Obrada vinograda

Po meni je najbolje da svaki drugi red bude zatravljen, sa obradom oko čokota. Doduše to nije potkrepljeno iz iskustva ali kad pogledaš logično možeš ući kad treba za prskanje a ne kad može, kod manuelnih radnji isto a imaš i drugu stranu sa obradom zemlje... Meni su svi vinogradi / voćnaci u full obradi...
 
Pa i ja imam ankere, doduše betonske....

Inače što bi orači rekli "Puko top danas" što se tiče rezanja...
Za razliku od prošle godine vratih se na dobru tradiciju da se vinogradi orežu do nove godine, tako da sam u 2022oj imao dva rezanja 😁
 
U ovim uslovima 20tak cm, možda nešto više...
U boljim uslovima bogami ode i skroz u zemlju...
 
Lepo , sasvim dovoljno da se obnovi kapilarnost zemljista i vodopropusnost ujednom. Samo da padne neka kap vise u odnosu na proslu sezonu i bice dobro.
 

"У љубави бити с њим
као драгом дичити се њиме
чувати га зиме".

Живели колеге🍇
 
Kao sto je poznato moj vinogradarcic koji je spalir rezem na luk i kondir za zamenu.
I to je ok. Zahvaljujuci ovom forumu savladao sam solidno sve sto trena.

Medjutim sada cu da pitam za nesto drugo. Imam jedan cokot koji je lociran i na lepom mestu , onako solo loza, pored neke staze i 3 metra od starog bubara. Cokot je star sigurno 6 ili 7 godina. I sada cu da napravin ram samo za njega, nece biti cardaklija. Ram cu napraviti od savnih pravougaonik cevi. I sad sam u dilemi da li da ga rezem kao kordonac ili kao Gijo.
Mogu da ga formiram kao kordonac jer vec imam dve godine luk star koji je 2 metar dugacak. I mogao bih bocno da ga razvucem i polozim horizontalno na cev koja je 50 ili 60 cm od zemlje. I jednogodisnje lukove koji su na njemu da skratim na dva okca. I tako bih formirao kordon. Cini mi se da je to pogodnije zbog duzine nego da rezem na luk.

Molim za misljenje i preporuke.
 
Niko ne komentarise, zakljucujem , mogu da eksperimentisem i igram se kako hocu ...pa za godinu dve postavicu slike ...

Moj sam vinogradarcic podjubrio zgorelim stajnjakom. Ove godine sam isao sa druge strane vinograda s koje prosle godine nisam djubrio. Nada se da visak stajnjaka ne mize da steti.

Pregledai sam cokote kao pripremu za rezanje i uocio sam jedan cokot sa kojim imam problem.
Pa mi je potrebna pomoc od iskusnijih.

Sta je problem , kod kondira za zamenu jedno prakticno nije se razvio ni jedan luk koji je dobar da ostane. Drugi problem na dvogodisnjem luku koji je nosio rodne lastare , prvi rodni lastari je daleko od glave cokota.
Znaci nemam ni jedan jednogodisnji lastar koji je blizu stablu odnosno glavi cokota.
I sad ne znam sta da radim. Da li da odsecem skroz dvogodisnji lastar na kome je bio rod, kako bih radio da su se dva lastara razvila iz kondira za zamenu , i da cekam jalovaci da se izglave razviju
pa da ih negujem,
Ili da ostavim prvi jednogidisnji lastar i ostavim 4 ili 5 okaca da nesto rodi i da opet cekam da se iz glave raxbije jalovak ili iz ovog dvogodisnjeg lastara da se blize stablu razvije lastar , ako se razvije.

Jesam li jasno opisao situaciju.
 
Sta je problem , kod kondira za zamenu jedno prakticno nije se razvio ni jedan luk koji je dobar da ostane. Drugi problem na dvogodisnjem luku koji je nosio rodne lastare , prvi rodni lastari je daleko od glave cokota.

Ili da ostavim prvi jednogidisnji lastar i ostavim 4 ili 5 okaca da nesto rodi i da opet cekam da se iz glave raxbije jalovak
Upravo to uradi povij u istu stranu kao prethodne sezone i to je to. A jalovke iz glave ostavi za sledecu sezonu.
 
Nazad
Vrh