Novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Kameni, pa ti hoćeš da izazoveš lančane sudare ovim tvojim alternativama...
 
26.05.2013 sam napravio prekšaj, a presuda stigla 23.12.2014, nedelju da pre toga sam bio da dam izjavu kod sudije.Nisu baš previše ažurni.
 
Bojis se da te ne strpaju u corku pa da malo poguras da zaborave sta je bilo,a? :haha::haha: Sta si zgresio za to ces da odgovaras.
 
Decembra 2013. napravio prekršaj,u maju 2014. bio kod sudije za prekršaje.Još nisam dobio presudu,ali imam neki osećaj da će ovih dana ista da me obraduje...::lose::
 
ZA BANKROT: Ovo je 13 najskupljih kazni za vozače






Ukoliko vozite zaustavnom trakom na autoputu, ili odbijete alko-testiranje kad vas zaustavi saobraćajna policija, imajte na umu da vas čeka kazna od 100.000 do 120.000 dinara.
saobracajci%20stefanovic_281114_foto%20Dusan%20Milenkovic%200006_1000x0.jpg
Vozite oprezno kako biste izbegli sudar ili udar po džepu , Foto: D. Milenković
Uz izuzetno visoke novčane kazne, vozače koji naprave ovih 13 prekršaja (čak i broj važi za baksuzni), čeka 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje osam meseci. Vozači koji se sada pitaju, “a šta ako nemam da platim”, zakon ima spreman odgovor - najmanje 15 dana zatvora.

Kako za “Blic” objašnjavaju u saobraćajnoj policiji, vozači od “najskupljih kazni”, najčešće dobijaju zbog vožnje zaustavnom trakom na auto-putu.

- Kada vozači naprave neki od ovih prekršaja i saznaju kolike su kazne, odmah traže zatvor. Uz to, idu obavezna pitanja, ko to ima da plati, a zatim sledi vređanje saobraćajnog policajca. Ali, ovo su zaista najozbiljniji prekršaji, koji moraju biti strogo kažnjeni. Na primer, ako vozač obilazi spuštenu rampu i prelazi prugu sa detetom u kolima, tih 120.000 dinara je preblaga kazna - kažu u saobraćajnoj policiji.

Ako se čitaoci pitaju, da li ove kazne mogu biti i veće, i za to zakon ima spreman odgovor - mogu. Prema rečima saobraćajnog inženjera Gorana Obradovića, kazne se povećavaju ako se prilikom njih izazove saobraćajna nesreća.

- Tada se povećava broj kaznenih poena za još dva, povećava se novčana kazna na mogućih 150.000 dinara, a dozvola se oduzima na još dva meseca. To su prekršaji koji su nedopustivi i koji u velikom broju slučajeva dovode do smrtnih posledica. Zbog toga su opravdane - objašnjava Obradović.
Ovo su najskuplje kazne za vozače:
1. Vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi
2. Odbijanje alkotesta ili droga testa
3. Vožnja uprkos oduzimanju dozvole
4. Vožnja druge kategorije vozila
5. Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju
6. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
7. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
8. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole
9. Vožnja noću neosvetljenim putem bez uključenih svetala
10. Prolazak kroz crveno svetlo preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak
11. Prelazak preko pruge iako je spuštena rampa, a u vozilu je dete mlađe od 12 godina
12. Odlazak sa mesta saobraćajne nesreće u kojoj je bilo povređenih ili poginulih, bez pozivanja i čekanja policije
13. Vožnja zaustavnom trakom na autoputu

 
Mnogi vozači moraće ove godine da "osveže" komplet prve pomoći



Mnogi vozači moraće da zamene zavoje, gaze i druge sterilne elemente kojima ističe rok trajanja. "Osveženje" kompleta košta oko 1.200 dinara. U apotekama nema neophodnih elemenata za zamenu




Ilustracija VN



AKTUELNI zakon o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje 11. decembra 2009. godine. Tim zakonom definisana je i obaveza da se u vozilima nalazi komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem. Zato je u specijalizovanim prodavnicama početkom 2010. godine vladala prava jagma za novim kompletima. Onima koji su ih pazarili među prvima, sada ističe, ili je već istekao, petogodišnji rok upotrebe gaza, zavoja i kompresa. Zbog toga će mnogi vozači morati da ih "osveže". Ta dopuna koštaće ih oko 1.200 dinara, dok ceo komplet može da se kupi već od 2.300 dinara.


Oni koji se odluče na zamenu elemenata kojima ističe rok upotrebe, moraće da se potrude da ih sve pronađu. Jer, u apotekama nekih elemenata nema, pa moraju da se posebno naručuju, dok su drugi prestali da se proizvode. Bez obzira na to, onima koji budu uhvaćeni u prekršaju, po propisima, sleduje kazna od 5.000 dinara.
Kako smo se uverili, sterilne gaze, komprese i kaliko zavoji se nalaze na policama većine apoteka i njih nije problem kupiti. Ali, prvi zavoj, koji je takođe jedan od elemenata sa ograničenim rokom upotrebe, nigde nismo mogli da pronađemo. U većini apoteka nam je rečeno da se on nabavlja isključivo po porudžbini. Slično je i sa makazama, zihernadlama, izotermalnim prekrivačem i drugim elementima koji nemaju rok upotrebe, ali moraju da se dokupe kada se iskoriste.
- Elemente koji se svakodnevno kupuju mimo kompleta prve pomoći uglavnom imamo na stanju, a ostale građani mogu da poruče u našim objektima - rekli su nam u jednom od prodajnih mesta Apoteka "Beograd". - "Galenikin" pamučni flaster na kalemu prestao je da se proizvodi pre godinu dana. Trenutno se prodaje ono što je ostalo od zaliha.
U objektima Apoteka "Beograd" cena sterilne gaze od pola metra je 65, dok je ona od metra 89 dinara. Sterilna kompresa košta 35 dinara po komadu, kaliko zavoj (8 cm h 5 m) 55 dinara, dok kaliko zavoj većih dimenzija (10 cm h 5 m) košta 60 dinara. Adhezivni zavojni materijal je 135 dinara za tri komada, a flaster na kalemu košta 130 dinara. Da bi se kupili i zamenili elementi kompleta prve pomoći kojima ističe rok upotrebe, potrebno je izdvojiti oko 1.200 dinara.
53.176 KAZNIČLANOM 246 Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno. Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidencije o tom prekršaju. Ipak, zna se da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.
Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara. U zavisnosti od proizvođača, cene kompleta se kreću od 2.300 dinara, a paket "tip B" ima 18 različitih komponenti. One se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku, termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja. Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore, ali imaju rok trajanja pet godina.
- Zakon jasno propisuje šta svaki komplet prve pomoći mora da poseduje i naravno da elementi u njemu mogu da se dopunjuju - kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović. - Sterilni elementi moraju da budu zatvoreni i kod njih treba paziti na rok trajanja. Ostali se kupuju tek kada se postojeći potroše. I treba imati na umu da zaštitna spoljašnja folija samog kompleta sme da se skida.
Oni koji se ipak odluče za jednostavniju ali skuplju varijantu, pa nabave ceo komplet, treba da obrate pažnju na rok trajanja utisnut na spoljašnjem delu pakovanja.
MOTOCIKLI
NOŠENjE novog kompleta se podrazumeva i kod upravljanja motociklom, ali za njih postoji poseban tip prve pomoći. On je neznatno jeftiniji od paketa za vozila "tip B" i za njega važe ista pravila o zameni i dopuni kao i kod prve pomoći za automobile.


 
Rtv:

[h=1]Пробна возачка дозвола и до четири године[/h]НОВИ САД - Нацрт измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја највише ће ограничити младе возаче. Најављене измене подразумевају продужење важења пробне возачке дозволе до 21. године, а за оне старије, уместо годину дана, пробна возачка трајаће две године.

