O konjima

capture.jpg
 
Išao sam pomoći da se natovari i odnese neka zemlja, pojavi se čovek sa špediterom i o ovom kobilom ( Mile iz Subotice, možda ga neko i zna). Kada sam je video na kapiji mislio sam da je pastuv zbog veličine, mnogo lep i veliki konj. 6 godina stara, greben joj je taman meni do glave, ne vidi se baš najbolje na ovoj jedinoj slici ali jedan od lepših i većih konja koje sam video u poslednje vreme. Mislim da je teško naći i adekvatnog pastuva za nju. Video sam i njeno ždrebe od 3 meseca, lepo, a veliko!! Ima lipicanske krvi u sebi, ali ima tu još ponešto... U svakom slučaju ja se oduševio!
Slika nije dovoljna da vam je lepo predstavi, treba videti uživo. Možda sam ja ostao malo zapanjen jer je ovo baš tip konja koji se meni sviđa, velika, jaka, a mirna i poslušna. Malo toga srećem da je baš u tome tipu, obično mi je ili prenisko ili pretanko, ali ova... Eto, dosta sam napričao :)


1
 
Pa ne znam za vas ostale ali meni pokazuje sliku u mome postu, možda si je predvideo?
I da, volim velike konje, ta njihova snaga, a obično su takve flegme i dobričine... Kod nas ima koliko ja znam posavci, murani i to je to valjda, ali oni su mi niski. Teško je tu naći nešto da je visoko i krupno, obično su kod nas ti "jači" konji nižeg rasta.
 
Poslao sam ti PP kako da resis problem sa slikom, sudeci po tvojoj prici tebi onda nonijus najvise odgovara :osmeh:
 
Pa tako nešto sam i ja razmišljao, od rasa koje se tu mogu naći oni se najviše uklapaju u taj okvir. Neću konjića hoću konja! :osmeh:
Ali ne patim za time da bude čista rasa, samo da se uklopi u već navedeno... Ali kada dođe vreme za to onda ćemo pričati, za sada samo maštam...



unnamed.jpg
 
Nameštena kobila nema šta...Ostaće grošavo-zelena, neće potpuno pobeliti...
Vidim i najverovatniji razlog zbog čega si pomislio da je pastuv: preže je s leve strane, a obično pastuvi idu s leva...
Vidi se i da vodi računa o njoj, nije zapuštena, stvarno sve pohvale za vlasnika ove bedevije...
 
Iskren da budem nisam ni znao da se pastuvi češće prežu sa leve strane, već sama njena pojava, kada je vidiš kako ulazi visoko podignute glave... Opet napominjem ova slika ne dočarava koliko je lepa uživo, baš je da stane dah, makar meni.
A da je čovek pazi to je bez pogovora. Naljuti se samo ako ga zajebavaš da je konj za klanje ( malo su ga masirali tamo dok smo radili ), deluje kao da baš voli i lepo je pazi. Ždrebe joj je isto mnogo lepo, ali njega nisam slikao nažalost. Ako nekoga zanima mislim da će prodavati to ždrebe (žensko) uskoro za ne tako neke velike pare. Da imam uslova ja bih ga još tada odveo kući!
Obično ljudi koji ovako koriste konje za rad i da vuku ovako raspadnute špeditere za odnos svega i svačega ne vode računa o konjima, sve su neke jadne rage kojima jedva da su pruženi osnovni uslovi za život, ali ne i ovaj čovek i zbog toga ima moje poštovanje! I ako nema puno i ne živi u ne znam kakvoj vili vodi računa o ovim životinjama kao da ima mnogo više! To samo govori da ako neko voli i ima srce za to uvek može da toj životinji bude lepo. Ne treba para da bi se konj očetkao, oprao, prošetao i učinio sretnim, to je samo volja konjara ili onog ko sebe tako naziva,a nije!
 
