Obrada vinograda

Je li neko poceo da bere hamburg.
Naslo se po malo nekih 100kg juce :)
Slika od pre 7dana:
20210901-132146.jpg

Cini mi se da hamburg kod mene nece jos 7-8 dana.. Verovatno bi moglo da se probere malo ali kod mene vecina ide u vino pa cemo malo duze cekati :D Videcu da sutra skljocnem par slicica za forum, kad cemo ako ne sad u vreme berbe.. ;)

Ja sutra idem u selo, slikacu ali jos nisam savladao postavljanje sluka,

Sta se moze kad je covek stariji ....
Meni najjednostavniji nacin za dodavanje slika je da okacim sliku na https://imgbb.com/upload i onda ovde na forumu imas dugmence za dodavanje slike, ubacis URL slike koju si dodao i to je to. Jednostavno je, ako ne uspes sam pitaj nekog mladjeg da ti pokaze taj postupak i naucices lako. ;)

Jedno pitanje za iskusne.

U februaru sam jednogodisnju sadnicu demir kapije, da bih formirao cokot, posle prve godine orezao u glavu i ostavio dva okca. Lepo su krenula oba lastara ali ih je proletos zena kada je kosila ili okopavala ba je polomila.
Ja sam to ostavio i letos je iz da kazem stabla krenuo jedan lastar. On je sporo isao i jos je mali , sada je 10 tak cm.

Sta da radim, da li da zamenim ceo cokot ili da ostavim ovaj lastar koji je mali ili u februaru da nrsto trece da uradim.

Rec je o demir kapiji.

Ako ti nije odlomljen sam kalem, vec samo ta dva lastara , ostavi to sto je izbilo i povezi uz neki tanji prut da se vidi , da ide pravo i da se ne iskosi ili stogod drugo opet.Narasce to opet kako treba (pogledaj moju sliku gore kako je orezano posle izmrzavanja, tako ceo vinograd pre neku godinu , samo sto je kod tebe tanje) Ako ti je ostala samo podloga pa iz nje raste lastar, naj jeftinije je da ga izvadis i posadis drugi uredan kalem. To ti je isto za sve sorte .
Ako je podloga u pitanju mozes kalemiti na nju ali to je neizvesna igra za neiskusne, cak ni ja to neradim nikad nego izvadim, kupim drugo, zasadim i nerazmisljam

Imam pitanje da li muskat italija zri istovremeno kad i muskat hamburg
Kod mene su tu negde u isto vreme i malo kasnije Italija u odnosu na Muskat hamburg nekih 7-10 dana . to se odnosi na punu zrelost da tako kazem. Npr Muskat vec berem ali italiji jos malo fali, ali nije 100% zrelo nijedno ni drugo, nisu max seceri
Malo kasni vegetacija ove 2021 god

Nazad
Vrh