Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Hvala, kolege kunicari. 20 ih je vec u zamrzivacu, a 55 cekaju na red, trenutno u tovu. Bice uskoro slike.

Oooo pa kolega ti to imas mini farmu.?koje kunice najvise drzis?i sa kojim rasama ili hibridima si najzadovoljniji ?!svaka cas:bravo:samo napred!!!:ppozdrav:

Oooo pa kolega ti to imas mini farmu.?koje kunice najvise drzis?i sa kojim rasama ili hibridima si najzadovoljniji ?!svaka cas:bravo:samo napred!!!:ppozdrav:

Da vam se predstavim: Zovem se Mihalj Frank. Nadimak mi je Buca. Kunice drzim duze od 10 godina. Trenutno imam 5-7 zenki i 3 muzjaka. Imam 1 Ovnolikog muzjaka i 2 Ovnolike zenke, 1 muzjaka mesanca Panonca sa Novozelandskom, 1 mesanca Ovnoliki i Novozelandska, 2 Novozelandske zenke i 2 mesanke Panonac i Novozelandska. Kunice drzim iskljucivo kao hobi i koristim njihovo meso kao hranu za moju porodicu i prijatelje. Ne prodajem kunice, izuzetno ponekog poklonim prijateljima ili nekom ko ce pokusati da ih gaji.

Danas su mi se okotile 3 zecice: jedna ima 4, druga 7, a treca 10 komada. "Betanija" - kotiliste radi punom parom. Od 4 okocene imam novih 30 kunica.

Evo malo slika:

x5rvuo.jpg

Novozelandska sa mesancem Panonca - 4 komada

2evas6q.jpg

7 komada - mesanci Panonci i Novozelandski

10h2hlg.jpg

10 komada - mesanci Panonci i Novozelandski

zlued3.jpg

Bas su se dobro ocupale, kao usred zime. Ja zadovoljan.

kako im se to daje,u vodi ili hrani?
Neosulfoks p dozira se 2,5 grama na litru vode.Matici 5 dana mesecno zaredom.Mladim kunicima 5 dana pre i 5dana posle odbijanja.Tovljenicima 2 puta mesecno,svakih 15 dana 3 dana zaredom.Moze i u hranu 1 kafena kasika 5 grama na kilogram hrane.Dobar lek je Sulfamax ,ima identican sastav.Kad primetite da kunja,uzeti 1 kubik sulfadimina i 1 kubik vode ,navucite u insulinski spic za inekcije bez igle i dajte direktno u usta.Dosta sam kunica na taj nacin spasio.500 gr. neosulfoksa p je 500 dinara,moze da vam dugo traje,osnovi lek za preventivu i lecenje kokciodoze.Pozzzz.

Evo danas mi zečica počela da unosi masovno sijeno u kotilicu a parena je 9.2 znači za 2-3 dana bi se trebala okotiti,jel takoo??????

Pa kolega po mojoj racunici se treba okotiti 12.03,moja je primila 7.02.ja gnezdo je napravila jos prosle nedelje ja ih pustam u kotilicu od 20 do 23 dana skotnosti,i ocekujem 10.03 okot,pa cu videti da li sam dobro ispratio termin...

Odlicno Pero uskoro i ja slike postavljam moja panonka se okotila pre 3dana necu jos da ih diram.

Evo i slika panonaca ,kada su slikani sa 20 dana , sada imaju 25 dana.Zečica treba da se opet koti 15.03 pošto se parila drugi dan posle okota .
sliketerasa090.jpg

Lepo Boa,nek su zivi i zdravi.Ja ne praktikujem pripustanje zecice tako rano,iz razloga sto su mi kunici hobi \za sada\,i ne bih da forsiram nista.Moja se okotila pre 18 dana,od 10 komada 6 je ostalo.Niko mi nije od poznavalaca odgovorio koliko Panonka zecica moze da doji malih,tj. koliko ima sisa i ima li to uopste veze sa uginucem?

Lepo Boa,nek su zivi i zdravi.Ja ne praktikujem pripustanje zecice tako rano,iz razloga sto su mi kunici hobi \za sada\,i ne bih da forsiram nista.Moja se okotila pre 18 dana,od 10 komada 6 je ostalo.Niko mi nije od poznavalaca odgovorio koliko Panonka zecica moze da doji malih,tj. koliko ima sisa i ima li to uopste veze sa uginucem?

Ma ja sam ti početnik , imao sam problema oko parenja i neznam kad ona trazi zeca .Pročitao sam na forunu da moze drugi dan posle koćena i izgleda da je uspelo puna je ko šipak.Stara je 14 meseci i jedva je ostala skotna .drzao sam je kod zekana 3 meseca.Moja je okotila 10 zivih i dva mrtva i nije bilo problema ,danas sam ih odvojio od zečice da se malo domori pred koćenje

Obicno zecice imaju 6 do 8, jako retko 10. Ne verujem da imaju 12, koliko znaju da okote. Zecica doji zecice 1 do 2 puta dnevno, dojenje traje od 1 do 3 minuta. Zecici nemaju svako soju sisu kao prasici, vec sisaju koju dohvate. Ako ih ima vise od broja sisa, cekaju sledece dojenje: otud se javljaju slucajevi nejednakih kunica u leglu. Kad kunici pocinju da vrse kopografiju - jedu nocni izmet, prvo jedu od majke, a ako je ona nosilac kokcidioze, poneki mladi uginjavaju. Ja parim moje kunice: kad su mladi stari 35-36 dana, pripustam muzjaka i vracam je jos 7 dana kod mladih. Sa 42 dana vakcinisem mlade protiv mixomatoze i premestam u tovililiste. Ovo je moj nacin kunicarenja. Nadam se da sam ti pomogao da razjasnis neke dileme. Nikada ne ostavljam zecici vise od 6 komada u jesen i prolece, a zimi 7-8. Pozzz.

Broj sisa varira u zavisnosti od rase.U tome prednjaci Hajkom.Zenke Hajkoma imaju par sisa vise od ostalih rasa.Ja imam jednu mesanku (Panonac x hajkomka).Nasledila je sve osobine panonca,osim sto je za nijansu duza.Kada je budem pustao videcemo kakva je majka a i bas cu pobrojati sisice.:ppozdrav:

Nazad
Vrh