Lepo si sve rekao u poslednjoj rečenici, samu suštinu držanja bilo kakve životinje, ne samo konja...:ppozdrav:
Da se u ovoj našoj državi sprovode važeći propisi, takvima iz drugog dela tvoga posta bi se oduzimali TRAJNO konji, i zabranilo DOVEKA čak i da priđu konju, a ne i da ga imaju i drže (namerno neću reći čuvaju, jer sve drugo rade, samo se ne odnose prema istim, kako bi trebalo po ljudskim i nebeskim Zakonima).
Svaki pravi konjar će se naljutiti ako mu kažeš da ima konja za klanje, jer kod takvih, konji umiru kao i ljudi, ta prva opcija uopšte nikada ne dođe na dnevni red.
Po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja zaprega s jednim konjem-kobilom mora imati upregnuto grlo s desne strane (bez obzira jel' u pitanju konj ili kobila), ali po nekoj tradiciji (barem ovde u Sremu) kobila pod obavezno ide s desne strane, dok se pastuvi prežu s leva....
Dozvoljeno je i voditi privezano za špediterom još jedno grlo stoke (konj, ždrebe ili govedo), sa zadnje desne strane špeditera.
Griva se češlja "spolja" u odnosu na upregnuto grlo, tako da pastuvu griva ide na levu stranu, dok kobili na desnu...
Možda ovaj konjar sa slike ima samo levi am, (ne ulazeći u razloge) tj. prsnik ima kariku na desnoj strani, pa bi bilo nezgodno da stavlja kobili levi am a preže je s desna. Mada vidim na slici da uopšte nema rudnog lanca, što dovodi do zaključka da stavlja tzv. vratnik (vratnjak) u vidu širokog kaiša koji se stavlja konju oko vrata i vrši funkciju kakvu ima i rudni lanac provučen kroz kariku prsnika.
Moga pastuva prežem s desne strane (i grivu mu češljam na desno) iz više razloga, a glavni je jer nemam kobilu s kojom bi ga lakše trenirao, pa nek' prvo nauči da čestito ide s desna, pa posle će lako naučiti i s leva, mada neću da rizikujem pisanje kazne od strane nekog savesnog saobraćajca koji i previše revnosno vrši svoju dužnost. Već smo više puta učestvovali u saobraćaju na javnom drumu S. Pazova-Ruma, ne boji se vozila, kaska svojim putem i uopšte se ne obazire šta se dešava oko njega...
 
Sto se tice zakona da se preze jedan konj-kobila sa desne strane, za isti prvi put cujem, eto sticajem okolnosti sa neke druge teme saznajemo nove informacije. :osmeh:
 
Slobo, oglas je STRAVA, gde natrapi samo na njega (ovaj nju)...::sramota::
Ali po meni nije uopšte sporna reč SORTA u oglasu (mada je sve ostalo blago rečeno diskutabilno u njemu)...
SORTA - vrsta, pasmina, fela...
Puno naziva za jednu te istu reč, zavisi u kom delu Balkana živiš...
 
Koliko ja znam sorta se koristi u terminu gde se govori o biljkama, npr: Krastavac : tajfun, suncani potok itd. to su sorte, a za zivotinje se kaze rasa (pasmina) nisam jos cuo da neko kaze sorta lipicaner, zna se sta su sorte a sta su rase, ako gresim neka me neko ispravi.
 
E sad si me naterao da lajem....
Kada psujem konja ( a to radim veoma često), kažem: J....em li ti sortu tvoju nenormalnu!!!
A moj prijatelj (kada grdi ženu Bosanku): J...em li ti rasu i voz koji te dovede ovamo!!!
Varijacija na temu, okruglo pa na ćoše...
OGRAĐUJEM se od poslednje rečenice BEZ NAMERE DA VREĐAM PRIPADNIKE BILO KOJE RASE, VRSTE, FELE,SORTE i dr...
 
Moguce je da se to tako uvazava u narodu, ali na naucnoj bazi mislim da ne moze da prodje, ne prigovaram ako nisam u pravu.
 
Nazad
Vrh