Nikad ovako !

Mislim da je samo duzan da kaze napise da je izvor YouTube
Ja kada sam snimao casove za rts u decembru sam dobio dopis da ne sme nikakav materijal da koristim na casu gde ima vodeni zig ako nije rts-ov ni na kakvoj slici ili grafiku. Kao izbisace taj deo klipa ako vide tako nesto.

Radoslave jesi li im skrenuo pažnju na to ili nemo posmatraš?
Iskreno rečeno, nisam siguran šta raditi, hteo sam da im pošaljem poruku da mi ne smeta što koriste moj materijal ali nije u redu da tvrde da je to njihovo. Ranije su neki portali koristili moje snimke ali su me potpisivali ili moj jutjub kanal...

Kako tu stoje stvari sa autorskim pravima? Da li neko sme da uzme video sa you tuba i da ga emituje ili je duzan po nekom zakonu da ti to nadoknadi?
Nisam baš proučavao taj deo o autorskim pravima na jutjubu, dozvolio sam ugradnju mojih klipova u tuđ materijal, to imaš kad aploduješ svaki klip da izabereš ali sam mislio po pređašnjim iskustvima da su bar dužni da pomenu čiji je originalni materijal...Kad oni još prete i tvrde da je sve njihovo...Jel ima neko pojma o ovoj temi, intelektualnoj svojini itd...?

Знам да је усвојен такав закон где ти као сниматељ или фотограф имаш одређена права на својину. Али тако је намештено да их у ствари немаш и не морају ништа да ти плате. Ово важи за земљу дембелију. Не знам које законе јт примењује и вреди ли жалба.

Знам да је усвојен такав закон где ти као сниматељ или фотограф имаш одређена права на својину. Али тако је намештено да их у ствари немаш и не морају ништа да ти плате. Ово важи за земљу дембелију. Не знам које законе јт примењује и вреди ли жалба.
Smanjili su kadar kako bi isekli moj žig za praćenje kanala koji stalno stoji u desnom donjem uglu ekrana, sad sam čitao neka pravila jutjuba, mogu da tražim da se obriše klip koji sadrži moje snimke, baš čudna situacija, da javni servis krade tuđ materijal...

Prijavi ih Youtube-u, oni su jako, jako strogi što se tiče kršenja autorskih prava. Znam za slučajeve gdje su veliki Yt kanali (sa milionima pretplatnika) dobijali ogromne kazne, blokiranje kanala pa čak i brisanje zbog korištenja tudjih snimaka. Jedan kanal koji pratim (smiješni snimci) je morao platiti kaznu od 10.000 dolara zbog korištenja tudjeg snimka bez dozvole (radilo se o glupavom snimku trajanja 10 sekundi). Ovo što je RTS uradio je još gore jer em su uzeli tvoj snimak bez pitanj, editovali ga zbog sklanjanja žiga (što je strašan prekršaj na YT) i još pride prisvojili tudji snimka kao svoj. Samo ih prijavi Youtube-u, oni će im napraviti više nego dovoljno problema i imaju mogućnost da utvrde prekršaj jer mogu da vide da se radi o tvom snimku po datumima i digitalnom potpisu, mogu da vide kada i ko ga je "skinuo" sa YT...

Obavezno prijavi, to je baš velika sramota što su uradili.

EDIT

Klikni na tri kružića pored "Spremi" i izaberi "Prijavi". Potom klikni na "Krši moja prava" i izaberi jednu od ponudjenih opcija "Problem sa autorskim pravima". Potom klikni na "Dalje" pa izaberi "Slanje zahtjeva za uklanjanje zbog kršenja autorskih prava". Dalje moraš sam jer si vlasnik autorskih prava, ispuni obrazac gdje ćeš staviti link snimka koji je RTS postavio, uneseš svoje podatke, opciju uklanjanja snimka (odmah ili za 7 dana) te pravne začkoljice i pošalješ. YT će te brzo kontaktirati u vezi detalja ako nešto bude trebalo. Ja sam jednom prijavio lika koji je uzeo segment mog snimka vršaja pšenice i YT je uklonio njegov snimak za par dana i on je dobio opomenu - više opomena znači blokada ili brisanje kanala. Obavezno ih prijavi za svaki video koji su ti ukrali posebno.

Poslednja izmena:
Ta autorska prava se u belom svetu debelo naplaćuju i prodaju a kako je to kod nas ne znam. Posalji dopis you tubu, ti si za njih vezan pa onda vidi šta će ti oni dati dalje instrukcije i odgovor. Koliko god bezazleno izgledalo taj snimak je tvoje vlasništvo, ako ga neko javno koristi trebalo bi to i da ti nadoknadi. Ja sam nailazio na x oglasa na kojima su bile uzete slike sa foruma koje sigurno nisu imale veze sa oglasom. Da li se i tu može nešto uraditi?

Prijavi ih Youtube-u, oni su jako, jako strogi što se tiče kršenja autorskih prava. Znam za slučajeve gdje su veliki Yt kanali (sa milionima pretplatnika) dobijali ogromne kazne, blokiranje kanala pa čak i brisanje zbog korištenja tudjih snimaka. Jedan kanal koji pratim (smiješni snimci) je morao platiti kaznu od 10.000 dolara zbog korištenja tudjeg snimka bez dozvole (radilo se o glupavom snimku trajanja 10 sekundi). Ovo što je RTS uradio je još gore jer em su uzeli tvoj snimak bez pitanj, editovali ga zbog sklanjanja žiga (što je strašan prekršaj na YT) i još pride prisvojili tudji snimka kao svoj. Samo ih prijavi Youtube-u, oni će im napraviti više nego dovoljno problema i imaju mogućnost da utvrde prekršaj jer mogu da vide da se radi o tvom snimku po datumima i digitalnom potpisu, mogu da vide kada i ko ga je "skinuo" sa YT...

