MONTOYA
Član
Ajd ubaci snimak
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nemoj tako Branko pa i Tesla je iz tih krajeva, sad hoces da kazes da nisu znali da ugase sijalicu...Potomci onih što su pokrivali sijalice da ne svetle, ili ih polivali sa vodom.
Ma slazem se i ja potpuno sa tobom daj da vidimo sta se mzoe bez skupih ulaganja
1. Jasno je meni to hipoteticki medjutim mene interesuje PRAKSA
Vidim da je tema interesantna mnogima medjutim malo ima ucesnika jer su prakticna iskustva gotovo nikakva
Zato bih zeleo ukoliko medju posetiocima foruma ima stucnjaka sa fakulteta,naucnih radnika po nasim institutima da se ukljuce u ovu temu jer mi paori mozemo napredovati samo ako smanjimo svoje troskove,mi sa nasom proizvodnjom nemozemo neznam kako uticati na svetske trendove cena...mi mozemo kao i dosada ...pokriti se usima i stalno kukati
Radni zahvat 2,2 m, 16 ulagaca rasporedjeni na 14 cm.Jesi li saznao sta vise o onoj sejalici
Sejano pre dva dana,ako postavi negde naci cemoImali mozda snimak psenica kako izgleda posle nicanja?Jako interesantno da su mu radni organi fiksni i da se ne guse.
....evo ti odgovora ...Da li kod no till seve bude manjeg prinosa od klasicne setve sa oranjem
NE bih se bas slozio sa zakljuckom... a u pozitivne efekte bi jos dodao VEOMA VAZNE
-povecava se biogenost zemljista
-povecava se humus u zemljistu
-dobijaju se konstantni prinosi bez velikih pikova (oscilacija)
-Poboljsava se struktura zemljista
-koristi se manje djubriva
-izbacuje se oranje kao operacija za koju je potrebno najvise energije (nafte)
-smanjuju se radni sati masina a samim tim i odrzavanje
Zakljucak...postoje masine koje su jeftinije i manje i za njih treba manja snaga traktora .Medjutim, one se ne uvoze se jer se ne isplati distributerima. Ko tebi moze da zabrani da licno uvezes nesto... samo treba volja i plan.
P.S. Nemoze se na svakom zemljistu primenjivati ova tehnika.