Objekti za smeštaj mehanizacije

Treba da napravim ovu metalnu konstrukciju na jednu vodu uz čvrstu zgradu. Stubovi 150 x 150 i uz zgradu i na drugi kraj nosača. Ukupna dužina 17m a biće 5 nosača. Dužina nosača 6 m a raspon nosača je 4.5m. Bravar sam ali ove rešetkaste nosače nisam radio. Vidim da ovde ima ljudi koji znaju proračune nosača pa ako neko ima volje da napiše koje trebaju cijevi za ovaj raspon i dali je ovaj oblik rešetke na sliki dobar.

Šta će ti uopšte stubovi do zgrade? Samo će da smetaju..... odmah to zavrni za postojeći zid objekta.

Tako gazda hoće, ima stiropol fasadu na zgradi, i samo bi gore ubušio željezo u neton i zavario na nosače.

Za raspon od 6 m nije potrebna rešetka. Puno je posla dok se izradi. IPE ili ev. HEA su po meni prikladniji. Osim ako gazda ne želi rešetku.

Što gazda hoće, ti odradi i naplati. ;) Njegov problem.
Ne bi li bilo logičnije da kosi elementi na rešetki idu od gornjeg desnog prema donjem lijevom uglu pojedinog polja rešetke. Mislim da će onda tlačno biti opterećen samo gornji pojas i vertikalni elementi ispune koji su kraći. Prema skici bi bilo bolje za drvenu rešetku.

Te kose elemente sam vidio na ovoj skici, sa dva oslonca je tako a sa jednim osloncom je kontra. Nema naplate, rođak meni sije i vrše a ja njemu kad zatreba bravarija.

Мој рођак је завршио објекат, има грешака али тако је он хтео.
Људи су тврдоглави то је једно чудо.
e3346f77bc6a7e0ae9933f0161786629.jpg
ddbec1598833700f7c443043376f42a5.jpg

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Није завршио коснике, попречне летве(ми то зовемо Баскије) је настављао између рогова (носача) све у једној линији и није их заварио са доње стране, на вишој страни носач му виси на горњем профилу без ојачања.
Носач није причврститио за бетон доњој зони и ако сам му рекао, и нацртао да на вертикални профил стави плоче које треба да се учврсте шафовима за зид. Не, он ће то касније пробушити и учврстити.....

80 х40, испуна 40 х 40, летве 40х60, летве су честе на око 80cm.
Није штедео на материјалу, али воли да зајебе на битним детаљима.

Око 7 m, objekat je 15x7m. Мали је угао, тако да је оваква решетка доста критична.

Нисам стручан, али овакав носач, са овако малом углом, око 15 степени има критичну концентрацију напона на око 1/3 дужине од оштрог угла. Просто се ту савија.
Неки инжињери га зову ,,ђубре" носач.

Nazad
Vrh