No-Till , direktna setva bez obrade

Ljudi, izdruberisao sam neke parcels sa namerkm da ih ostavim za prolece.
Zanima me da li dovoljno nekih 20-25cm dubine?
I da li u prolece da prodjemo spremacem, tanjiracom ili cak mogu jos jedan prohod gruberom?
I da li da ocekujem vise korova nego kada bi bilo orano ili ne?
Probacu u prolece 5ha, ovakvim nacinom obrade, od ukupnih 45ha za prolece....

Trebao si postaviti pitanje u temi ''Vertical Tillage ,iako i nije bas za tu temu,ovde sigurno nije :).No till znaci bez obrade zemlje,nema oranja,gruberisanja,podrivanja,spartanja,grabuljanja,spremiranja,freziranja,tanjiranja itd itd itd :ppozdrav:.

Znam sta je no til. Nego su da ovde pisali o gruberisanju, par postovanje pre. Pa sam zato posao ovde...

To su off topici,trebali su moderatori odma prebaciti te poruke u odgovarajuce teme :osmeh:.
Inace po meni 25 cm bi bilo ok,20 je vec mozda malo,tj zavisi i sta ces sejati,za suncokret bi bilo dovoljno mozda.Gruberisanje je nista vise nego zamena za plug,po meni bi trebalo manje goriva da se trosi sa istim,less soil disturbance,a sto se korova tice nzm,to bi trebalo da ti odgovori neko ko radi gruberisanje.Mnogi su na forumu mesali grubere sa nekim podrivacima,a vecina sa (po meni) malo ozbiljnijim spremacima,ipak gruber bi trebao ladno da zamenjuje duboko oranje,znaci rad bez lomova na 30-40cm dubini,iza dobar valjak pa ujedno i lepo priprema,na prolece jedan prohod spemacem i setva.Da sam na tvom mestu i ja bih probao spremacem na prolece,pa bih video jel radi posao ili ne,zadnja opcija bi mi bila ponovo gruber.
A i zavisi naravno od tezine zemljista,kod nas ima lake zemlje,da imam traktor jaci i dobar gruber,jedan prhod na 30 cm sad ,i na prolece posle razbacivanja vestaka prohod spremacem i setva.
:off_topic:

Pozdrav svima.
Ajde sad malo i ja kao moj drugar Minđušar da sejem bez obrade. Imali ste prilike da gledate snimke od drugih, pa sada nešto sa Oglednog polja PSS Institut TAMIŠ na 7,5 ha. Kratak je klip. Očekujemo brzo nicanje jer je posejano u vlažnu zemlju, 4.11.2015.
https://www.youtube.com/watch?v=tJjd6zSDAfQ&feature=youtu.be
Prošle i ove godine kukuruz i suncokret u no till-u a sada i malo pšenice. Davno smo je imali posejane na ovaj način.
Gariša

Za Dragana iz Ferdina:
sejalica na kukuruzu je krenula brzinom od 7 -8 km/h u setvi. Kako je sejalica nakupila ostatke kukuruza, iznela je sa strane. Došao kolega i primenuo "DRAVA tehnologiju" na gomili. Onda smo brzinu povećali na 10 km/h. Ide glatko bez nakupljanja. Ne koristimo "DRAVA tehnologiju" kao osnovu obrade zemljišta.
Za Minđušara: očekuj poziv radimo speltu sutra sa tebi poznatom mašinom.
Živeli ujutro rano jer se ide ka Ritiševu na teren a tamo je Kruger-Brent mala pivara, dooobra piva.
Gariša:ppozdrav:

Malo sam eksperimentisao ove godine,soja sejana 1 juna posto je voda lezala do maja.Izgleda da ponekad moze direktna setva i bez skupih masina,imt 533 je 65.godiste a sejalica 80.god.Prinos sa 0.4h je 735 kg.Znaci bez oranja bez djubriva,seme moje od prosle godine galeb i dva prskanja.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Nazad
Vrh