Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Onda platis drzavi sledovanje i gotovo. Sta ce onaj koji nije u pdv u a kupi traktor? Ti i ja bar imamo povracaj poreza a on? Ni sada nece biti tesko do god je dve stope poreza u zakonu. tj 20 i 8%Do sada se moglo lako namestiti da je poslovanje na kraju godine u debelom minusu ili bar na nuli.Sada (ako im ovo prođe) to više neće moći ili će biti jako teško.Roba se sklanjala i pisala na gazdinstva koja nisu u PDV-u.Gde će se sad pisati kad će i ta gazdinstva biti pod evidencijom i oporezovana ukoliko naprave pozitivno poslovanje.
E sad siga malo pretero a kadsi dao drzavi onih 1.2dinJeste ali država tom što nije u PDV-u ne uzme PDV od prodatog kukuruza,suncokreta ,pšenice.....nema niko od nas tako velikih investicija kao što je kupovina traktora svake godine.Ja kad prodam po 17rsd/kg(sa PDV) kukuruz ja državi moram dati PDV od 1,26rsd/kg.Koliko onda ja dobijam ,a koliko onaj ko nije u PDV-u.Da je u PDV-u baš sve lepo,bajno i sjajno svi bi se grabili da uđu.Sad bar nema limita za dobrovoljni ulazak pa ne vidim nešto da se mnogi upuštaju u tu avanturu.
Ja sam samo rekao da od 1.1.2014. stopa od 8% ide na 10% ,a ona od 20% ostaje ista.Na taj način imamo još manje koristi što smo u PDV-u.
Kada je Minđušar pisao kako plaća porez na zakup mnogi su se smejali.Mi smo danas isto imali jedno "predavanje" povodom novih dazbina koji nas ocekuju od 1.1.2014.Prema onome sto ce biti sigurno je da cemo svi biti tretirani kao privrednici.Sve ostalo su jos uvek predlozi koji se salju ministarstvu finansija i ministarstvu poljoprivrede kako bi se nasli najjednostavniji modeli oporezivanja za sva gazdinstva.Da vas podsetim na jos jednu stavku koja stoji u zakonu vec vise od decenije (tako strucnjak kaze)a koja se nije primenjivala a to je porez na zakup koji iznosi 20% od cene navedene u ugovoru izmedju reg.poljo.gazdinstva(privrednika) kao zakupca i fizickog lica kao zakupodavca.Naravno ili nazalost, sa ovom stavkom smo upoznati mi koji smo u sistemu pdv-a.