Nikad ovako !

Ja imam strsljenove u dvoristu,u jednom stablu od jabuke stare koje je polu trulo ....nista njixov ubod nije strasniji od ose-zolje,cak osin ubod boli malo vise,i svrbi ....koliko sam primetio.Veliki su kao 3 pcele otprilike,i gledacu da ih se resim,navodno su great enemy of bees.
Грешиш по питању тога колико је убод стршљена опасан. Јесте страшнији од убода осе јер је у питању количина отрова (то је ипак јак отров) – стршљен има много више отрова, убризгава га дубље, жаока му је много јача (па тако може пробити крвни суд)... Онда, после убода следи страх лица које је убодено и то погоршава стање. Немој се играти са стршљенима – они су као и осе пљачкаши и углавном беже, али ако си им близу гнезда, нападају и опасни су. Такође су опасни јер за разлику од пчела остају ван гнезда и по мраку (сакупљају се око светла испред куће) и ако падну у обућу, настаје опасан проблем. И као у свему, никада не потцењуј противника...

Јесу непријатељи пчела, али ништа мањи непријатељи од оса. Чак су осе много опасније јер су углавном многобројније (нарочито у сушним годинама).
A oceli se sad one pohvatati tu negdje odma ili ce otici daleko do sume prve?
Хоће прикупиће се око кошница где има матице (неке нађу своју матицу, а неке се придруже другима). Невоља је што се у моменту удеса растуре и тај дан је хаос у окружењу јер не знају још где им је кошница и тада су претерано раздражене. То никако не значи да не може бити неких група пчела по околном растињу...све је могуће.

Такође, проблем је што унаоколо нема паше па би се хаос наставио и наредних дана јер би дошло до грабежи између пчела (ако је све отворено и растурено). Мени су 1990-те преврнуте 2 кошнице и месту Кијево код Книна. Било је вреска у цвету и пчела наставе да раде, као да се ништа није десило. Ипак сам одселио у Голубић (изнад Обровца). Стрицу је преврнуто 12 комада, исто седео кући и правио се луд (и наравно, локао) и та су друштва пропала – опљачкале их друге, јер овај није данима одлазио доле. Када сам га питао шта ради ту код куће, каже побегао нам воз (и тако неколико дана...будала).

Када је мом брату 1999-те потопљено 120 кошница (јер будала није отишао да прокопа до канал уз кошнице него је седео кући и окретао телефон), пчеле нису имале могућност да осете мирис своје кошнице (вода је била преко лета-улаза у кошницу) и преко дана су слетале по сунцокрету испред кошница.

Ja imam strsljenove u dvoristu,u jednom stablu od jabuke stare koje je polu trulo ....nista njixov ubod nije strasniji od ose-zolje,cak osin ubod boli malo vise,i svrbi ....koliko sam primetio.Veliki su kao 3 pcele otprilike,i gledacu da ih se resim,navodno su great enemy of bees.

Evo ti koliko je opasan stršljen:

Разлика у убоду је слаб убод, када оса и стршљен само „докаче“ некога (када су већ у „бежанији“) или када нападају (као миша, на овом снимку). Ту су разлике у количини отрова огромне.

Такође је и разлика у реакцији људи: неко се плаши, па том орову надодаје и „отрове“ из свог организма (хемикалије које настају као последица убода и страха). Али постоји и стална алергија код неких људи када најситнија капљица отрова изазива анафилаткички шок. Што може бити опасно по живот.

Убод пчеле може бити неугоднији од неких убода оса и стршљенова (који само овлаш убоду и то бри бекству, а не при нападу). Жаока оса и стршљенова је глатка, а жаока пчела „назубљена“. Тако при случајном судару и пчеле могу само пецнути и то се осећа као обичан свраб, али жаока се може и закачити за кожу и тада се откида од тела пчеле и наставља да „пулсира“ и избацује отров. Тако се добије више отрова у телу жртве.

