Nikad ovako !

Imam takva 4 osiguraca... Stvarno su dobri i tu nema sta... Ali ja u zadnje vreme najvise volim kad orem da umesto osiguraca stavim sraf i dve matice ili jednu sa osiguracem i mirna glava...

Te patent osigurace stavljam samo na prskalicu i nigde vise.10 mm sraf sa kontra maticom se ne moze otkaciti.

Ima tih sa oprugom, ja sam danas našao u Senti na vašaru, kvalitetne, jes da su malo skuplji, ali taj ako ti pričkine prst, lele tebi..... Glava mu nije štancovana već navarena...

Ja sam ove jeseni na drljaci to jedno govno polomio, srecom nije se otkacila. Danas se u oranju 2x digao taj krug sam, srecom nije ispala civija. Do proleca moram naci neke kvalitetnije.

dukej Gore od toga je kada plug se otkaci u brazdi. Tada ne gine otkacinjanje pluga zatim lancem vezivanje za gredu i izvlacenje van. Ostalo je poznato. Problem osiguraca sam resio ovako:

8exc.jpg
Cena 70-100 din, ima ih svuda i kod kineza. Opruga + sigurnosna navrtka i nema prob. :osmeh:

Ja kad sam počeo da orem, prvi put sa Rujom u kukuruzu te godine, samo što sam obrazdio, ni prvi krug nisam završio, otkače se oni osigurači (kao kod ključeva za kola) na osovini što drži poluge nazad i taman kad sam stigao na kraju njive, ta osovina izbaci desnu polugu. Ja da dignem plug, vidim neće (a već sam imao problem pre toga u suncokretu mesec- dva ranije, nije hidraulik hteo da diže, pa sam zvao servisere, al je hidraulik proradio u međuvremenu, verovatno piljevina ušla negde pošto je traktor nov, tako mi rekoše). Kad sam izašao napolje, imam šta da vidim, desna poluga komplet dole, topling ne mogu da otkačim, a nigde okolo nijedan traktor. A i njiva mi u susednom ataru, u Karlovcu. I onda sam polako čekićem komplet iščukao onu osovinu, pa malo po malo pomerao plug tako što sam svako malo ušao u traktor, palio, dizao hidraulik, opet čukao...ma da vam ne pričam. 3h sam se mučio, jedva sam izašao na kraj. Najgore je to što mi je plug ostao u brazdi. Posle sam sve one osigurače počupao i stavio šraf, duple matice sa feder platnom i stegao ko sivonja. I što god kačim na traktor, samo šrafovi, na plug isto šraf s kontra maticom.
A ovo oranje je ništa prema onome šta ima kod nas, takmičimo se ko će više da ore put ::lose::

Kish , kad oreš bez "plivajućeg hoda " ili bar točka , to je slično kao da si pisao zadnji post gore , a da nemaš na kompjuteru "copy-paste" .:haha:

Nazad
Vrh