Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Sto se tice dileme slama ili seno ili piljevina,ja sam za cistu slamu.Slama mora da bude suva,bez budji i da mirise kao seno.Pre nego sto je stavim u kotilicu, isitnim je na duzinu od 5-6 cm.Zecica nato jos doda sabljike lucerke koje izmesa u kotilici sa dlakom kad se spremi za kocenje i to je to.Jedan tip kotilice za moje kunice:

vpx6d2.jpg

2qmp7gj.jpg

4kiafr.jpg

2ppkin4.jpg

5bsk6h.jpg

Kad smo vec kod kotilice,kazi mi buco za veliku rasu (ovnolike) da li je dovoljna kotilica 40cm x 50cm a visina 45cm sa otvorom 20cm x 20cm (kockasti otvor)?

Kad smo vec kod kotilice,kazi mi buco za veliku rasu (ovnolike) da li je dovoljna kotilica 40cm x 50cm a visina 45cm sa otvorom 20cm x 20cm (kockasti otvor)?
Dovoljna je i 35x35x35 cm, zavisi od zecice. Ova kotilica je dimenzije s 48,5 v 35 dubina 35 cm. Rupa je 15 cm. Zecica kad udje u kotilicu prvo ide na platformu od daske dignutu od dna 7,5 cm pa se spusta na dno kotilice gde je gnezdo sa malima. Kad izlazi napolje, ako je zecic zakacen za sisu, tu se otkaci i ostaje u gnezdu. Mogla bi biti i vislja, ali bi izgubila i drugu namenu a to je da se na poklopcu zenka odmara od zice i od malih kunica kad pocnu da izlaze napolje i samo bi sisali. Kotilica je skoro pasentna, da ne mogu mali da se zaglave izmedju zice od kaveza i nje. Mana je da neka zecica glavom pomeri poklopac, tad stavim ciglu i sve je ok.

2djnsbq.jpg

U ovakvoj kotilici se okotila moja mesanka ovnoliki muzjak x novozelanska zenka-6 kg, 10 komada.

Poslednja izmena:
Ovo sam zatekao jutros, nisam jos brojao necu da ih cackam ali vidim da mrdaju...
2412gkz.jpg

Muzjak novozelandski - zenka kalifornijska

Cestitke svima...uzgajivacima a i zenkama da uspesno hrane svoje mlade.Kod mene je nastupio period kocenja tako da se pune kotilice.Zelim svima da imaju pune koilice...:ppozdrav:

Ona sta se okotila jucer dala je 11 mladih
Danas mi se okotila druga, 7 mladih, ocupala se napravila gnijezdo i sve, a od njih sedam samo dva su okocena u gnijezdu. Ja sam ruke natrljao sa njenom dlakom i malene skupio u gnijezdo. Pokrio sam ih dlakom, jesam li dobro postupio ?

Dobro si uradio nisi nista pogresio,ali postoji i mogucnost da ce ih odbaciti tih 5 sto si ih vratio jer ko zna zasto se okoti van gnezda.I kod mene se to desi ponekad,ali ih ja ne vracam nek priroda odradi svoje.

Pa moguce da je i to malo poremetilo,ali dobro sacekaj pa ces da vidis kako ce da primi mlade!A meni se danas jedna zenka takodje okotila,a verovali ili ne primala je zeca ko luda,i na 2 kontrolna parenja sama se odizala,ma strasno i zadnji put kada je primila muzjaka obecao sam joj ako se ne okoti ima da skoci do paprikasa:haha:ali danas joj ja slucajno dao malo slame,kad ona pocne da skuplja sve u usta i da grebe po kavezu,ja je pustim u kotilicu reko nece ona za nedelju dana tek da se okoti,i dok sam nesto radio kod drugih zekana ona svu slamu uvuce u kotilicu,i pocne da se cupa ko nenormalna i posle pola sata se i okotila,covek da ne poveruje,a ni izgledom mi nije delovala da je skotna a ima sigurno jedno 6 zecica koje sam proverio i za sada su u redu ali videcemo sta ce biti!A evo i njene slike...
dscn1800.jpg

Evo da se i ja pohvalim
50nom0_th.jpg
okotila mi se danas zečica ova koja se parila prvi put 9.2 a drugi put 15.2 pa nemogu da vjerujem umalo sam joj izvadio kotilicu kad ono jutros ja došo a ona se očupala ko u sred zime i ispod nje 5 komada zečića,malo, al za prvo koćenje njezino je super još mi se dvi zečice koje su bile s njom isto na parenju 9.2 i 15.2 očupale se pa ćemo vidit što će biti s njima......TOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!:osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh::osmeh:

Poslednja izmena:
Meni su se dve okotile jedna novozelandska bela a jedna bečka plava.
Kotilice su napunile do vrha senom, slamom da nema sanse videti zecice.....

Nazad
Vrh