Znas koje je moje iskustvo, sto se tice faksa uvek ali bas uvek su mi pricu pricali ljudi koji nisu zavrsili nista kako fakultet nije tezak, kako je to obican papir, kako im je drago sto nisu gubili vrrme na to. Nikad niko sa zavrsenim bilo cim mi nije tu pricu pricao. Ovo je moje zapazanje, mozda i nisam u pravu....
Nisi u pravu. Evo prvi ja ni u jednom trenutnku nisam rekao da je fakultet koji nisam završio lak. Čak mislim da je izuzetno tešak. Svakako jedan od težih. Kao što sam rekao, u mehatroniku su ubačeni stručni predmeti sa elektrothnike i sa mašinstva (ne svi naravno) tako da pouzdano tvrdim da je mehatronika teža od svakog od ova dva pomenut odseka. Zahateva veliku posvećenost, odricanja i davanje maltene celog sebe u to kako bi bio uspošan. Stvari koje ja nisam bi spreman da uložim u tom trenutku, a uz to velika demotivacije za mene usledila je odmah nakon prve godine gde sam krenuo da shvatam gde me to vodi tj. ne vodi.
Megatrend je daleko lakši od FTN-mehatronike, ali nije ni on baš pljuni pa zalepi ako ga završavaš pošteno. U razne malverzacije, kupovine ispita pa i diploma ne želim da ulazim, ali mogu da tvrdim da sam ja moju kakvu-takvu pošteno zardio. Samo da napomenem da kupovine ispata itekako ima i na tim "jačim" državnim fakultetima. Naravno u manjoj meri (bar se nadam da je tako) i za verovatno mnogo veće pare!
Pa nije bas tako, gledaj ja radim sa faksom u srednjoj skoli i radim zemlju, svi do jednog drugara sa osnovnom ili nekim zanatom su me zvali da im popunim prijavu za e agrar, sto i nije neka nauka priznacete. Jednostavno vidis sire, shvatas i razumes neke stvari brze, sve to ima svoje nema veze sto okreces zemlju....
Slažem se sa tobom da se studiranjem dobija ta odredjena širina, da stvari vidiš malo drugačije, da dobiješ tu još svašta-nešto sem te diplome.
Nije isto ako odeš u npr. NS na 4 god. da radiš ne znam na gradjevini ili ako to vreme potrošiš na studiranje (uspešno ili delimično uspešno
)
Dobijaš ti tu nešto svakako, ipak ponavljam se, smatram da je osnova studiranja lakši pronalazak bolje plaćenog posla, a to je danas totalno odcutno.
E sad ovaj deo za eAgrar... Malo ga pretera. Ispade da to znaš jedino ako si studirao. Ja samtram da je to jednostavno deo IT pismenosti koja je vema bitna danas, a mnogi je nemaju. E sad naravno da su ljudi koji su pohadjali fakultete u proseku mnogo više IT pismeni nego ovi sa osmoljetkama mada začudio bi se kad bi znao koliko vrhunskih programera ima samo osnovnu školu. I veruj mi znam ljude sa diplomama koje se niu snašli na eAgraru.
Poznajem nekoliko njih koji sa srednjom skolom uspesni ljudi... drirektori javnih preduzeca...predsednici opstina itd. Tako da fakultet uopste danas nije presudan za dobru poziciju...
Znam i ja gomilu na pomenutim pozicijama ljudi imaju diplome, a na fakultete bili svega par dana. Upis, po diplomu i 2-3 puta nešto iskrslo pa svratili malo.
I stvarno ih uvoze,radio u jednoj stranoj firmi tu u okolini i doveli oni neke Indijce.Za neki ono najprostiji rad,čišćenje.Kad sam video da se oni sa metlom 8 sati vrte u krugu od jednog metra kvadratnog počeo da se smejem naglas.
Pa naravno. Zar ovi idoti u visokoj poltici što naši što Evropski stvarno misle da će ta, mogu slobodno reći belosvetska bagra doći ovde da im rade kao što su navikli na nas pa sve to još za manje pare. Ma bre došli da se nakče na socijalu. Pa ne bi im zemlje ličile na šta liče da su makar malo radili. Teška glupost i put u još veću propast!