Promenuo sam malo željene dimenzije šupe, pa je sad verovatno drugačija situacija u dimenzionisanju i zato se svima izvinjavam ako gnjavim sa ovim. Evo prvo neke slike iz kojih će biti jasnije šta želim.
Imam ovu šupu za prikolice, i dimenzije su joj 8m x 5m.
upload gif
Hteo sam da je produžim u dubinu, odnosno da produžim ovaj krov na jednu vodu i da tako iskoristim prostor iza šupe.
png upload
Problem je što je šupa dosta niska, na nižem kraju je visoka svega 220cm od zemlje do oslonca rogova na gredu (fetna) koja je na zidu. Pošto sad želim da mi novonapravljena šupa bude 4m duboka, onda visina na nižem kraju te nove šupe može biti max 180cm (da ne bih lupao glavu o rogove), i tako bih dobio 10% pada (10 cm na 1m dužine). (Postojeća šupa ima pad od 17-18 cm na 1m dužine.) Tih 10% pada nove šupe diktira za krovni pokrivač lim, i biće to trapezasti lim.
upload pngpng
Nižu stranu nove šupe ću formirati tako što ću ukopati u zemlju 4 bagremova stupca koji će nositi gredu (fetnu) dužine 8m (iz jednog komada, ako ovi sa drvare pristanu da mi nabave takvu), 10x12 cm, naravno postavljenu na kant. Na nju i na gredu na zidu stare šupe će se oslanjati rogovi. Rogova bi trebalo da bude 9 postavljenih na međusobno rastojanje od 95cm (preporučili ste mi manje rastojanje između rogova, ali stara šupa je tako urađena i ja sam mislio da samo pored svakog starog roga postavim i novi). Rogove ću uzeti od 5m, tako da se prepusti jedno 60-70 cm preko grede na nižoj strani, kako bih i tu mogao da poređam kojekakvu burad i slične stvari. Pitao sam jednog tesara i on mi je rekao da je dovoljno da ti rogovi budu 10x12 cm.
image uploading
Taj tesar mi je takođe rekao da je za trapezasti lim dovoljno da se krov poletva letvama (3x5 cm) na međusobnom rastojanju od 50 cm. Biće i ukrućenje krova i stupaca. Građa će biti čamova.
Imam par pitanja:
- da li su ove dimenzije i raspored građe dovoljni (na staroj šupi su rogovi 10x13.5 cm, nose salonit ploče i nisu se iskrivili nimalo)
- kako se pričvršćuje trapezasti lim za letve, u dnu na ravnom delu, ili kroz vrh trapeza (kao salonit), i na koliko se mesta pričvršćuje jedan lima 1x5 m. Da li se lim samo probije šrafom i zavrne ili mora da se probuši bušilicom kao kad se montira na metalnu cev. (Nisam imao nikakvih dodira sa tim limom i nemam pojma kako se to radi.)
- kako da spojim gredu sa bagremovim stupcima a da to nije čepovanjem (jer ja to ne mogu napraviti). Da li je moguće zakovati gredu u bagrem ili nekako drugačije.