No-Till , direktna setva bez obrade

Kod mene ko ne pripremi zemlju za setvu dobro uglavnom trazi da mu seje neko sa starom sejalicom i jos se dvojica vozaju po njoj
identicnu situaciju skoro svake sezone gledam kod pojedinih komsija. jedne godine sam i ja to radio, moralo se. i nisam pozalio sto nisam platio frezanje jer je prinos bio zadovoljavajuci.

Malo No-till i kod nas :D.Prva slika je zadruzna tabla oko 60-65ha,koju sada radi neko iz Krajisnika valjda,tj svu zadruznu zemlju rade,posto nasi nemaju masine :haha: ,pretprosle godine isto na prvoj slici je bio suncokret,jednom je tanjirano i posejan kukuruz,ove godine samo setva.Treca slika oko 30 hektara,predusev soja,sad je suncokret posejan,zemlja je poprilicno laka za obradu i nisam siguran,ali mislim da je sve sejano obicnom diskosnom sejalicom,mozda metermacc.

Poslednja izmena:
Nemamo dovoljno jake masine za No-till.........ta nemojte kasti...:haha:

28ip7vn.jpg

Moze li se kod nas naci bilo kakva sejacica za direktnu setvu psenice ali za nas manje poljoprivrednike ne one grdosije sto treba 200-300ks da vuce pa makar i polovne?

Kako ne bi moglo. Pa Mindjusar ima zitnu sejalicu za direktnu setvu domace proizvodnje koju je godinama vukao sa Torpedom 90 ks. Pitaj ga mislim da bi je i prodao.

- - - - - - - - - -

Malo mi je cudno kod tih Amisa, koriste sve moderne prikljucke, samo traktor nece.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Koliko znam koriste samo motore na petrolej gde bas moraju. Da moze konj repom da vrti kardan ne bi ni to koristili.

Jedno pitanje, za ljude koji vec imaju iskustava a i znanja.Dali u no till posle par godine se smanjuje kolicina herbicida odnosno i yakorovljenost ?

Kako ne bi moglo. Pa Mindjusar ima zitnu sejalicu za direktnu setvu domace proizvodnje koju je godinama vukao sa Torpedom 90 ks. Pitaj ga mislim da bi je i prodao.

- - - - - - - - - -

Koliko znam koriste samo motore na petrolej gde bas moraju. Da moze konj repom da vrti kardan ne bi ni to koristili.

Ovisi koje "pleme" (da se tako izrazim) je u pitanju. Neki koriste i traktore i ostale strojeve ali ISKLJUCIVO na metalnim tockovima. Na pitanje "Zato metalni tockovi?" odgovaraju: "Zato da nas uspore". Amisi ne vjeruju u brzi nacin zivota koji omogucava moderna tehnika i tehnologija ali ipak moraju koliko-toliko ici u korak s vremenom u kojem zive. Ne mogu vise ni oni opstati s 20jutara zemlje pa se polako moderniziraju ALI sto je sporije moguce. Neke "familije" Amisa jos uvijek drze do stare tradicije i nista na motorni pogon jer to "ubrzava" zivot a tako to bog nije zamislio u njihovoj vjeri. Sto ti ruke naprave, od toga zivis...

Imao sam prilike da ih vidim u Ohio! Zavisi mnogo kako gde se nalaze i od toga koliko ih ima u tom delu!
Gde ima manje porodica na jednom mestu, odnosno u tom naseljenom mestu, tu su se malo vise modernizovali!
Uglavnom pored poljoprivrede imaju i neki zanat a vecina su stolari, znaju da koriste i motorne testere ali uvece opet im gori petrolejska lampa u sobama!

Meni je zadivljujuće kako oni žive. Letos mi majka bila u Akronu u Ohaju kod rodjaka, oni je vodili kod Amiša. Taj moj rodjak od njih redovno kupuje voće i povrće i za slavu kupi prase i jagnje.. zanimljivo je to koje sve mašine imaju a nemaju traktor. I to ima mašina novije generacije. To je stari red Amiša koji su baš konzervativni. Htela majka da se slika sa njima, ali neće oni. Veruju da ako se slikaju ti ćeš im tako uzeti dušu..

Jedno pitanje, za ljude koji vec imaju iskustava a i znanja.Dali u no till posle par godine se smanjuje kolicina herbicida odnosno i yakorovljenost ?

Upravo kontra , povećava se zakorovljenost i to uglavnom tako što postaju dominantni neki drugi korovi sa kojima do sada nisi imao problema . Povećanje hemije ne gine.

Nazad
Vrh