Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Evo i kod mene prinove...danas mi se okotila kalifornijska zecica...jos ne znam broj malih,necu jos da diram gnezdo:osmeh:

drobac ti dao odgovor ali zavisi jos od starosti i vremena kad su se zadnji put okotile i rase zecice naravno.

Tačno tako, to sve utiče na broj proizvedenih jajnih ćelija. Ja sam jednom pustio mešanku kod mužjaka, dan-dva nakon koćenja i okotila mi samo jedno mladunče sledeći put. Jednom sam prerano pustio ovnoliku zečicu kod mužjaka, nakon upale materice, ista priča, samo jedno mlado.

Sone 92 neka su ti svi zivi i zdravi:ppozdrav:!!!...Drugari ja kada muzjak jednom odradi na dan zenku,njega taj dan vise ne pustam ,vec tek sutra dan,da bi se moga lepo napuniti municijom:haha:za sledecu zenku,a kada imam vise zenki za parenje u isti dan e onda lepo 2 zecice kod 2 muzjaka a ostale cekaju do sutra,i mogu vam reci da kada su zenke spremne,onda bar po meni uvek dobijem dosta zecica,a cim se tesko pare bude manje,eto tako barem kod mene se odvija parenje i kocenje kunica....

Tako je i kod mene cim nece,bezi pa pristane ili samo jedan skok manji je broj zecica.Mada ja praktikujem da takvu zeku pustim pod dva muzjaka u smislu sada kod jednog glavnog a zatim izvadim iz kaveza i stavim u kavez drugog muzjaka.Tada pristane na jedan skok i drugog muzjaka.Ovako se zavrsi sa dobrim brojem mladih ali treba ovakve zenke zameniti boljim...

Zavisi od broja oplođenih jajnih ćelija. Dakle, od ženke, u principu. Ali može da zavisi i od mužjaka. Mladi mužjaci proizvode manje spermatozoida od zrelih, a isto tako, ako je mužjak obavio više skokova u toku dana, smanji se broj spermatozoida u njegovoj spermi, pa ako pari sledeću ženku, može se desiti da bude manje mladih.

Ali, ako imaš zrelog mužjaka, spremnog za oplodnju, broj mladih će zavisiti od ženke.

Muzjak je mlad, mozda ima oko 6 meseci. To su mu prvi mladi. I obe zecice su uparene sa njim i zamisli po 5 obe.
E zato me zanima do koga to moze biti....
A iskren da budem sumnjam na zecicu.... Jer ova becka plava mi uvek koti od 5-6 mladih ali odgaja odlicno

Tako je i kod mene cim nece,bezi pa pristane ili samo jedan skok manji je broj zecica.Mada ja praktikujem da takvu zeku pustim pod dva muzjaka u smislu sada kod jednog glavnog a zatim izvadim iz kaveza i stavim u kavez drugog muzjaka.Tada pristane na jedan skok i drugog muzjaka.Ovako se zavrsi sa dobrim brojem mladih ali treba ovakve zenke zameniti boljim...

Izvini a kako onda znas od kojeg muzijaka su mali?

Pa zamisli šta se desi kod mene, ostavimo mi jednog mladog muzjaka što je sin od bečke plave i ovnolikog.
Ćale se zezne kada je pario i ubaci becku plavu kod sina.... Jbg, zaboravio da je sin njen i upari se...

Muzjak je mlad, mozda ima oko 6 meseci. To su mu prvi mladi. I obe zecice su uparene sa njim i zamisli po 5 obe.
E zato me zanima do koga to moze biti....
A iskren da budem sumnjam na zecicu.... Jer ova becka plava mi uvek koti od 5-6 mladih ali odgaja odlicno

To zavisi i od rase, nasledno je.

Meni ovnolike zečice nikad nisu kotile više od 6-7 komada. Iskren da budem, više mi nije ni trebalo. Kad ih je manje, budu napredniji i lepši, a i ne možeš tetovirati više od 6 komada iz jednog legla (tj. tada nije moglo, ne znam kako je sad).

Upravu si što se tiče broja mladih.
Manji broj mladih bolje napreduju.
Ni ja svoje ne pečatiram a i nema potrebe za tim jer držim za sada samo za svoje potrebe.

panonka i hajkomka

26032013075.jpg
26032013076.jpg

- - - - - - - - - -

Kod panonke je gnezdo uvek puno dlake lepo se očupa, a hajkomka gnezdo uvek bez dlaka usrano i dosad je izgazila tri mlada.Ovo joj je treći okot i svaki put isto, posle ovoga ide u rernu.:cao:

@crnomarkovicu hajkom nije bez razloga hibrid (doduse i panonka) verovatno im je genedski kod drukciji od ostalih hibrida u fazonu da zahteva bolje uslove drzanja (konstantna temperatura).Negde sam procitao clanak da na farmama pustaju zenku 2 puta dnevno kod mladih.Drzimo se oprobanih panonaca:ppozdrav:.

Ja imam 5 hajkomki i stavno nemam tih problema ni sa uneredjivanjem ni sa gazenjem.Mada ja sam pario hajkom x hajkom.Nebi trebalo da ima razlike pod kojim je muzjakom.
Moje se docupavaju ako se ukaze potreba prave dobro gnezdno.
Nisam zadoboljan bio prvim kocenjem ali svako sledece je stvarno odlicno.
To su moja iskustva.

Ja zaista ne znam mnogo o hajkomima.Imam cetiri zecice koje polako formiram u priplodne-videcemo.Ali moje je misljenje da se desava i kod svih drugih rasa da se zecica ne ocupa ili da razbaca,izgazi mladunce.To je vise stvar jedinke a ne rase.Mozda bi Megi mogao vise da nam kaze o tome....on ima hrpu hajkoma a nisam primetio da se zali na rashode u okotima.:ppozdrav:

Upravu si zorke panonci, nemamo mi baš para za profi gajenje.::novac::
Tako je imenjace,bas se vidi ocigledna razlika u kotilici,to sto i drugi a i ti kazes,verovatno je to hibrid kojem treba neka prosecna temperatura do 16 c pa kada se tako slabo ocupaju,a zato panonke u koje sam se i sam uverio posle 15 dana kada cistim kotilicu,dlaka toliko puno ima da neznam odakle joj vise dlaka na sebi koliko se dobro ocupaju,zato panoncima SVAKA CAST:ppozdrav:!!!

Nazad
Vrh