Objekti za smeštaj mehanizacije

Crep je sr...spram lima,mogao si ti itekako da ustedis,za lim bi ti trebalo dosta manje gradje.Gledaces svaki put na taj krov kad bude jakog vetra jel neki crep pomerio malo,jel neki napukao itd ...Lim traje krace ali kad ga postavis kako treba,ne gledas u krov nikad vise dok sam lim ne pocne da truli.Sem toga,pri jakim vetrovima zna da se zavuce kisa ispod crepa,ili onaj sitan sneg,kod crepa bi trebalo postaviti ispod onu foliju.
Nece nigde ovo od vetra, otvoreno je. Uvek moze staviti vetarlajsne ili zavrsni crep.Vidim da letve malo vise strce od roga na krajevima tako da ima mesta za zavrsni crep.

Crep se manje greje od lima, bolji je izolator... Prirodniji je matrijal za gradnju.

Arkadije
Kako bre lim će istruliti ?
Kad umrem ? 😂
Ja turio na senik table pocinkovanog lima, najtanjeg što sam našao, POLA MILIMETRA debljine, posle desetak i kusur godina, samo je s gornje strane potamneo i ne blješti više na Suncu k'o nekad... 🤣

Arkadije
Kako bre lim će istruliti ?
Kad umrem ? 😂
Ja turio na senik table pocinkovanog lima, najtanjeg što sam našao, POLA MILIMETRA debljine, posle desetak i kusur godina, samo je s gornje strane potamneo i ne blješti više na Suncu k'o nekad... 🤣
A na cemu stoji takav obican lim da se ne iskrivi?

Auu Dobrodole jesi se iscimao sa ovim tvojim 'hangarom'..
Trebao si bar sačuvati poneku sliku kada šarafaš ove limove na toj visini..
Btw, da si bar stavio daske colare umesto ovih letvi..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Sta fali, radi radnju… jedino sto kazes, o tome nisam mislio… ja pravio mali krovic od 9 kvadrata na visini 2 metra sav sam se pokocio, i sve me bolelo :) od straha
A na ovoj visini neznam mozda bi samo otpo dole ko malter

Mlad (prije 30-te) i lud, što se veli...😀
Table su 2 kvadrata površine, znači 2x1 metar, na zemlji su pop nitnama spajane 2 po 2 table i tako je podizano...
Isto tako, rogovi su svi razmeravani i pravljeni na zemlji i samo podizani na svoje mjesto...Pomoćnik i ja radili, jedino za podizanje lima je trebalo više ljudi, jer se strašno uvijalo, tanak je jako, ponavljam...
E sad, jedna "fioka" , odnosno pola senika je bilo do vrha napunjeno balama slame , a na drugoj strani do pola visine sijeno u balama, pa je to olakšavalo, i služilo kao svojevrsna skela...
Cjevi su za kanalizaciju, fi 160 (nisu 200) i u to vrijeme, u Rumi sam platio 6 cjevi po 4,2 metra dužine, ravno 100 eura...
Table lima su izašle ravno 360 eura, cement, šljunak i armatura, ne sjećam se...
Stope u zemlji sam bušio ručno, burgijom fi 20 sopstvene izrade, a stope su duboke 1.8 metara...
Lio sam po 2 cjevi za popodne, u jednom komadu, znači, i stopa je izlivana kroz cijev odozgo, sa elevatora za kukuruz, namjestio jedno staro ćebe na vrh elevatora, popnem se, sjednem, a pomoćnik pomoću čekrka i kante, diže kantu po kantu betona i izlivam, njemu sam dao parče drveta da polako lupka po cijevi da se beton unutar cijevi ravnomerno lije..
Što je još luđe, za svaku mješalicu betona sam morao da silazim s elevatora i pravim, pošto sam obećao čovjeku što je pomagao, da ću mu dati ostatak cementa i šljunka, da nešto izlije, pa se on trudio da što više ostane...😂
U cijevi je binol sopstvene izrade, 3 armature 10-ke, vezane međusobno na svakih pola metra , ne žicom, već sam sekao parčad armature i vario u trouglove...
Na krov se postave merdevine, s obe strane, na lim, popneš se gore i šarafaš...
Od zemlje do vrha senika je ravno 6 metara
Drugi s donje strane krova buši tankom burgijom istovremeno i kroz letvu i lim da onaj gore može da šarafa, jer nisam smislio drugačije da potrefiš odozgo tačno gde su letve, a još gore, letve su stavljane "na kant" , užom stranom, što je još više otežalo šarafanje...
Grede sam podizao i učvrstio samostalno, na 30 cm od vrha stubova je rupa, unutra navojna šipka, a s obe strane po jedna rebrasta armatura s navojem drže grede...
Nemam fotografija kada sam radio, pao sistem u starom kompu, i sve slike su nepovratno izgubljene...😢

