No-Till , direktna setva bez obrade

Sta ti je to bilo zito ili jecam? Oces prskati totalom i sa hemijom za na crno?I ko ti je sejao jel to Preza Garasevic sa FB-a?

To seje moj prijatelj. Nije setva kod mene.
Seju ljudi iz okoline Vrsca, Agro mineral je naziv firme. Tako se predstavljaju.
Predusev je bio tritikal. Prskanje ide totalnom već sutra.
O daljem vas obavestavam slikama, kako nice i kakav će biti dalji razvoj biljaka.

Na slici se moze videti ..u daljini ...koliko je danasnji vetar nosio povrsinski sloj zemlje tj crnog peska. Njiva je preko puta moje njive i trenutno je posejan kukuruz.
Mislim da svu hemiju koju je komsija prskao je oduvana a da ne pricam koliko ce to koristiti mojoj psenici i susednim parcelama.
Zbog ovoga su amerikanci 30-tih godina proslog veka uveli zabranu oranja :bravo:

- - - - - - - - - -

16a2xcz.jpg

Da stoji da ima erozije kada se ore sto se i vidi posle ovih majskih kisa al isto tako i gruberisana povrsina je sklona tome mozda i vise nego oranica sto sam i video kod sebe pre koju godinu .

Daleko manja erozija je kad se radi gruberom, ali pravim. Na zalost takva masina trazi 200 ks da bi islo kako treba. Nema apsolutno nikakvih razlika u prinosu i kolicini korova, ima samo ogromne kolicine u potrosenom dizell gorivu.
Kad god mogu radicu gruberom, a kad moram (ali bas moram) onda plugom. Da imam uslova presao bih na no-till 100 %, ali to iziskuje malo vise novcanih sredstava :osmeh:

Znači da su naši stari oranjem toliko vekova u stvari potrošili svu zemlju i da je erozija učinila da nam je ostao samo šljunak.Skoro da ću umreti, a ovo nisam čuo do sada,

Nisam to rekao, ne izvrcite reci.
U ostalom ako je tako kako kazu stari, sta je to sto si promenuo u obradi od onog sto su oni radili. I seti se koliko su nasi stari imali stoke i stajnjaka.

Zašto si ove godine orao? Zbog velike mase kukuruza ili zbog vlaznosti zemljista?
Rekao si mi već ali sam zaboravio.
I ja sam prešao na obradu gruberom, za sada mi se jako svidja.
Samo je pitanje šta ako je vlažna jesen? A kažu da ne treba mešati plug i gruber, ili jedno ili drugo.

Orao sam zato jer nas je bilo nervoznih :osmeh:
Inace ne bih, nema sanse, eventualno kukuruziste zbog zetvenih ostataka. Inace ako je uslovno samo gruber.

Slikaću ti jednu parcelu kukuruzišta urađenim gruberom sada je soja posejana...Tako da nema potrebe da oreš ako nećeš...Kombajn je Case Axial bio koji je skidao sa dva tanjira nazad sa lepo raspoređenom masom,gruber Horsch i priprema je bila sa kratkom tanjiračom plitko marke Amazone...Možda i kolege iz Turije znaju o kome je reč...:ppozdrav:

Slikacu i ja ne jednu vec sigurno 300 ha u nasem ataru, a verovatno blize 500 ha. Sve radjeno gruberom.

Daleko manja erozija je kad se radi gruberom, ali pravim. Na zalost takva masina trazi 200 ks da bi islo kako treba. Nema apsolutno nikakvih razlika u prinosu i kolicini korova, ima samo ogromne kolicine u potrosenom dizell gorivu.
Kad god mogu radicu gruberom, a kad moram (ali bas moram) onda plugom. Da imam uslova presao bih na no-till 100 %, ali to iziskuje malo vise novcanih sredstava :osmeh:

De mi reci sta ti 200 uradi da se zemlja ne spira kada krene bujica vode sa brda ? Ili kod vas nema takvih nagiba il ti pricam pricu .

Jeste treba, ali to je bilo dok su konji radili, sad je neizvodljivo.
Ma nemoj ,šta danas nije izvodljivo,pa ljudi idu na mesec,skaču iz vasione na zemlju itd,a ne da se posadi šumski pojas ili vetrozaštitni pojas,šta goleme ti mašine pa ti treba po ha da se okreneš pa ti nemoj da imaš oruđe koje je od prednjih tegova pa do kopirnog točka ima 20 metara,ne treba ni malo a ne bar 1 m odorati od puta, kad se okrećeš okreći se u svojoj njivi i da vidiš ko bog nikom ne praviš štetu.
Ne odnosi se na tebe ovo pisanije nego uopšte za sve,samo treba malo mozgati dali samo velike table dr. zemlje ograditi pojasom ili nešto drugo uraditi.Pa i ovaj je na svojoj zemlji posadio pojas (ako je samo jedan vlasnik) .

Taj pojas kolko je dobar tolko i nije.Uvek ce tu biti trave koji ce se rasadjivati po njivi,misevi,fazani....

Za kolege iz Ade i okoline, da li znate ovog coveka koji ima ovu sejacicu za diretnu setvu ili mozda znate ko je pravi?
Ovo je slika sa jednog madjarskog foruma cak ima i YT snimak kako je nedavno na jecmiste sejao soju postrno....

2e1zzg3.jpg

Nazad
Vrh