Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nece nigde ovo od vetra, otvoreno je. Uvek moze staviti vetarlajsne ili zavrsni crep.Vidim da letve malo vise strce od roga na krajevima tako da ima mesta za zavrsni crep.Crep je sr...spram lima,mogao si ti itekako da ustedis,za lim bi ti trebalo dosta manje gradje.Gledaces svaki put na taj krov kad bude jakog vetra jel neki crep pomerio malo,jel neki napukao itd ...Lim traje krace ali kad ga postavis kako treba,ne gledas u krov nikad vise dok sam lim ne pocne da truli.Sem toga,pri jakim vetrovima zna da se zavuce kisa ispod crepa,ili onaj sitan sneg,kod crepa bi trebalo postaviti ispod onu foliju.
Pa ako se ugledam na rahmetli ćaću, još godinu, ravno...A koliko ti komšo još misliš da živiš?
A na cemu stoji takav obican lim da se ne iskrivi?Arkadije
Kako bre lim će istruliti ?
Kad umrem ?
Ja turio na senik table pocinkovanog lima, najtanjeg što sam našao, POLA MILIMETRA debljine, posle desetak i kusur godina, samo je s gornje strane potamneo i ne blješti više na Suncu k'o nekad...
A što si radio bez jastuka?Da odgovorim svima, znam da svako ima neki predlog/zamerku, shvatam to...streha je malo kraća jer nisam našao duže grede od 6m (merteci),a nisam hteo da pravim tako da ih produžavam na stolici, da budu iz dve dela.Na strehu svakako dolazi oluk, talko da voda sa krova neće ići blizu stubova (popova) i tako ugroziti statitku same zemlje ili ih vlagom ubrzano natapati.Imao sam nekoliko ograničenja u dimenzijama...merteci su vezani za staru zgradu tako što su ušrafljeni na staru gredu u tavanu koja ide tik uz kalkanski zid, drugo "ograničenje" su same "prostorije koje su morale da budu šire od 230mm.(zbog nesmetanog uparkiravanja.).I treće...srednji stubovi (popovi) su morali biti 210 jer na toj visini se montiraju rasponke koje dodatnu učvršćuju konstrukciju za staru zgradu, a to je ujedno i minimalna visina prolaska traktora kada se bude odradila betonaža.
Zašto crep a ne lim?
Cenovno ne bih mnogo uštedeo, crep neuporedivo duže traje, a kod mene je presudila estetika...Da ponovim, ovo je bilo jedno brzo rešenje koje u datim okolnostima (brzina gradnje, prostor, vreme...) dala solidan rezultat, za mene gotovo pa savršen.Sam sam sve odradio, pa ruke nisu koštale "ništa".Nisam majstor da bi ulazio u dalju polemiku, ali napravio malo mestašce gde mogu da odložim prikolice i frezu, a leti, u sezoni kazana i rakija, pristojnu zaštitu od kiša.
Hvala svima na kritikama i predlozima.