Ja sam mlad u ovome, svega nekoliko godina od kako sve sam radim u vinogradu. Prve godine rezao sa caletom, on rezao kako je naucio od dede i uvek smo imali finog grozdja i vina.. Medjutim ja vidim moze to da se unapredi malo, da bude jos bolje ali opet radim sve i svasta ne mogu da gubim mnogo vremena. Uzmem pogledam malo po internetu kako sve moze da se reze, izmedju ostalog naidjem na oblikovanje loze u kordon i to mi se svidi, nema vezivanja i nema mnogo razmisljanja.. Pogledam sta imam od sorti, vidim moze to skoro sve na kordon i u 7. godini resim da prepravim vinograd na kordon. Sledece godine sam rezem i gledam, polako, razmisljam, isecem pa vidim da sam se zajebao, pa posle gledam da ne pogresim opet, gledam kako da ga oblikujem, rezao sam po 100-150 cokoti na dan. Sledece godine vec to solidno izgleda, vecina se lepo formiralo, ostavio samo ono sto sam hteo a ostalo zalomio. Te godine sam rezao po 300-400 cokoti na dan. Ove godine s obzirom da sam rezem i odmah izvlacim lozu i pakujem na snopove rezem 100-150 cokoti za 2 sata i to samo prsti. Od ta 2 sata mnogo vise izgubim na izvlacenje i pakovanje loze nego na rezanje. Kad dodje cale da izvlaci iza mene ne moze da me stigne pa zastajem da mu pomazem po malo, kad bi imao dvojicu da skidaju islo bi 100 cokoti za 30-40 minuta verovatno, ne treba vise od 20-30 sekundi po cokotu jer u proseku imam 10-12 secenja po cokotu i to samo prsti. Nisam se nista specijalno nigde raspitivao, odlucio sam da radim tako i to je to, vec posle godiju dve vidim da ono sto sam se zajebao u rezanju nije naoravilo problem, izadje loza i gde mislis da nikad nece pa sledece godine savijes, zamenis, promenis.. Uopste se ne brinem kako ce da ispadne, prosle godine sam mislio da sam extra sve odradio a kise mi prepolovile rod, pre toga godinu sam se plasiobda sam mnogo ostavio ono ispalo odlicno.. Nema pravila, svaka godina za sebe i niko ne moze da kaze uradi tako i tako i sve ce da bude odlicno jer je loza ziva stvar kao i covek, jedne godine mu ide od ruke, skedece godine ne ide, pa se na nesrecu i razboli, pa se povredi, jedino pravilo je da
nema pravila..