Nikad ovako !

Zoran 0230 reći ću ti jednu stvar, mentaliteti su drugačiji!
Da se razumemo iz mog iskustva "domoroci" su dosta zatvoreni, tj nema tu nikakve mobe, nikakve pomoći i ispomoći, nekog druzenja tipa (janje na bentu pa ko naidje) teško menjaju ustaljene navike, teško prihvataju nove stvari rade ono šta imaju i gledaju svoja posla većina je takva bar kod mene u ovim selima
Dok ovi moji uvek nešto burgijaju, dal je to posledica sirotinje ili čega? Ali je dobra osobina
Dok i mi primamo taj BAČKI mentalitet hteli to priznati ili ne!!
Dok ovi novi dodjoši baš imaju smisla za to burgijanje i snalaženje!!
Primer moji 1947 nisu imali ni kuću ni zemlju, sad imamo Bogu hvala 3 kuće zemlju i stanove i koješta
Moj komšija je 1945 imao 10ha zemlje i kuću i 2 para konja i dan danas isto to ima samo ima Deutz 40 umesto konja, ja se zapitam gde su njegovi novci??????? Kako to da ništa nisu stvorili evo već 3 generacije???
Npr ja njemu baliram oko 4_5000 bala godišnje već 25godina i on uvek kaže ej BOSANAC moj al ti ubijaš te mašine pa taj traktor sve broji teško mu!!
A nikad ne kaže pa ja tebi platim 1,5 tvoju balirku godišnje??????
Kaže mi skoro vi ste poderali 10-15 traktora a ja svoj još teram?? A on nam godinama plaća usluge????
Isto tako je jedan čovek stigao 94 u selo sa golfom 2 motorkom, figaro kosačicom 3 dece
Taj čovek sada ima i zemlju i kuće i auta i koješta, taj čovek je sa svojom porodicom pabirčio klip po tudjim njivama po 3 vagona
Sekao po 1000 kubika drva po kućama
Kosio deteline dan i noć, svi iz kuće su išli i pabirčili krompir, kukuruz, luk, išli i šumu i svašta nešto su radili ali su uspeli!!!!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
Mnogima i to smeta da ljudu pomognu jedni drugima. Prijatelj je napravio kuću u NS da nije platio nijednu dnevnicu majstorima, sve išlo na akciju i poznanstva. Danas radimo kod mene, sutra kod tebe, prekosutra kod trećeg, preklapanje raznim uslugama i slično. I kad je materijala zafalilo rješavalo se odma bez para, daj neka posao ne stoji.

Dzabe kad nemam kad da vratim tu uslugu od posla i zemlje kuci. Video je Luka neki dan kad je bio kod mene kuci samo sam fizicki bio sa njima, tih pola sata a ne ceo dan odsutan od obaveza.

Zoran 0230 reći ću ti jednu stvar, mentaliteti su drugačiji!
Da se razumemo iz mog iskustva "domoroci" su dosta zatvoreni, tj nema tu nikakve mobe, nikakve pomoći i ispomoći, nekog druzenja tipa (janje na bentu pa ko naidje) teško menjaju ustaljene navike, teško prihvataju nove stvari rade ono šta imaju i gledaju svoja posla većina je takva bar kod mene u ovim selima
Dok ovi moji uvek nešto burgijaju, dal je to posledica sirotinje ili čega? Ali je dobra osobina
Dok i mi primamo taj BAČKI mentalitet hteli to priznati ili ne!!
Dok ovi novi dodjoši baš imaju smisla za to burgijanje i snalaženje!!
Primer moji 1947 nisu imali ni kuću ni zemlju, sad imamo Bogu hvala 3 kuće zemlju i stanove i koješta
Moj komšija je 1945 imao 10ha zemlje i kuću i 2 para konja i dan danas isto to ima samo ima Deutz 40 umesto konja, ja se zapitam gde su njegovi novci??????? Kako to da ništa nisu stvorili evo već 3 generacije???
Npr ja njemu baliram oko 4_5000 bala godišnje već 25godina i on uvek kaže ej BOSANAC moj al ti ubijaš te mašine pa taj traktor sve broji teško mu!!
A nikad ne kaže pa ja tebi platim 1,5 tvoju balirku godišnje??????
Kaže mi skoro vi ste poderali 10-15 traktora a ja svoj još teram?? A on nam godinama plaća usluge????
Isto tako je jedan čovek stigao 94 u selo sa golfom 2 motorkom, figaro kosačicom 3 dece
Taj čovek sada ima i zemlju i kuće i auta i koješta, taj čovek je sa svojom porodicom pabirčio klip po tudjim njivama po 3 vagona
Sekao po 1000 kubika drva po kućama
Kosio deteline dan i noć, svi iz kuće su išli i pabirčili krompir, kukuruz, luk, išli i šumu i svašta nešto su radili ali su uspeli!!!!!

Јес' могуће је да су стекли имовину чистим радом и трудом и пабирчењем.

