Грешиш по питању тога колико је убод стршљена опасан. Јесте страшнији од убода осе јер је у питању количина отрова (то је ипак јак отров) – стршљен има много више отрова, убризгава га дубље, жаока му је много јача (па тако може пробити крвни суд)... Онда, после убода следи страх лица које је убодено и то погоршава стање. Немој се играти са стршљенима – они су као и осе пљачкаши и углавном беже, али ако си им близу гнезда, нападају и опасни су. Такође су опасни јер за разлику од пчела остају ван гнезда и по мраку (сакупљају се око светла испред куће) и ако падну у обућу, настаје опасан проблем. И као у свему, никада не потцењуј противника...Ja imam strsljenove u dvoristu,u jednom stablu od jabuke stare koje je polu trulo ....nista njixov ubod nije strasniji od ose-zolje,cak osin ubod boli malo vise,i svrbi ....koliko sam primetio.Veliki su kao 3 pcele otprilike,i gledacu da ih se resim,navodno su great enemy of bees.
Јесу непријатељи пчела, али ништа мањи непријатељи од оса. Чак су осе много опасније јер су углавном многобројније (нарочито у сушним годинама).
Хоће прикупиће се око кошница где има матице (неке нађу своју матицу, а неке се придруже другима). Невоља је што се у моменту удеса растуре и тај дан је хаос у окружењу јер не знају још где им је кошница и тада су претерано раздражене. То никако не значи да не може бити неких група пчела по околном растињу...све је могуће.A oceli se sad one pohvatati tu negdje odma ili ce otici daleko do sume prve?
Такође, проблем је што унаоколо нема паше па би се хаос наставио и наредних дана јер би дошло до грабежи између пчела (ако је све отворено и растурено). Мени су 1990-те преврнуте 2 кошнице и месту Кијево код Книна. Било је вреска у цвету и пчела наставе да раде, као да се ништа није десило. Ипак сам одселио у Голубић (изнад Обровца). Стрицу је преврнуто 12 комада, исто седео кући и правио се луд (и наравно, локао) и та су друштва пропала – опљачкале их друге, јер овај није данима одлазио доле. Када сам га питао шта ради ту код куће, каже побегао нам воз (и тако неколико дана...будала).
Када је мом брату 1999-те потопљено 120 кошница (јер будала није отишао да прокопа до канал уз кошнице него је седео кући и окретао телефон), пчеле нису имале могућност да осете мирис своје кошнице (вода је била преко лета-улаза у кошницу) и преко дана су слетале по сунцокрету испред кошница.