Pa necu ostetiti koren. Sadio sam rupi tako sto sam iskosio sadnicu dijagonalno u rupi ako je rupa kocka kocka , bas kako je na slikama za sadnju.
A kolje sam pripremio 1,2 m visine a imam i cuskiju da rupu lepo napravim i zabodem kolje dobro.
Ovo mi je bitno da bude 7 do 10 cm od stabla gde izlazi iz zemlje.
I na jedno 20 do 30 cm visine cu da vezem lastar za kolje.
Ako imas sliku neku posalji mi da vidim kako se radi vezivanje , planiram da napravim osmicu od plasticnog kanapa .
Ako treba mogu nesto i da poturim da kanap ne dodiruje lastar.
Tu na Titelskoj visoravni odmah iznad sela bilo je puno vinograda, medjutim nije imao ko da radi pa su sve povadili. Mozda je ostao samo jedan.
Moj tast je zasadio bio 1984 veci vinograd 400 cokoti , sadnice uzeo iz Radmilovca i pre tri godine je prodao vinograd i zemlju jer nije mogao da radi.
Vinograd niko ne radi , stoji i propada , covek radi u Austri sa sino m i kad se vrati kaze da ce odluciti sta ce sa zemljom.
Ostala stara kuca, prava backa sa lepim placem i bastom na lepom mestu odmah uz breg.
Mislili se mi sta da radimo, ne mozes uzeti neke pare a i nisu nam neophodne i ja se dogovrim sa zenom da mi to malo uredimo i zasadimo to voce.
Prvo smo ogradili betonskim stubovima i ulaz betonirali, zatim gde nije voce poorali i podelili, jedan deo zasejali
detelinu i nju dajemo komsji koji to kosai i nosi , mi a 4 ara ispred kuce smo parkovsku travu zasejali, i uredili za sedenje i uzvanje ....
Vikendom idem i radkam , bitno da sam napolju i kada odem u penziju da imam zanimaciju.
Dobio sam od prijatelja kotlic od burenceta za pivo za tocenje, od rosfraja, fantastican je
vec sam dva puta pravio paprikas. Odusevio sam se a i prijatelji koji su nam prvili drustvo.
Stavicu neku sliku ako budem umeo...
A sta mi kazes za sorte, pomogli su mi dobri ljudi koje samo virtuelno poznajem....
Volim ovu crvenu plemenku , ali je kod nas slbo ima u rasadnicima u Hrvaskoj vidim da se nudi.
Ako mi bude islo grozdje imam mesta jos za dva ili tri reda, pa kada odem u penziju i naucim da radim mozda cu saditi i vinsko.
Videcu, bitno da imam svega pomalo. Mozda cu i saditi kajsije ili sljive za rakiju , ima i kazan ali nema voca za rakiju.
Mozda cu kupovati par kazana voca pa peci, tast ima burad jer je peko komu.
Imam coveka koji mi reze voce, za detelinu dobijacu stajnjak, i sada sam naucio zahvaljujci forumu i prihranu vestakom.
Forum je dobar zaista , mada ima ko zivi od poljoprivrede a ima ko je amater kao ja. I tu moze biti razlika u pristupu.
Imam dve kajsije koje su stare preko 60 godina i jos radjaju, dacu da se kaleme. I imamju dve bjelosljive koje su desetak godina stare.
I njih cu da sacuvam . Od njih je dzem fantastican , kada jedes milsis da dzem od kasije.
Koliko sam ukapirao to je neka authona sorta bjelosljiva tu u selu.
Zahavljujem na savetima .
Ja ko los djak, stalno nesto pitam i zapitkujem ....