Obrada vinograda

Pod:
1, nije bitna duzina proslogodisnjeg pruta, lepo raspodeli lastare i odaberi sta ti odgovara i visak skines
2, nece nista faliti ako skratis nebi trebalo da suzi mozda malo vec sam rekao da kad ima list nemas brige seci. Vidices kad budes malo iskusniji i loza malo matorija negde ces nesto zaboraviti odseći ili neces videti ili nesto izbija nisko iz panja itd.... resenje-moras cvikniti makazama. Svima se to desava u proletnoj rezidbi manje ili vise ako kazu drugacije lazu.
Vec sam napisaoo loza je ziv organizam i vrloo otporan na maltretiranje , ovo sto pitas su izuzetci i odstupanja od pravila (i nebi trebalo postati pravilo) ali neophodna i takoreci treba malo biti kreativan da se ti problemi rese. U principu gledas sta i kako ostaviti za sledecu godinu ili jos 1 godinu unapred(uvek). Ponekad bolje ostaviti 1 viska da se nadje a ponekad bolje 2 manje(ovo obicno ide kad je slabiji cokot po razvoju).
Iz glave ili sa panja mladi izboji i lastari su po pravilu 90% nerodni tako da neopterecuju cokot rodom (nesto kao vodopija kod vocaka) i ako treba neka zamena , popuna itd onda se ostavlja.
I molim te imam jednu primedbu na pitanja da bolje koristis pojmove luk, kondir , lastar , jel luk je luk, a sad vec sredinom maja - lastar je nesto drugo cisto zbog boljeg razumevanja

Poslednja izmena:
....ovo sto pitas su izuzetci i odstupanja od pravila (i nebi trebalo postati pravilo) ali neophodna i takoreci treba malo biti kreativan da se ti problemi rese...
Ako su mi izuzeci I odstupanja nejasni, a ono sto je pravilo I skolski jasno, moze da znaci, da sam iz faze pocetnika presao u fazu pocetnika sa nekim iskustvom .

U principu gledas sta i kako ostaviti za sledecu godinu ili jos 1 godinu unapred(uvek). Ponekad bolje ostaviti 1 viska da se nadje a ponekad bolje 2 manje(ovo obicno ide kad je slabiji cokot po razvoju).
E to je jasno, samo oni koji bolje razumeju mogu da vide sta treba ostaviti kao rezervu da bi se naredne godine u slucaju potrebe iskoristilo . Znaci gledas za buduca rezanje.

Sta treba skinuti, znaci treba prepoznati sta je nepotrebno I ono sto preopterecuje lozu I moze da je iscrpi.

Na tragu ovoga reci mi da li na lozi u cetvrtoj godini da li da ostavljam 8 ili 10 rodnih lastara. Dobro sam stajnjakom podjubrio I samo sam u dilemi da dodam sada I kana.
Iz glave ili sa panja mladi izboji i lastari su po pravilu 90% nerodni tako da neopterecuju cokot rodom (nesto kao vodopija kod vocaka) i ako treba neka zamena , popuna itd onda se ostavlja.
To je rezerva. I odmah jedno pitanje koje se namece. Da li je nepotrebno ostavljati takva dva izboja iz stabla tj da li je dovoljno ostaviti samo jedan izboj kao rezervu.
I molim te imam jednu primedbu na pitanja da bolje koristis pojmove luk, kondir , lastar , jel luk je luk, a sad vec sredinom maja - lastar je nesto drugo cisto zbog boljeg razumevanja
U pravu si . svestan sam toga I zato imam sire opise da bi se znalo nasta mislim.
Kako zvati proslogodisnji luk koji ide iz stabla I nosi rodne ovigodisnje lastare.
Kako se to zove. DA li dvogodisnji luk, proslogodisnji luk, dvogodisnja grana na stablu cokota ili kako vec.

Izboj iz stabla se naziva jalovak I da li ima jos koji naziv.

Zahvaljujem na posvecenoj paznji , odgovorima I nesebicnom ucenju ....

Teze je citati I pitati ovako, nego na licu mesta sa konkretnim primerima odmah traziti I dobiti objasnjnje. Ali, sto se znanje I tajne vinogradarstva teze nauce onda je ta spoznaja temeljnija.
Ali kai sto vidis ne odustajem.
A nadam se I da napredujem, naravno uz veliku pomoc kolega sa foruma ....

Poslednja izmena:
Kako zvati proslogodisnji luk koji ide iz stabla I nosi rodne ovigodisnje lastare.
Kako se to zove. DA li dvogodisnji luk, proslogodisnji luk, dvogodisnja grana na stablu cokota ili kako vec.

