi poseceni i odneseni od strane n.n. lica. Ovih dana lijem betonske stubove i nadam se da ce steta u buduce biti manja.Ovo je moje ikustvo koje je vezano za lokalitet moje parcele.Pozdav
 
1) Zna li neko otprilike, kako se krece cena zatezanje i montaze pletiva i zice ako stubovi vec postoje.Ima li neka norma koliko 2 radnika mogu da urade za 8 sati rada npr.

2) Druga stvar: nameravam da ogradim vocnjak napolju u ataru.sve su baste i vocnjaci.komsija insistira da odmaknem ogradu 50 cm od granice u moju parcelu,kaze ne moze on da kultivira inace.obe parcele su vocnjaci.stabla i moja i njegova nekih 2.5 m od granice.ako uvucem imam problem. u zakonu ne postoji takva odredba, uvlacenje linije ograde od granice. isto mi u opstini kazu, dakle ograda zakonski treba da je u potpunosti na vlastitoj parceli, odstojanje nula.
sta da se radi? ne zelim konflikt, nije potrebno ali nije u redu da radim na svoju stetu.
 
Kad sam ja ogradjivao voćnjak naplaćivali su od 2000-2500 dinara za ruke po koturu žice od 25 metara .NJih dvojica ako su uvežbani mogu dosta da urade za jedan dan.
Što se tiče ograde ,u tvom placu moraš postaviti ogradu tj. možeš na 1 cm od medje ali je u tvom . To o uvlačenju da on može da frezira je glupiranje tvog komšije . Pozoveš ili ti je već bio geometar , pozoveš komšiju da bude prisutan .
U zakonu postoji da ne možeš da zidaš kuću na medji nego ima tačno koliko od , a što se tiče ograde to nema .
Ja sam ogradio tako što sam se uvukao na jedno 5- 10 cm čisto zbog mene da nemam problema a pola metra nema šanse .
 
cini mi se da je to jako puno 2500 din za 25 m.samo rad na zici.ali verujem da tako nude.

po meni to se ne isplati po toj ceni.25 m je gotovo za 2 sata po meni.
 
A jel njihova i zica kad naplacuju 2500 od kotura ?
Zezam se malo ali bre to nenormalno skupo.

gog-xyz
Ograda mora da bude u potpunosti na tvojoj parceli sto prakticno znaci da zica mora da bude tacno na liniji koja vas razdvaja a stubovi u tvom delu, dakle zica treba da bude pricvrscena za stubove sa strane do komsije, stubovi su u tvom.
Mani te "dobre" komsije sto bi da mu ti poklonis 50 cm svoje zemlje da mu ne bi ograda smetala.
Sta bi se desilo da on ogradjuje, znaci i on bi stavio ogradu u tvoje da mu ne bi smetala?
 
ovo sa ogradom je stvarno smijurija. i drugi komsija hoce 60 cm da uvucem jer mu sljive padaju u moju parcelu.nagele mu se grane nad mojom parcelom.a star vec vocnjak.ja sam ovaj vocnjak kupio prije koju godinu i platio geometra da iskolci pa ih je sve panika uhvatila.
ma razmilsjao sam da im izadjem u susret ,makar nesto,ali necu,posle ce da traze jos, nema kraja ako popustis ...
 
@ironman

Davno beše pre 4 godine kad sam ogradjivao .Možda je bilo i manje ali nikako ispod 1500 din . Za te novce postavljanje žice ( kotur )1,5 met. visina , provlačenje dole u sredini i gore 3 mm žice , španovanje , i postavljanje 2 reda bodljikave žice .MOžda je puno ali tad je bila ta cena .
Ja kad sam kupio zemlju i izveo geometra ,na sreću ili ne imam samo jednog komšiju .Dobri komša je posadio kukuruz i 13 redi bio u mojoj njivi . Ja bio kulturan i sačekao da to pokupi pa onda ogradjivao ,on je sad kao ljut na mene što stavih ogradu i tera svu mehanizaciju tik do ograde a ima zemlje svoje u komadu 8 ha . Pa sam morao da malo povišenim glasom objasnim da je moje moje i ako se ogradi nešto desi .......... od tad ne divanimo , ali ja redovno obidjem ogradu .

.
 
Pre 20-ak godina rešim da ogradim baštu.Izađe geometar,pozovem komšije,niko se nije pojavio.Kad,gle čuda,geometar izmeri da imam metar širine da uđem i kod jednog i kod drugog komšije.Napravim mobu,počnemo mi sa postavljanjem betonskih stubova i žice,kad dolazi jedan od tih komšija naoružan lovačkom puškom.(Drugi komšija se nije ni pojavljivao).Kao ne možemo mi da postavljamo ogradu na njegovoj zemlji.Nekako ga ubedimo da nam dozvoli nastavak radova (Ej,da mi dozvoli da postavim ogradu na mom imanju!),ali da mu ne diramo jednu jedinu vrstu kukuruza koju je imao u bašti i koja je baš kod mene bila posejana.Sve ukupno desetak stabljika belog kukuruza,koju je on kao okopavao,a ceo ostatak bašte mu je bila prašuma i zmijarnik.Ali,eto baš za taj kukuruz je stao,i ja mu kasnije dozvolio da obere.A on me još kasnije tužio da sam podmitio geometra...Kao,video je on kad sam ja geometru davao pare,što je bilo tačno jer sam morao da platim uslugu čoveku.A još kasnije je tužba odbačena,jer je dotični preminuo...To je Srbija...Kakva je-takva je,moja je...
 
kod mene na jednom vocnjaku, salas, dosao komsija da " pomogne" oko montaze pletiva, farmesko pletivo 1,5 m visine , sklanjanje postojece propale ograde od osmougaonog pletiva,zica gore i dole ostaje, ponegde nova, nema bodljikave zice.dodtano plasticno pletivo u donjem delu zbog velikih okaca farmerskoh pletiva.i sad za 120 m duzine ograde kaze 5 dana su radili njih dvojica.ili 100 din/m kao za mene, jer je ipak bio " dupli" posao.
po meni nerealno visoka cena, za posao od 2 -3 dana.ja sam morao nakon 2-3 sata da otputujem, zivim u inostranstvu.
 
Moja parcela, celih 9 jutara, je uvucena 1,5m, sto do oba puta, sto do komsija. Ćale voli mirno da spava, i da se ne svadja (i ja sam takav). Ali jedan od komsija je vec zauzeo tih 1,5 m, i spremio se za setvu. E Srbijo. :)
Kad smo vec kod Srbije, komsija od preko puta drlja ili sta vec, pivske flase na sve strane. Srusen stub, i zica sva iskidana. Prilazimo i pitamo "da nisi video nekog da je prolazio i zakacio ogradu", a on odgovara "nisam ja to uradio dece mi" :)
Ali postoji izreka koje se treba uvek pridrzavati. "Idemo dalje"
 

Super je kalup. Dali sa necim mazes unutrasnjost kalupa pre sipanja betona da se beton ne zalepi?
 
Sad jos objasni i cime si pravio beton,sljunkom ili peskom? Koji procenat cementa,da li kao kod klasicnog betoniranja ili jaci procenat? Odgovori jos na ova pitanja i castim turu :ppozdrav: kad se vidimo :osmeh:
 
Nazad
Vrh