Знам ове наше „косоваре“ који су пријављени на Косову и Метохији а раде овде и имају станове. И хвале се још како добијају сваки вид помоћи упућене житељима КИМ. Онда ће добро уновчити имање, оставити нешто ситно доле и хвалиће се како су способни (и сналажљиви). Али траже да туђа деца иду да гину да би некако отели оно што су продали (не видим други разлог).

То колика је широкогрудост досељених сам осетио на својој кожи (као врсту изразитог понижења). Ту код нас у близини је један комшија из Книна. Знам да они воле добро вино и када је он долазио код мене, куповао сам најскупља вина у бутељки од 0,7 л. Једном приликом сам са породицом отишао код њега (са двоје мале деце) јер је стално инсистирао да свратимо. Није нас дочекао са неким понудама него послужио са поквареном широм (и још рекао како не ваља). У ствари намера му је била да видимо колику кућерину гради, а не да нас угости. Децу, наравно, нису послужили ничим. Толико о дружењу и јањцима и сличним трицама. Да додам да ради при војсци и кука како не може добити стан!

Ти који као пабирче, често то користе као маску. Онда одједном никну кућерине и створе се скупа аута. Продају имовину тамо одакле су дошли, али би и даље да пабирче и некако преко реда добијају послове, док деца нас строседелаца то не могу баш тако лако. И пабирчење је не туђој земљи а иначе и није дозвољено.

Знам ове наше „косоваре“ који су пријављени на Косову и Метохији а раде овде и имају станове. И хвале се још како добијају сваки вид помоћи упућене житељима КИМ. Онда ће добро уновчити имање, оставити нешто ситно доле и хвалиће се како су способни (и сналажљиви). Али траже да туђа деца иду да гину да би некако отели оно што су продали (не видим други разлог).

То колика је широкогрудост досељених сам осетио на својој кожи (као врсту изразитог понижења). Ту код нас у близини је један комшија из Книна. Знам да они воле добро вино и када је он долазио код мене, куповао сам најскупља вина у бутељки од 0,7 л. Једном приликом сам са породицом отишао код њега (са двоје мале деце) јер је стално инсистирао да свратимо. Није нас дочекао са неким понудама него послужио са поквареном широм (и још рекао како не ваља). У ствари намера му је била да видимо колику кућерину гради, а не да нас угости. Децу, наравно, нису послужили ничим. Толико о дружењу и јањцима и сличним трицама. Да додам да ради при војсци и кука како не може добити стан!

Ти који као пабирче, често то користе као маску. Онда одједном никну кућерине и створе се скупа аута. Продају имовину тамо одакле су дошли, али би и даље да пабирче и некако преко реда добијају послове, док деца нас строседелаца то не могу баш тако лако. И пабирчење је не туђој земљи а иначе и није дозвољено.
Ponovo ću reći ljudi ne ljudi ima svuda
Pabirčenje na njivama je dozvoljeno kad pitaš gazdu!!!!!!
Znam bar 30 primera gde su izbeglice poštenim radom stvorile mnogo!!!

Никада! Али баш никада немам замерку када људи својим радом створе себи нешто.

Само што величаш (уопштено) оне који су досељени, а унижаваш домороце. Немој уопштавати јер људи су различити и свуда има изузетака и имају неке своје тужне или друге разлоге што су такви. Наравно да има и оних који не умеју или неће да раде или стварају, то је тачно.

Свакако да знам да је све дозвољено када се пита власник. Међутим, многи пабирче редом и онда, као нису знали.

Мирости, није исто тамо где ви живите а где ми у војводини па тако пишете. Ево зашто пошто сам повукао на маму(херцеговку) дијалектом и говором многи се изненаде да знам мађарски!!! И кад тргујем много тога се може чути иза леђа.
Они причају мађарски ја им одговарам на српском. Има ситуација да им очи искачу.
Наравно нису сви такви има стварно коректних људи. Већина је таква. Али тесна већина. Од кад је орбан ојачао може се свашта чути и начути. Једноставно неки су се осилили.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
Ja celo vreme o tome pričam.

Sve je počelo kako su DODJOŠI krivi za sve!!
Sve i da je moj pradjed dobio kuću i 1,5kj zemlje po glavi a nije, šta sam ja kriv mom komšiji BAČVANINU čiji je askurdjel isto došao samo 300god ranije????
Ili šta je meni kriv izbeglica koji je dobio novac za staru kuću ili adaptaciju iste???

Bitno je da gledaš kako ti sam da stvoriš, a ne da te zanima kako su drugi stvorili!!!!!
Neko je više neko manje sposoban za život, neko ima više sreće, ali zašto druge kriviti???

Postoje tri vrste siromaštva
Siromaštvo iz neznanja
Siromaštvo iz lijenosti
Siromaštvo iz znanja.
Samo ovo zadnje je vrlina.
Pitanje je od čega smo sazdani i šta nas je natjeralo na posao ili u alkohol pred seosku kafanu.

