Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Kolko imaju sisa neznam,nisam nikad brojo,panonke koje drzim kote i po 12kom od tog broja svega 1ili2 kom uginu ostatak othrane bez problema.

zorke http://poljoinfo.com/member.php?12317-zorkeDruze, desavalo se da mi okote po 12-13 komada i da ih sve othrane, ali sam se uverio da budu nejednaki po velicini. Ja sam pre za opciju da drzim 1 ili 2 zecice vise, pa da posle kocenja izjedacim broj mladunaca po zecici. Zbog toga drzim 3 muzjaka na 6-7 zenki i gledam da ih uparim u roku od 2-3 dana. Posto zecice nose od 28-32 dana, kad se sve okote, pregledam koliko je koja okotila i izjednacim broj malih. Mislim da nije posteno da neka doji 10 a neka 4-5. Moje sad imaju 3 po 7 i 1 osam.To je moj nacin kunicarenja.

Ja nikada nisam uklanjao mladunce,tj. smanjivao broj okota.Imao sam pre 5-6 god zecicu (melez novozelandski beli x b.orijas).Kotila je stalno 10-12 komada i u 99% situacija ih uspesno odgajala (budu jadnake velicine i napredni) a imao sam cistokrvne novozelandske koje su kotile u proseku 6 kom. i tu je uvek nesto falilo (od 6kom 1 ugine,1 ona izbaci iz kotilice itd..).Tako sam stekao utisak da je sve do priplodnog grla,tj. zecice.Ne treba svasta ostavljati za dalji rad (priplod). Ja sam sada kupio 4 panonke ,4 hajkomke i jednu melezkinju (panonac x hajkomka).Muzjak je cistokrvni panonac.Od 9 zecica,posle 2-3 okota ostavicu 4 najbolje a to podrazumeva:1. Lak okot; 2.broj okota; 3.procenat uspesno odgajenih mladunaca.Naravno,svako ima svoj nacin rada, i ovo sto Buca radi je takodje selekcija.:ppozdrav:

Jos nisam brojao koliko ih ima
fotografija-0052.jpg
fotografija-0053.jpg

Pozrav, novi sam na forumu, imam dvije skotne kunice, jedna je bečki šarac, druga je mješanka orijaša i šarca, parene su 13.2. i 14.2. Jedna je počela gradit gnijezdo još prije 7-8 dana, a druga još ništa. Je li im bolje staviti u kotilicu sijeno ili slamu, i da li je potrebno na dno kotilice staviti piljevinu ( hoblovinu) ili nešto slično ? :sta:

Hvala puno, novi sam u tome, dosta sam čitao o uzgoju kunića, al jedno je teorija, a drugo praksa
:osmeh:. Znači, ako nosi 30 dana, a oparena je 13.2. trebala bi se okotit 15./16.3. ?

Jos nisam brojao koliko ih ima
fotografija-0052.jpg
fotografija-0053.jpg

Zorke netreba da ih brojiš vidi se da ih ima baš dosta, a i kotilica je baš dobra , dosta prostora i podloga odlična. Zorke odlično:bravo:

- - - - - - - - - -

Bolje je slama,bar po meni!Dobar je izolator.A što se tiče piljevine,može i ne mora.Ako je stavljaš ne sme biti prašine i mora biti suva!

Sremac slažem se da je slama bolja.piljevina je prašina i ako udahnu u nos eto problema. Pozdrav sremac

Hvala puno, novi sam u tome, dosta sam čitao o uzgoju kunića, al jedno je teorija, a drugo praksa
:osmeh:. Znači, ako nosi 30 dana, a oparena je 13.2. trebala bi se okotit 15./16.3. ?
.Takoje Vedran1995 totije termin za kocenje jedino moze da varira po broju malih kunica ako bude vise komada dan ranije a sto se tice za gnezdo ako imas mogucnost pomesaj slamu i livadsko seno nikako piljevinu jer sem kijanja sto spominju ostali kunicari postoje mnogo vecih problema kod malih kunica.Veliki pozdrav i puno uspeha u kunicarstvu

Evo i moje trojke:haha:,danas im je 7 dana a vec su ko bumbari,ocekujem za nekih 30 dana novo kocenje od iste zenke koja je bez problema juce primila ponovo muzjaka,pa cemo da vidimo da li ce se broj malisana povecati,ja se nadam da hoce:ppozdrav:!!!

U Pero al nas je krenulo :ppozdrav:sad mi se treba kotiti druga zecica 20 marta.Crnomarkovic kad sam pravio kotilicu kroio sam sanduk naspram poklopca koji je uzgred od malog zamrzivaca.Slikacu kotilicu celu pa ce se videti

Pa ja ne znam šta je onoj mojoj zečici ima stomak,napravila gnjezdo ima nekoliko dana,parena je 9.2 a nikako da se okoti šta vi mislite na to nije valjda lažna trudnoća,po meni se jučer trebala okotiti....????????????

Izvini kolega ali juce je bilo zecici 28dana skotnosti jer februar ima 28 dana .9.2 se parila okotice se u sredu 13.3. Ocekujem i ja u cetvrtak prinove jer se parila 10.2 i pravi gnezdo.Pozdrav svima ah taj februar..

Nazad
Vrh