Obavezno prijavi, to je baš velika sramota što su uradili.

EDIT

Klikni na tri kružića pored "Spremi" i izaberi "Prijavi". Potom klikni na "Krši moja prava" i izaberi jednu od ponudjenih opcija "Problem sa autorskim pravima". Potom klikni na "Dalje" pa izaberi "Slanje zahtjeva za uklanjanje zbog kršenja autorskih prava". Dalje moraš sam jer si vlasnik autorskih prava, ispuni obrazac gdje ćeš staviti link snimka koji je RTS postavio, uneseš svoje podatke, opciju uklanjanja snimka (odmah ili za 7 dana) te pravne začkoljice i pošalješ. YT će te brzo kontaktirati u vezi detalja ako nešto bude trebalo. Ja sam jednom prijavio lika koji je uzeo segment mog snimka vršaja pšenice i YT je uklonio njegov snimak za par dana i on je dobio opomenu - više opomena znači blokada ili brisanje kanala. Obavezno ih prijavi za svaki video koji su ti ukrali posebno.
Hvala Selmire na objašnjenju, brine me što sam za taj video stavio da je dozvoljeno ugrađivanje, možda onda imaju pravo da rade sa snimkom šta hoće i ne moraju da stave izvor. Meni su stopirali klip gde sam koristio muziku koju je odsvirao neki turski pijanista...Hvala svima kolege na podršci.

Nije bitno što si omogućio ugrađivanje, oni su tvoj video prisvojili i izmijenili, ne vjerujem da je to dozvoljeno. Bilo kako bilo, vidi postoji li mogućnost da ograničiš prava korištenja svojih snimaka. Moram i ja pogledati na mom kanalu kako bi to riješio mada moj kanal nije veliki, imam samo 533 pretplatnika .

EDIT

Sad sam gledao - ugrađivanje znači da neko smije uzeti tvoj video i postaviti ga na svojoj web-stranici no samo i jedino to. Nikakvo uzimanje isječaka, editovanje, ništa.

Poslednja izmena:
Nije bitno što si omogućio ugrađivanje, oni su tvoj video prisvojili i izmijenili, ne vjerujem da je to dozvoljeno. Bilo kako bilo, vidi postoji li mogućnost da ograničiš prava korištenja svojih snimaka. Moram i ja pogledati na mom kanalu kako bi to riješio mada moj kanal nije veliki, imam samo 533 pretplatnika .
Mogu ja da ograničim ili skroz zabranim upotrebu mojih snimaka ali sam mislio da je bolje radi razvitka kanala da to ne radim. Ovo je ipak nacionalna televizija i mogli su bar poslati poruku ili navesti izvor ili bar u odjavnoj špici. Neki portali su ranije koristili moje snimke ali su stavljali da je izvor jutjub kanal radoslav adamovic i meni je to bilo dovoljno...Ovo je smešno, rade šta hoće...

E vidiš, to što su ti portali radili je upravo to što si dozvolio-ugrađivanje i samim navodjenjem tvog kanala i tebe kao autora su vrlo pažljivo ispoštovali pravila korištenja YT sadržaja baziranog na "Fair" (Poštenoj) bazi (YT se tu malo pouzdao u poštenje koristnika kako bi izbjegli bilion pritužbi godišnje). Tvoj video niko i nikako ne može preuzeti kao svoj (ovo ej posebno težak prekršaj!) i mijenjati ga a RTS je to uradio, to je definisano standardnih YT Copyright pravilima. Postoji mogućnost da ti to kao autor dozvoliš ali to se radi preko posebnih licenci i obrazaca a ti to nisi uradio.

U svakom slučaju ih prijavi i to za svaki video posebno. To što su uradili je vrlo ozbiljno kršenje pravila na YT.

E vidiš, to što su ti portali radili je upravo to što si dozvolio-ugrađivanje i samim navodjenjem tvog kanala i tebe kao autora su vrlo pažljivo ispoštovali pravila korištenja YT sadržaja baziranog na "Fair" (Poštenoj) bazi (YT se tu malo pouzdao u poštenje koristnika kako bi izbjegli bilion pritužbi godišnje). Tvoj video niko i nikako ne može preuzeti kao svoj (ovo ej posebno težak prekršaj!) i mijenjati ga a RTS je to uradio, to je definisano standardnih YT Copyright pravilima. Postoji mogućnost da ti to kao autor dozvoliš ali to se radi preko posebnih licenci i obrazaca a ti to nisi uradio.

U svakom slučaju ih prijavi i to za svaki video posebno. To što su uradili je vrlo ozbiljno kršenje pravila na YT.
Poslao sam im poruku pa da vidim šta će prvo da kažu. Koristili su jedan snimak ali su ga iseckali na 3 dela, ukupno oko 60 sekundi, zumirali su ga i pokvarili sliku kako se ne bi video subscribe znak sa mojom sličicom.

Ima u ovom slučaju mnogo bolja opcija.
Postoji advokati koji se bave ovom vrstom autorskih prava.
Ako angažuješ pravog, oderaće ih ko zečeve, dobićeš naknadu koju ti odrediš, a advokat se naplaćuje takođe od njih.
Mislim da će ti vrlo brzo ponuditi vansudsku nagodbu.
Dakle, advokat sve radi, ti sediš, gledaš, i uživaš..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ovo ti funkcioniše garantovano, uzmi najboljeg advokata.
Kada prihvati, ti ima samo da potpišeš ovlaštenje, predaš mu originalni materijal i čekaš poziv.
Nemaš nikakve troškove pokretanja i trajanja postupka, ukoliko je advokat iskusan iz te oblasti..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh