Vidi, pirevina svakako je gadna biljka, ali ne može biti uzrok tome da čokoti "izdahnu".
Izdahnuće može imati druge uzroke, pored neobrađivanja vinograda, ima tu i neprskanja, nerezanja, a može i sasvim drugi razlozi, koji u krajnjoj liniji nisu bitni....evidentirao si i ideš dalje...
To što je vinograd "star verovatno 25-30 " godina ...to su u stvari nikakve godine ( pri normalnom održavanju). Moj vinograd je sađen 83-će i nije star....mada ima i kod mene "izdahnulih" gidža. Najviše mi se pokazalo kod prokupca, to je stara vinska sorta, ali izgleda da prokupac dignut na špalir, manje traje nego na čokotu ( to su nam i rekli još prilikom kupovine u rasadniku), tako da recimo u tom redu imam i 50% manje gidža nego pri sadnji...
No, svakako moraš da povadiš te trule delove, ali ....Da tu ima ono ALI...
Novi kalem saditi u redu gde je izvađen stari ne ide, iz prostog razloga mikroorganizmi koji su pomogli "izdisanju" starih čokota , jedva čekaju da se bace na "novu hranu" koju im možeš dati novim kalemima...Probano više puta i kod mene i kod drugih ...provereno.
Šta se može uraditi? U knjigama stoji preporuka ( ne znam da li je to neko ispoštovao)da treba sa tog mesta izbaciti svu zemlju i ubaciti novu nezagađenu, ma šta da to značilo u promeru 80x80x80...u centimetrima. Ili ostaviti , taj deo nekoliko godina da se odmara...ili kopati rupe pa tretirati hemijom....
Jedna od solucija je "položenica" tjt. od susednog čokota "iškolovati" jedan lastar i sledeće jeseni položiti i od njega napraviti drugu gidžu...
Pozdrav....ima toga još...