No-Till , direktna setva bez obrade

Na taj nacin mnogo se stedi gorivo , masine , vreme. Ne znam da li moze i kukuruz tako da se seje. Velika tanjiraca i posle da se seje.

Evo da predstavimo jedan diskosni ulagač od jednog poznatog svetskog proizvodjača ovih ulagača sa Novog Zelanda.Firma se zove Cross Slot.

Vidi se da se ulagač nalazi na paralelogramskom mehanizmu sa hidrauličnim cilindrom koji reguliše dubinu u zavisnosti od tvrdoće tako da je dubina semena uvek na zadatoj dubini.Otvaranje brazde ostvaruje se sa vertikalnim prosecanjem od nazubljenog diska, a horizontalno sa dva raoničasta dela.Zatvaranje brazde i pritiskanje semena da bi se ostvario što bolji kontakt izmedju zrna i zemlje se postiže sa dva nagazna točka.

Na ovoj slici je prikazan specifičan unos semena i min.djubriva u zamljište pmoću ovog ulagača.
Ovde je prikazano nicanje posle prolaska tri tipa ulagača:dupli disk, raoničasti ulagač i cross slot.
I na kraju prikaz pšenice u porastu.

Odlično kolega, hoće li to biti kod vas u prodaji ? Radi li ta firma i baterije za kukuruz u no-tilll ili redukovanom sistemu obrade.Bilo bi dosta zainteresovanih.
Malo su pretjerali sa procentima nicanja , pa mi svi radimo sa diskovnim v ulagačima , a neki i direktno.

A da li ste probali sa Cross Slot ulagačima pa da znate kako niče biljka?Ovo se uglavnom odnoasi na ulagače za direktnu setvu.

Kada budete probali jedan od ova tri tipa ulagača u direktnoj setvi onda bih Vas molio da date svoj komentar ili iznesete podatke o tome.Hvala.

Ovaj sistem ulagača je vjerovatno genijalan , to svi vidimo , podvuče zrno , horizontalno usitno okolo , nema šanse da ostane nepokriveno itd..
A da je markentiško pretjerivanje ono poredjenje nicanja ,jeste. Vjerovatno su ispitivanje radili u suvoj zemlji gdje iza običnih diskovnih ulagača nije ništa radjeno npr valjanje. Tu je ovaj sistem vjerovatno superioran. Uglavnom svi iza notill sijanja ako je suvo rade valjanje . Ako je kod drugih notill sijačica nicanje 24% , ti ljudi treba da se poubijaju.
Niko od nas naravno nije probao te ulagače koje su oni testirali , al ako niko nesmije da iznosi svoje mišljenje i pretpostavke za nešto što nije probao , onda ovo nije forum nego prezentacija.

Kada budete probali jedan od ova tri tipa ulagača u direktnoj setvi onda bih Vas molio da date svoj komentar ili iznesete podatke o tome.Hvala.
Zanimljiv odgovor sa kojim nas navodis da pomislimo da si probao sva tri sistema setve.
E sad pitanje dali si ih probao a ako jesi postavi slike nicanja da i mi vidimo razlike a ne samo grafike.

Grešite gospodine @Goran IHC,
niste dobro shvatili, ali od Vas nisam ni očekivao da shvatite ovu rečenicu i nisam ja probao te sisteme.Nije ovo za Vaš nivo.
Slažem se gospodine @MOMOSARIC,
treba iznositi svoje mišljenje, ali onda navedete da je to Vaše mišljenje i zato služi forum.Kod nas se tek u tragovima neko usudi da seje pšenicu u no-till obradi.Rade setvu pšenice sa diskosnim ulagačima ali sa pripremom, mini-till, strip till ili konzeracijskoj obradi.Zato je i mali procenat nicanja do kojih su oni došli, a kada budem imao volje postaviću i raoničaste ulagače.

99% od nas ovde na forumu i ne preostaje ništa drugo nego da komentarišemo takve nesumnjivo super mašine , jer ne radimo ni blizu zemlje koliko bi trebalo da se pokaže ekonomičnost takvih mašina , a kad bi neko i kupio kod nas takvu mašinu mnogi nebi iz ljubomore uzeli njega da uradi uslužno.

Tu ste potpuno u pravu i ona će doći do izražaja samo kod poljoprivrednika koji imaju velike površine, a takvih je malo.

99% od nas ovde na forumu i ne preostaje ništa drugo nego da komentarišemo takve nesumnjivo super mašine , jer ne radimo ni blizu zemlje koliko bi trebalo da se pokaže ekonomičnost takvih mašina , a kad bi neko i kupio kod nas takvu mašinu mnogi nebi iz ljubomore uzeli njega da uradi uslužno.
baš tako,da sam siguran da bi bilo posla odmah bi kupio agriju kao kod minđušara ali.....

Kao prvo gospodine @Goran IHC
nisam ja za Vas jel panon, pošto ni ja Vas tako ne oslovljavam, a kao drugo kada budete shvatili odgovor možda i dosegnete nivo.
Hvala na razumevanju i sa ovim sam završio dijalog sa Vama.

Cross Slot je fantasticna stvar i sigurno radi mnogo bolje nego dupli otvarac i raonicasti otvarac . Nema potrebe za vredjanjem.

p.s.

Zasto radi bolje vidi se na prikazu otvorenog profila zemljista svaka semenka je na zadatoj dubini, i pokrivena zemljistem. Biljnih rezidua pored semena nema sto poboljsava kontakt semenke i zemljista , deo koji otvori raonicasti ulagac ili dupli disk otvarac se isusuje a toga kod cross slota nema.

Poslednja izmena:
Ok Hanza .

Po meni dobar ulagac DiscaMate
AGP_Pic_DiscaMate_Assembly_01.jpg

Evo za ovu sam ja zainteresovan da je kupim. Danas sam bio da je merim i da je detaljno pregledam.

2468e8w.jpg
34t4f0j.jpg
2a6qzie.jpg

Nazad
Vrh