Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja ih zalamam sve do kraja tj. do lista. Da li to steti lozi ili grozdju?Ja ih samo kratim da ne strce, slicno kako bi i masina uradila.. Ove koji su nize ostavljam nekad malo i duze da stite grozd od sunca a gore kratim malo vise..
U teoriji da, ali u praksi nece mu mnogo smetati ako je gore visoko, za one dole blizu grozdova vazi ovo sto je Sicko rekao. A zasto inace to lozi pravi problem, isto kao i kod zimke rezidbe, kada se pravi otvorena rana biljka onda na tom mestu zasusuje kako bi se prekinuo odliv hranljivih sokova i onda zasusi i deo glavne grane pa se onda protok sokova kroz nju smanji jer se smanji "ziv" precnik grane. Kada je to negde visoko i taj deo se odstranjuje pri zimskoj rezidbi onda to nema nikakvoh uticaja na dalji razvoj biljke ali ako se tako nesto uradi dok je vinograd mlad i na nekom nizem delu koji se kasnije ostavi pri formiranju cokota tada dolazi do trajnog ostecenja loze i smanjenja njenog kapaciteta za godine koje slede.. To je ono u teoriji sto znam, u praksi se ja kratko bavim vinogradarstvom pa ne mogu da tvrdim da se tako nesto stvarno i dogadja.Ja ih zalamam sve do kraja tj. do lista. Da li to steti lozi ili grozdju?