Најважније у свим случајевима је сачувати присебност и не плашити се! То појачава дејство отрова, који се као што рекох, мешају са „отровима“ из тела. Мој син је нагазио крушку, где је био стршљен. Стршљен га је убо у потколеницу. Отишао је и легао да се смири, али сам осећао да се плаши...и било је тачно: почеле се појављивати љубичасте флеке по ткиву. Убеђивао сам га да се не плаши (јер је он ипак већ био навикнут на убод пчела). Успео сам да га смирим и после се све стишало и видела се само мала раница на месту убода. Све је прошло добро.

Strsljenovi nisu za zezanje,mnogo jaci otvov nego pcelinji i od ose,ja sam na sve alergican, od jednog uboda ovih sad osica koje ne znam na sta sve slecu i koliko su im prljave bodlje nadujem se opako i pocinje mucnina sa glavoboljom od pcela manje ali i od njih me zajebava ubod a prosle godine sam sam rusio objekat tj staru supu 20x8m da sazidamo novu i strsljenovi bili u gredi,izdubili su je i tu im je bilo leglo dva su me ujela i nasao sam ih posle mrtve kad sam dosao iz bolnice ali sam primio 2x4 injekcije(valjda protivotrov i jos nesto) u 2x400ml infuzije. Otac je bio tu inace ne bih stigao do smedereva do bolnice seo sam od glavobolje u dvoriste i povracao do ulaska u grad. Jedna od prevencija kako sam ih unistio je sa masinom za pranje automobila ili sa brenerom sa surenje svinja ali obavezno se obucite po mogucstvu vise slojeva odece i maska tipa za varenje na glavu ako nema sta drugo

Mene jedne godine kad smo vadili pcelu iz duba ispecalo preko 20 komada u levu ruku, vrat i glavu. Nisam iso kod doktora niti ista pio, ali mi se javio otok.
Prvi put kad me upecao strsljen upeca me u nogu iznad gleznja i posto sam bio kuci stavim led i tolko. Medjutim drugi put odem sam u sumu da spremam drva i oborim drvo u kojem su bili i zuzne me jedan iznad lakta. Odma sam pokusao da iscedim otrov i nekim kanapom prevezem ruku iznad mesta gde me upecao i nastavim sa radom samo malo dalje od njih. Sta mi tacno pomoglo ne znam, ali ni tad nisam imao posledice.

Mene jedne godine kad smo vadili pcelu iz duba ispecalo preko 20 komada u levu ruku, vrat i glavu. Nisam iso kod doktora niti ista pio, ali mi se javio otok.
Prvi put kad me upecao strsljen upeca me u nogu iznad gleznja i posto sam bio kuci stavim led i tolko. Medjutim drugi put odem sam u sumu da spremam drva i oborim drvo u kojem su bili i zuzne me jedan iznad lakta. Odma sam pokusao da iscedim otrov i nekim kanapom prevezem ruku iznad mesta gde me upecao i nastavim sa radom samo malo dalje od njih. Sta mi tacno pomoglo ne znam, ali ni tad nisam imao posledice.
Nedao ti ni Bog da ti je bilo nesto brate,ja sam napisao da sam alergican ali sam zaboravio da kazem da krece aritmija i gusenje, imam drugi stadijum alergije

Letos je bivsi kolega koji je radio sa mnom u brodogradilistu iz Melenaca umro u Nemackoj od uboda strsljena.. Ko je alergican na ubode insekata mora uvek kod sebe imati inekciju..

Ovde ljude ujedalo po 4-5 komada odjednom, nista im nije bilo.Al svi su imali vecu kolicinu alkohola u krvi.

Mirni su, kad berem krusku jednu staru sa sve kruskama ih ubacam u kofu.

Mi imamo jednog kod nas hvata legla stršljenova i osa golim rukama bez ikakve zaštite.Ko god se boji ili je alergičan na ubod zove njega da on to skloni.

Nazad
Vrh