Poslednja izmena:
Podvig je samo takav… sta kazes koja sirina od stuba do stuba…
Jel te nije bilo strah da krene na stranu cev kad je napunis?

Senik je 5x8 metara...
Hteo sam 4x8 metara, pa se u zadnji momenat predomislio, brinulo me najviše ugao, kosina krova, koliko bi bilo strmo ili ravno, zbog težine snijega, međutim, ovde se snijeg ni ne zadržava, napada delimično pa pod teretom za par sati klizne na zemlju...
Cev ne može na stranu, polako liješ i pratiš, ako treba, pričekaš par minuta, pa nastaviš...
Cevi su bile fiksirane za zemlju, (objasnio sam ti na PP) da se ne mogu pomerati ni lijevo ni desno, ni uvis pod pritiskom betona, znaš kojom silinom "rokne" vangla betona kroz cijev sa vrha cijevi, 4 metra iznad tla ?
Izlijem 2 stuba, u popodnevnim satima, i tu noć oko 22 sata naiđe strašna oluja sa orkanskim vjetrom, kišom i gradom, jedva sam dočekao jutro da vidim jel izdržalo...😀

Poslednja izmena:
Da odgovorim svima, znam da svako ima neki predlog/zamerku, shvatam to...streha je malo kraća jer nisam našao duže grede od 6m (merteci),a nisam hteo da pravim tako da ih produžavam na stolici, da budu iz dve dela.Na strehu svakako dolazi oluk, talko da voda sa krova neće ići blizu stubova (popova) i tako ugroziti statitku same zemlje ili ih vlagom ubrzano natapati.Imao sam nekoliko ograničenja u dimenzijama...merteci su vezani za staru zgradu tako što su ušrafljeni na staru gredu u tavanu koja ide tik uz kalkanski zid, drugo "ograničenje" su same "prostorije koje su morale da budu šire od 230mm.(zbog nesmetanog uparkiravanja.).I treće...srednji stubovi (popovi) su morali biti 210 jer na toj visini se montiraju rasponke koje dodatnu učvršćuju konstrukciju za staru zgradu, a to je ujedno i minimalna visina prolaska traktora kada se bude odradila betonaža.
Zašto crep a ne lim?
Cenovno ne bih mnogo uštedeo, crep neuporedivo duže traje, a kod mene je presudila estetika...Da ponovim, ovo je bilo jedno brzo rešenje koje u datim okolnostima (brzina gradnje, prostor, vreme...) dala solidan rezultat, za mene gotovo pa savršen.Sam sam sve odradio, pa ruke nisu koštale "ništa".Nisam majstor da bi ulazio u dalju polemiku, ali napravio malo mestašce gde mogu da odložim prikolice i frezu, a leti, u sezoni kazana i rakija, pristojnu zaštitu od kiša.
Hvala svima na kritikama i predlozima.
A što si radio bez jastuka?

Slično nešto.
1ee4676386d72706382a6947f12e53ba.jpg
f81143f5cc30f3b811019ead39a593f9.jpg

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

@Gogi023
Bilo u planu, i tako sve ove godine...🙄
Nisu ni problem finansije, jednostavno, slobodnog vremena ni malo, da kažeš, e sad ću da krenem da zatvorim, uvek nešto drugo bude prioritet....
Bude mi zgodan ovaj prostor pod krovom, jedared pljuštala kiša ko blesava, a svinjokolj, i šurili i na rem dizali pod krovom, ostadosmo relativno suvi, nije baš "kao da ga nema"...
Ostao je i kokošinjac ispod krova, trebalo da rušim, pa samo skinuo krov na kokošinjcu i slagao bale preko i okolo njega, koke bile ušuškane...Nikako i to da rešim, srušim, i raščistam malo taj prostor, traktor mi stoji napolju, a imam šupu...🙃

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh