Mi smo danas isto imali jedno "predavanje" povodom novih dazbina koji nas ocekuju od 1.1.2014.Prema onome sto ce biti sigurno je da cemo svi biti tretirani kao privrednici.Sve ostalo su jos uvek predlozi koji se salju ministarstvu finansija i ministarstvu poljoprivrede kako bi se nasli najjednostavniji modeli oporezivanja za sva gazdinstva.Da vas podsetim na jos jednu stavku koja stoji u zakonu vec vise od decenije (tako strucnjak kaze)a koja se nije primenjivala a to je porez na zakup koji iznosi 20% od cene navedene u ugovoru izmedju reg.poljo.gazdinstva(privrednika) kao zakupca i fizickog lica kao zakupodavca.Naravno ili nazalost, sa ovom stavkom smo upoznati mi koji smo u sistemu pdv-a.
Spajki, verovatno si slušao Gustava knjigovođu i ja sam ga dan imao priliku čuti. Po tome bi nas tretirali kao preduzetnike e sad ima sto hiljada varijanti...oni koji imaju registrovana gazdinstva bi se tretirali kao preduzetnici i za svoje proizvode bi morali da izdaju fakture sa pečatom preduzetničke radnje oni koji nemaju registrovano gazdinstvo, od njih bi se radio otkup, ne bi imali pravo na PDV nadoknadu i odmah bi se obračunavao porez od 20% (obustavlja se od cene ili se dodaje na cenu zavisi već od otkupljivača) i to se tretira kao prihod od neregistrovane delatnosti.
Moj stav je da se ne gleda više kako ćemo nego da pod hitno tražimo odlaganje primene ovog zakona za poljoprivrednike barem na godinu dana iz više razloga:
1. Ljudi nemaju pojma o ovome i potrebna je edukacija poljoprivrednika
2. Nema dovoljno knjigovođa koje bi mogle progutati toliki broj novih klijenata
3. Pečatoresci ne bi mogli da naprave odjednom toliki broj pečata te bi iz ovog i prethodnog razloga mnoga gazdinstva bila blokirana dok se sistem ne vaspostavi
4. Da se u saradnji sa poljoprivrednicima, stručnjacima procene nivoi dobiti po ha, za različite kulture, koji bi služio za paušalno oporezivanje (da ne bi neko "stručan" procenio dobit po ha pa da se ćešemo i gde nas ne svrbi)
5. Pre prethodnog, trebalo bi da postoji mogućnost paušalnog oporezivanja kad već postoji za cenjene nam kolege advokate, taksiste i sl.
6. Problem robe na lageru koji bismo prodalu u 2014 (čitaj prihod) pa recimo robu iz 2014 isto prodamo imali bismo veliku poresku osnovicu a npr ulaganja u pšenicu su učinjena u 2013 i ne bi nam išla na troškove (čitaj nerealno bismo mnogo platili poreza)
7. Trebalo bi da se izračuna koja je to minimalna veličina gazdinstva u zavisnosti od vrste proizvodnje, koje bi bilo oporezovano jer ako na mala gazdinstva nametnemo poreze i dodatne namete ljudi će biti prinuđeni da prodaju zemlju a ne postoji trenutno alternativa za njihovo zaposlenje van poljoprivrede te bismo dodatno povećali procenat ruralne sirotinje
8. U krajnjem slučaju imamo pravo da, ako se već radi o našoj koži, budemo aktivno uključeni i u javne resprave i da se izborimo za naša prava...poreza postoji od kad je sveta i veka i mi to nećemo izbeći ali barem da poreski nameti budu pravedni i da ne ugroze egzistenciju 55% populacije u Srbiji jer toliko živi u ruralnim područjima i direktno ili indirektno živi od poljoprivrede
...razloga za odlaganje ima još ali...slobodno dodajte...
eto, moje viđenje stvari