Sto se tice 6,8 ili 10 lastara po cokotu u vec rodnom vinogradu (stariji od 4god) to vec moras sam utvrditi , pustis na 6 pa vidis kako to izgleda koliko je kg po panju itd, i nekoliko panjeva na 8 pa uporedis . Ja licno ostavljam od 6- do 8 rodnih lastara +2 za zamenu za skoro sve sorte. Dobar mi kvantitet i kvalitet.
Te lastare za rezervu ostavis ako mislis da ce trebati, ako ne neostavljas obicno ja ostavim 1, zavisi od situacije
KAN sad u vinograd .... NE ni pod razno(ustvari nikad kan ili urea tj azotna djubriva), pogotovo ako si koristio stajnjak. Poucen licnim iskustvom ... pre desetak god otac bez konsultacija ujesen razbaca ureu po vinogradu veruj mi da sam tri godine imao problema sa nedozrevanjem grozdja. Te godine sam ostavio tonu ne zelenog nego belog grozdja da visi po vinogradu. Imas NPK za jesen ili stajnjak svake 3-4 god i folijarna prihrana ti je vise nego dovoljno za sezonu.
Pojmovi :
https://ovinu.info/dijelovi-cokota-vinove-loze/

Zahvaljujem.
Slika je bas dobra.
To sto sam pitao je 9 I zove ga luk.
E sad koja je razlika izmedju 11 I 13.
Po meni to su rodni lastari samo sto na 11 nisu nacrtani listovi.

Ili ovo 11 predstavljaju lukove stare jednu godinu a 9 je luk star 2 godine a 13 je ovogodisnji rodni lastar.

Dao bih ti tri lajka ali nema tehnickih mogucnosti .....

Tu je nacrtan cokot na pocetku vegetacuje (skroz levo) , pa kad ima zelene lastare(period maj - pa takoteci do berbe levo-sredina) i period jesen zima (desno) u toku 1 godine. Sve je dobro napisano. Od jednogodisnjeg lastara naravno dobijas luk u prolece povijanjem i vezivanjem za zicu

To se obicno radi kad je mlad vinograd onda ima vise s godinama se uglavnom to pocupa dok se okopava , neotkopavam kao na linku ali ako se primeti da izbija iz zemlje uz panj onda da, otkopam malo i posecem te izdanke i korenje.

Zamolio bih da mi nacrtas rezanje koje cu opisati.

Ako je sada imamo luk sa rodnim lastarima I ispod kratki kondir sa dva izboja I ako se lepo razvije jalovak iz stabla koji je po polozaju iznad kondira a ispod luka. Znaci skolski.
Sledece zime kako rezati da se dadasnji jalovak iskoristi .
Nadam se da je sada terminologija bolja.

Zavisi što želiš .Ako želiš podići visinu čokota onda na kondiru ostaviš samo luk za tu godinu a od jalovka ostaviš kondir.Možeš čak i na starom luku prvi lastar ostaviti za luk u toj godini a od jalovka kondir. Sve zavisi šta želiš postići rezidbom na tom čokotu.

Zahvaljujem na pomici da brze ucim.

E sad imam jedno pitanje koje cu morati da sire opisem. Ostavii sam namerno dva cokota , potpuno van spalira I druge loze. Njih hicu kao neki ukras I nalaze se oko nekog bunara I povrsine koja je nama kao park. Ta loza je dedi bila za rakiju I uipste se ne prska. Grozdje belo. Reze se na dugo jer tako radja.

Zabo sam pored cokota jake stubove, visoke a I debele. E sad svaka loza ima po dva luka na kojima su lastari. Njih sam prislonio I malo smotao oko stuba.
Sta sad da radim I kako da rodne lastare da postavim kada nemam zicu I nikanosloncekve oslonce, nista sem tog stuba jednog.

Da li da na stbu zakucam horizontalne letve pa da za njih vezujem lastare ili da pravim kao neke merdevine.

Ta loza je vise kao ukras. Necu vinjagu da pravim. Tu ne sedimo

Poslednja izmena:
Stub = stup . Napravi nešto slično mostu ili luku između tih nosećih stupova i kad ti se loza popne na tu visinu upleteš je da lijepo izgleda dobiješ nešto kao zeleni portal ispred - iznad bunara.

Nesto nam tema zamrla ....

Da li stitite vinograd.

U ovoj fazi se obicno ide kontaktnim sredstvima, ali sto bi rekao moj prijatelj Toma, sada vec pomalo mogu da ga pratim, s obzirom da ima mnogo cesto kise, visoke temperature, loza buja, verovatno treba ici sistemicima.
Misljenja I vasa praksa.

Nazad
Vrh