Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja tebe kolega razumem.Onom što plaća je mnogo a onom što radi je malo.Prvu detelinu smo im dali po 5000 za 2parcele.Nisu baš vični /njih 2-ica/.Na jednoj parceli je bilo 220 bala a na drugoj 275.Malo teže bale nisu mogli da dignu pa je to moj sin odradio.ovog jednog je bolela glava pa je opet moj sin tovario,nije smetuo ni po bale.Obojica su bili prezadovoljni.Za par sati rada su po njima dobro zaradili.Tako mnogi razmišljaju i zato nemaju više radnika da nadju. Dobro slučaj koji ti pominješ nema veze sa ovim gde ja idem a radim kod nekog koji će te bale da proda po najmanje 150 din. Ljudi su pohlepni i propašće im novac koji su mogli da zarade jer misli da mogu da se ponašaju ko pre 30 godina kad su taj posao radili mahom romi i ljudi kojima je bilo moranje. Danas niko to ne radi jer mora. Lepo dodje novac, pogotovo ovim mojim kolegama koji imaju dosta manje od mene, ali niko od njih neće da gladuje ako ostane bez tog dinara.
Ljudska radna snaga na selu je danas toliko podcenjena da neminovno dolazi do odumiranja sela koje bi se desilo i bez toga, ali ga još dodatno ubrzavaju. Verujem da će ljudi (poslodavci) shvatiti to za 15 godina kad krenu da gase poslove od kojih su dobro zaradjivali samo zbog nemogućnosti da obezbede radnu snagu.
I naravno onda će biti priče "neće mladi da rade, svi bi samo da sede u kafiće". Pa neće jer nisu budale jer mogu veće pare zgrnu u BG plus tamo imaju toliko mogućnosti... Pa zašto bi neko dozvolio da ga zezaju ko mene danas?
Da li misliš da je to dobro ili loše.Presa u selu ima 20tak (lupio sam cifru) a ekipa što rade utovar bala jedna. Može im se kako hoće, ili plati ili uzmi i bacaj bale sam....
Послато са SM-A225F помоћу Тапат
Da, one dugacke kada su tvrdo nabijene teske ko tuc.Teže bale nema šanse da baciš visoko koliko možeš sa vilama podići. Još kad imaju duže držalje...
Pa nije lose . Neka je 100 dinara dao po bali za baliranje i radnike . Njemu ostaje 200 dinara zarade po bali . Nije loseDrugar prodao po 300 din,sa njive vozi odmah kod kupca, stim da još mora platiti utovar i istovar tamo kod kupca.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Prošle godine kada smo kupovali jedan iz susednog sela mi kaže kg lucerke kao kg kukuruza, a kukuruz bio 35 dinara. Čekam sada da izvuče malo bolju drugi i treći otkos pa da odem da ga pitam da li je ista cena 1 kg kukuruza za 1 kg deteline da pazarim sve..Niste mi odgovorili . Kolika je cena bale deteline ? Pre nekog vremena je bila 400 dinara . Jel ostalo toliko ?