Obrada vinograda

Ja ih samo kratim da ne strce, slicno kako bi i masina uradila.. Ove koji su nize ostavljam nekad malo i duze da stite grozd od sunca a gore kratim malo vise..

Ja ih zalamam sve do kraja tj. do lista. Da li to steti lozi ili grozdju?
U teoriji da, ali u praksi nece mu mnogo smetati ako je gore visoko, za one dole blizu grozdova vazi ovo sto je Sicko rekao. A zasto inace to lozi pravi problem, isto kao i kod zimke rezidbe, kada se pravi otvorena rana biljka onda na tom mestu zasusuje kako bi se prekinuo odliv hranljivih sokova i onda zasusi i deo glavne grane pa se onda protok sokova kroz nju smanji jer se smanji "ziv" precnik grane. Kada je to negde visoko i taj deo se odstranjuje pri zimskoj rezidbi onda to nema nikakvoh uticaja na dalji razvoj biljke ali ako se tako nesto uradi dok je vinograd mlad i na nekom nizem delu koji se kasnije ostavi pri formiranju cokota tada dolazi do trajnog ostecenja loze i smanjenja njenog kapaciteta za godine koje slede.. To je ono u teoriji sto znam, u praksi se ja kratko bavim vinogradarstvom pa ne mogu da tvrdim da se tako nesto stvarno i dogadja.

Pa sigurno da vuku odredjeni procenat hrane kad su veliki, zato se i skracuju, ali ne valja ni skroz oko grozdova pa da dobije ozegotine. Imam ja jednog komsiju koji to sve pokida ostane mu samo 4-5 glavnih grana koje je ostavio za ovu godinu i taj vinograd se onda prozire po nekoliko redova dalje mozes da vidis kroz njega, kaze treba mu provetravanje. A onda kad dodje berba smederevka pola zuta pola braon. Kod mene red debeo ~40cm moze da prodje covek pored drugim redom da ga ne vidis uopste.. 😂 Msm svako radi kako misli da treba, prosle godine led pao negde izmedju 10. i 15. avgusta, njemu omlatio 60-70% a kod mene bilo i neostecenih grozdovajer sam ostavio veliku masu koja ga je koliko toliko zastitila.. Sutradan oprskan protiv trulezi i bilo je na kraju 30-40% jako lepog grozdja dok je samo nekih 10-15% omlaceno. Parcele su nam udaljene 150m vazdusnom linijom.

Nije preporaclivo skidati toliko u visini sad, ne samo zbog rezova nego i zbog suse. Gornji listovu su mladji, aktivniji i oni daju snagu da lozu i grozje proguraju ove velike suse i topline bar kod nas juznije. Naravno ako imas sistem za zalevanje ili dovoljno kise onda nije frka

Ako smem samo da podsetim da su neki iskusni vinogradarai savetovali ovako.
Zaperci iznad drugog reda zice se zakidaju da ostane 2 do 3 lista upravo zbog toga sto Srdjan navodi da hrane lozu i grozd.
Zaperci do drugog reda zice sa severne strane se zakidaju celi a zaperci sa juzne strane se ili zakidaju celi ili se ostavi par listova zavisno od toga koliko ima drugog lisca da se grozd ne bi ogolio ili bio u sumi lisca.
Mislim da je ovaki preporucio Cadli ili Entuzijast, a ja sam eto zapamtio ...

Naci zlatnu sredinu je sustina cele price...... ostaviti dovoljno lisne mase da iznese rod , a odstraniti dovoljno da se olaksa zastita i dovoljna provetrenost i zastita od sunca (pri ovom ne racunam vinograde koji su zasenceni mrezom koji su izuzetci kod nas u srbiji) u toku sezone .

Nije ni kod mene blizu Nisa, inace to mi omiljeno grozdje...Pljusnu sad dobro kisa sigurno i u vinogradu 20+ litra... Sta mislite dal ce da pucaju zrna ili ce da se neki drugi problem javi? Pocelo da zri a opet dugo susa bila...

Nece hamburg sigurno jos 15ak dana
A sto se tice kise dobro je dosla bas je osvezila al na kardinalu ima traga nadje se di koja puknuta bobica..

Nazad
Vrh