Ви колега Peet не правите никакве разлике. За вас су сви олош и сви су смеће! Да није то мало национал-шовинистички наступ. Претпостављам по томе што у вашем аватару, између осталога пише да сте из села Simiai, а то село не постоји на мапи Србије.
Pravim ja i te kako razliku izmedju dobrog i zla, kad sam napisao da su olosi mozda sam pogresno shvacen i nikako nisam mislio na sve ali znam sigurno da ima dosta koji spadaju u toj kategoriji. Vremenski period u zadnjih 30 god. mi govori da se na takav nacin ponasaju i postavljaju na svakom koraku kao da su pali s neba a svi ostali starosedeoci smo u njihovim senkama, o ponasanju takvih prema manjini suvisno je i pricati.

Фркани, како ћеш са неким водити било какав разговор кад почне да те убеђује да се ништа не исплати. Ни земља ни стока. Већ земљу у аренду а он у град или остане код куће и полако крчми. Људи мојих година. Генерације стицале мало по мало а он би сваке године пуковник да буде. Што би један рекао у град на паштету ако ће ти бити боље.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Imao prilike da u mojoj rodjenoj kući bude moja majka prekorena, kao zadrte Lale. Na moju zalost nisam bio prisutan, a ja sam ,, prouzrokovao". Evo kako.
Majka je prodala džak starog kukuruza, posto zet vise nema pa je preusmerio kupca kod mene. Imam nesto starog kukuruza za moju stoku, al ajd nikada nije problem dzak dva proda drugom. Imao tri dzaka spakovanog, al dzakovi su od mekinja i stvarno stane oko 60 kg kada ih skroz napunim. Majka prodade dzak za 1000 dinara i kupac kaze dosao bi sutra za jos dva. Kada sam dosao kuci kazem majci da ne prodajemo po toj ceni, niti imam puno, a platili mi novi 17 pa da ne prodajemo za manje od 1200 dzak, plus sto je dzak imao vise od 50, premerim ova dva i stvarno jedan 60 jedan 58 kg. Svedem ih na 50 k, pa nek idu. Sutra došao kupac, kaze mozda nije ni imao 50 kg, te proklete Lale, a na kraju kaze raspitala si se koja je cena. Nije uzeo.
I sad ja treba da sam skenjan što sam Lala. Znam ja dobro kada sam 90-tih pešacio do prevoza za Bgd, jeo u studentskoj menzi, odricao se svega i dan danas, i onda sam zadrti Lala.
Postujem sve vredne ljude bez obzira odakle su, i koja im je boja kože.

Ipak smo na istoj talasnoj duzini! Skidam kapu za otvorene oci i jasan opis i sagledavanje situacije! 👍

Sve je počelo kako su DODJOŠI krivi za sve!!
Sve i da je moj pradjed dobio kuću i 1,5kj zemlje po glavi a nije, šta sam ja kriv mom komšiji BAČVANINU čiji je askurdjel isto došao samo 300god ranije????
Ili šta je meni kriv izbeglica koji je dobio novac za staru kuću ili adaptaciju iste???

Bitno je da gledaš kako ti sam da stvoriš, a ne da te zanima kako su drugi stvorili!!!!!
Neko je više neko manje sposoban za život, neko ima više sreće, ali zašto druge kriviti???

Ма и то је све тачно што говориш. Само мој син мора да ради дан и ноћ да се докаже, док други то не морају. За мог сина нема места у фирми где сам ја радио. Углавном неки кланови са стране.

Лепо се повежу и све земо, земљак. И много тога мимо закона и правила. У том случају ме јако занима како су створили. Јер морају бити иста правила за све.

Свакако да је неспособност староседелаца да се прилагоде очигледна. Али после силних страдања након окупације после '45-те људи су и даље у страху од таквог терора.

Ја сам себи створио (и својој деци основу за даље). Иако је мој отац започео у кући покривеној лесонитом и школовао троје деце. Радили смо колико може и стекло се понешто. И никада нисам радио што морам већ што сам схватио да тако треба или човек остаје „слепац“ цео живот.

А шта си ти ако живиш у Бачкој? Шта си ако живиш у Србији? Проблем је што су придошли остали у свету који се звао Аусроугарска и не сматрају Србију својом. То је суштина. Ти свог комшију доживљаваш као Бачванина, а ти изгледа ниси...не могу да верујем.

Ja sam Vojvodjan Bosanskog porekla pravoslavac
Kad me baš pitaš
Nisam BAČVANIN nisam SRBIN!
I ako slavimo slavu
Svidjalo se to nekom ili ne

Добро Peet. Разумемо се и слажем се.

...само Simiai не постоји на мапи:). Постоји село Локве. И на Google мапи лепо, српски пише Локве.

A Srdjane šta da budem DŽEDAJ?
Pišem kako jeste!!
Svi smo mi odnekle došli migracija je uvek bilo i biće, neko je došao zbog nedaća, neko zbog posla, drugi zbog samo njemu poznatih razloga!!

Nazad
Vrh