Dragane, da se razumemo, ja sam prvi za to da se vratimo klasicnoj proizvodnji, na malom posedu, mnogo vise ekstenzivnije proizvodnje no intenzivnije, sa starim dobrim bakrom u zastiti i proizvodima malo crvljivim, malo kvrgavim, malo sitnijim, ali pre svega sto prirodnije dobijenim. Medjutim, ovo sranje od globalizacije i trulog kapitalizma nateralo nas je da prelazimo u vece, ozbiljnije, produktivnije proizvodjace. Po meni, sve je to srljanje u propast, gde je samo velikim proizvodjacima dobro,svi mi mali samo pabircimo po njihovom stolu nakon obeda. Organska proizvodnja je,verovatno, buducnost, malih proizvodjaca,ali ne ide ni to bas tako lako. Mada bi morali svi mi mali da pocnemo da razmisljamo u tom smeru.
Ja imam vinograd za svoje potrebe,svega 24 ari, predaleko od profesionalaca i ozbiljnih proizvodjaca. Glavni izvor prihoda mi je mlecno govedarstvo, gde je surova prica o usranom kapitalizma najrealnije oslikana. Ranije su kod mene ljudi solidno funkcionisali sa par rogatih grla uz malo vinograda,vocnjaka,ratarstva i to sve na malo. Ja danas,sa dvadesetak grla jedva spajam kraj sa krajem. Svi inputi u ovoj proizvodnji iz meseca u mesec idu gore, samo cena sirovog mleka stoji ili stagnira. Svrha cele moje price je da nas "male" ubrzo nece biti, osim vikend poljoprivrednika za svoje male potrebe.
Sve ostalo se slazem s tobom,osim kod price oko karenci i ostataka pesticida. Nije svaki sistemik "otrovniji" od preventivaca,niti im je karenca duza. Stari dobri bakar, u raznim oblicima, ima karencu,najcesce, od 21 do 28 dana. Primera radi,Orvego (BASF),kod paradajza i krastavca ima karencu od jednog dana, Equation Pro tri dana i tako dalje. Znaci nije zdravo ni ako oprskamo samo kamenom i krecom a ne ispostujemo karencu. Na kraju krajeva,bar o hrani koju sami proizvodimo mozemo da povedemo racuna,iako s druge strane u organizam unesemo brdo otrova kroz gotove proizvode,zagadjenja iz vazduha,zemljista,vode,duvanskog dima,raznog zracenja...
Da sumiram ovo moje,mozda, dosadno naklapanje-sto manje pesticida,ali kad mora onda odraditi kvalitetnim preparatima,sa manjim brojem tretmana,uz sigurniju zastitu povesti racuna jos o karenci i bezbednoj primeni istih. Za mene su pesticidi nuzno zlo,kod pravilne primene,ni vece ni manje od inih drugih otrova koji nas okruzuju i truju. Pozdrav dragim kolegama sa foruma.