Obrada vinograda

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
1.142
Lokacija
uzice & novi sad
Sada se vracamo se na temu.
Meni super korisna ova mala digresija
kako kazes sa negom vinograda.
Imam svesku u koju ove odgovore I objasnjnja zapisujem.

He heee, baš sam loš djak , jer oni kao sto ja radim, stalni nesto pitaju I nikad im nije nesto jasno ....
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
1.142
Lokacija
uzice & novi sad
Poceo moj vingradić da cveta.

Citam o zelenoj rezidbi I ostala mi je jedna stvar nejasna a vidim da se ponekad I oni sto pisu zabune.
Neki mesju pinciranje I zalamnje vrhova.
Bar sam ja tako shvatio, ili sam ja nesto pomesao....

Ovako, shvatio sam da je pinciranje mera koja se pre cvetanja sprovodi I ako sam razumeo to je zalamanje vrhova rodnih lastara kod kojih cvast se nije razvila dobro. To mi nije bas jasno kad koga se primenjuje.

Posle cvetanja kada lastar predje 20 cm najvislju zicu sprovodi se prekracivanje vrhova. I to mi je jasno.
Posle toga tj posle 2 ili tri nedelje se zakidaju zaperci I oni oko grozdja zaperci se skroz skidaju.

Ovo pinciranje mi nije jasno. Da li se to sprovidi na lastaru kod kojih je cvast mala ili sta vec. I koliko se vrh zakida. Sta ako je taj lastar mali.
Odmah da kazam ja to pinciranje nista nisam radio. Kad ne znam staje.

Plevio sam jalovake, proredio lastare da budu lepo rasporedjeni, provukao ih kroz zice, ako se iz kondira za zamenu razvio treci lastar, najslabiji sam odstranio.
Cvasti nisam skidao. Na jednoj lozi sam imao I podzemne lastare I njih sam uklonio. U glavi cokota ponegde sam ostavio jalovak za rezervu gde mi se ucinilo da ce biti pogodan za luk iduce godine.
Najednoj lozi mi se iz kondira za zamenu razvio samo jedan lastar, tu sam namenio jedan lastar koji je na pocetku luka da ostavim za luk iduce godine, a ovaj lastar sa kondira za zamenu cu rezati da bude kondir sa dva okca.
Ovo samo pisem da Entuzijasta, Cadli I drugi koji su mi objasnjavali, vide da nisu dzabe gubili vreme I objasnjavali mi ...

Na lozi u trecoj godini ostavio sam svuda po 4 rodna lastara plus kondir za zamenu. Na skoro svim lastarima imam po dve cvasti. To planiram po poslecvatanju da razredim. Da ostavim po jedan grozd na lastarima. Da li da ostavim grozd I na lastarima koji su na kondiru za zamenu.

Jedva cekam zelenu rezidbu ....a dotle da razjasnim sta me buni .
 
Učlanjen(a)
17 Mar 2013
Poruka
154
Lokacija
Sombor
U sustini pinciranje i zalamanje vrhova je jedna te ista stvar kod mene, zabuna se desava u tome da pinciranje tj zalamanje vrhova se radi pre cvetanja loze u idealnom slucaju . Ali neretko je to nemoguce uraditi zbog nacina porasta loze u vegetaciji i zavisi od sortimenta. Kad ti preraste lastar iznad najgornje zice za15- 20ak cm odseces ga naravno, sad idealno bi bilo da je to pre cvetanja ali u samom startu mog izlaganja u vinogradu nista nije idealno. Nepisem o rejonima vinograda koji su juznije od Vojvoodine sto se tice Srbije i sire (Dalmacija Makedonija itd) gde vegetacija pocinje ranije da nebude zabune.

Sto se tice roda u trecoj godini vinograda mozes odstraniti cvast na lataru koja je slabije rzvijena i manja ali ako si ispostovao prihranu djubrenjem prirodnim ili vestackim u prethodne 2 god i nemoras od volje ti.

Sve ostalo sto si napisao sto se mene tice je ok
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
1.142
Lokacija
uzice & novi sad
Imam jos jedno pitanje. Na jednoj lozi na srednjem delu lika imam bas slabo razvijene lastare, krzljavi I mali mozda sami 15 cm. Na njima ina I cvasti koja je isto ostala krzljava. Samo na pocetki I kraja luka imam lepo razvijen po jedan lastar.
Sta je tu u pitanju, da li mraz ili sta.

Da li te zakrzljale lukove da odstranim I kada je to najbolje ciniti.
 
Učlanjen(a)
17 Mar 2013
Poruka
154
Lokacija
Sombor
Ako su zeleni bez bolesti a zaostaju u razvoju nemoras ih dirati izrasce to, koliko u duzinu nije tako bitno bitno . Ako su kao opaljeni moguce je da je neko oboljenje plamenjaca ili crna pegavost grinje, desava se to .

Sve je bolje nego kad ti kao i meni komsija poprska herbicidom za kukuzuz 18 redova vinograda po 8-10 metara duzine i molis Boga da prezivi. Dva cokota se osusila. Odlepio sam danas
 

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
1.142
Lokacija
uzice & novi sad
Vinogradarcic precvetao.
Bobice su najvece kao biber a najvise ima velicine kao pola zrna bibera.
Imam par pitanja.

Da li sada da proredjujem tj skidam grozdove , ili da ostavim to za kasnije , jer na svakom lastaru imaju po dva grozda.
Ako je 10 lastara to je dvadeset grozdova a oni poveliki, to ce biti puno.

Drugo pitanje da li da ostavim I grozdove koji su na lukovima na kondiru koji je za zamenu.

Trece da li odmah da prekracujem lastare koji su dosta iznad gornje zice, e da I znam, ne treba da prekracujem lastare koji su na kondiru za zamenu.

Cetvrto pitanje, na mestima gde ima puno listova a to je obicno pri dnu rodnog lastara na dvogodisnjem luku. Tu na nekim mestima ima puno lisca koja su zaguzvala.

Sada je rekao bih ona spoznajna faza kada je momenat za neki posao I kojim redom to ide.
 
Vrh