Предвиђено је да забрана ноћне вожње буде продужена за сат времена, односно од 23 до шест сати. Возачима до 21 године биће ограничене перформансе возила којим могу да управљају, па ће горња граница бити 80 киловата.
"Било би боље да су пооштрене санкције за прекршаје са пробном возачком дозволом, а не да због ниског процента младих који несавесно возе испаштају сви млади. Не треба забрањивати и ограничавати слободу кретања, јер неко ко има 20 година може да вози такси, да има доставно возило, и има највише проблема ако ради по сменама, рекао је Драган Кнежевић", дипломирани инжењер саобраћаја и предавач у школи "Alunno".
auto-skola_660x330.jpg

Према његовим речима, трећа смена се у Србији завршава у шест сати, што значи да млади возач не може да крене у прву смену, а ако се у зимским условима успори вожња и случајно уђе у време забране кретања, возачи ће бити принуђени законом да остану ту где се налазе до краја истека забране.
Средњошколци у великом броју не знају шта их очекује, нити су упознати са могућим изменама закона, иако се њих највише тичу. Ученици Средње саобраћајне школе "Пинки" у Новом Саду ученици кажу да се забранама неће много променити. Међутим, нису свесни тога да треба да се ради на превенцији и едукацији, као ни да треба да се укључе у јавну расправу о изменама Закона о безбедности саобраћаја, јер ће тај закон директно утицати на њих.
У Министарству саобраћаја кажу да је циљ тих мера да се сачувају животи младих људи и да јавна расправа о закону траје и у Београду, Нишу и Крагујевцу. Крајем фебруара ће се сабрати утисци и након тога ће бити написан коначан предлог који се шаље у Скупштину Србије.
Уколико све буде ишло уобичајеним током, нова правила можемо да очекујемо крајем марта или почетком априла 2015. године.
Додатне промене су и да се одузима аутомобил особама које немају возачку дозволу и који имају више од два промила алкохола у крви. Смањује се дозвољена количина алкохола у крви са 0,3 промила на 0,2. Уколико са пробном возачком дозволом направите више од девет казнених бодова, мораћете поново да полажете вожњу.


 
Jos jedna novina koju rekose na TVu je da preticanje zapreznog vozila i traktora na punoj liniji vise nece biti smatrano prekrsajem.
 
Kad bi se moglo očekivati da zakon sa tim izmenema stupi na snagu.
 
Blic:

[h=1]PIJANI REKORDERI Tempirane bombe za volanom[/h]


Čovek koji vozi sa više od 3,5 promila gubi svest, u stanju je nalik komi, gotovo da ništa ne vidi i nema kontrolu pokreta. Samo je pitanje kada će nekog ili sebe ubiti.
400342_alkohol01rasfoto-nemanja-kostic_f.jpg
Ovako Milan Vujanić, saobraćajni veštak, komentariše slučaj Saše B. (42) iz sela Krvije kod Petrovca na Mlavi, koji je pre četiri večeri vozio automobil sa 5,19 promila alkohola u krvi.


Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je potpuna misterija kako neko u takvom stanju vozi.




- Suludo je trošiti reči koliko je opasno kada ovakve osobe upravljaju vozilima. Možda mogu da sednu i upale automobil, ali oni su za vožnju nesposobni - kaže Okanović.


Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja, kaže da je ovo treći slučaj teškog pijanstva u poslednjih nekoliko meseci.


Ona navodi da se u ovakvom stanju produžava vreme između opažanja i reakcije, da su vozaču pogrešne procene i do 13 puta veće. Smanjena je reakcija na svetlost i zvuk.


[h=2]Najdrastičniji primeri[/h][TABLE="class: art_table, width: 100%"]
[TR="class: tab_even"]
[TD]5. decembar 2014.[/TD]
[TD]Nišliji R. T. je izmereno 5,47 promila alkohola u krvi.[/TD]
[/TR]
[TR="class: tab_odd"]
[TD]1. decembar 2014.[/TD]
[TD]Vozaču G. A. izmereno 5,46 promila alkohola u krvi.
[/TD]
[/TR]
[TR="class: tab_even"]
[TD]7. decembar 2014.[/TD]
[TD]Vozač K. N. izazvao nesreću, zaspao za volanom, a imao 5,5 promila alkohola.[/TD]
[/TR]
[TR="class: tab_odd"]
[TD]21. mart 2012.[/TD]
[TD]Vozaču Z. D. u Smederevu izmereno 5,41 promila alkohola.[/TD]
[/TR]
[TR="class: tab_even"]
[TD="colspan: 2"]
Kazna za više od dva promila
  • 100.000-120.000 dinara
  • 14 kaznenih poena
  • 8-12 meseci bez dozvole
  • obavezno trežnjenje u policijskoj stanici
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Nazad
Vrh