Nikad ovako !

Kod nas ima tih deponija oko grada gomila. Na deponiju se može odneti sve to besplatno i bez ikakvih problema. Stvarno mi nije jasno što to ljudi rade.

To se moze pronaci,vi ste iz manje sredine.Treba samo malo da se potrudite pa da proverite koje gulio tako debeo stiropor sa fasade.To se veoma retko radi :ppozdrav:

Kao sto su ljudi zakljucili. Nije mi jasno cemu to, kada ima deponija na 1-2km i da je 5km tamo mozes istovariti besplatno. Kod nas na medju Stapar - Brestovac non stop nice deponija. Ociste je i za par meseci ponovo je tamo. Prosto ne vredi, kese lete svuda okolo itd

Kakav sud, kakvi bakraci, ako imas dokaz ko je bacio samo prijavis komunalnoj policiji i automatski dobija 400-800 maraka kazne.Ovdje je tako.Dovoljno je da zapises broj tablica, ili snimis. Ili ako u smecu nadjes bilo kakav papir sa imenom i prezimenom, djeciju svesku, racun za tel., struju itd. Tu u blizini prije godinu-dvije neko izbacio ocerupane pilice, perje i nesto ''mijesanog'' smeca, mom komsiji ne bude mrsko, proceprka i nadje odrezak o rati kredita sa sve imenom i adresom, i normalno prijavi. Drugi dan smece uklonjeno, (taj sto je bacio mora i ukloniti) i dosla komunalna kod komsije da pita da li je zadovoljan ucinjenim. Da, taj je dobio 400km kazne, ustvari bila je u pitanju osoba zenskog pola.
I pored svega, opet ima smeca okolo koliko hoces.

Zna se sve ali ne moze pojedinac da isteruje pravdu niti to nameravam jer se ne osecam sigurno ... kakvo smo drustvo danas sutra taj isti ti zbog prijave komunalnoj razbije auto, zapali zito, slamu itd. neko zlo nanese i nikom nista.
Ako onaj ko je zaduzen da se ovakve stvari ne desavaju (a zna i moglo bi se to srediti da ima volje) radi samo po prijavi pojedinaca, dzaba posla ...
Slika je da se vidi da je stoka za nas zlato a ljudi g...
Ovakvim slikama bih mogao da napunim celu temu jer po ataru vidjam svasta i nikad mi nece biti jasno zasto to sami sebi radimo ...
2rg2f68.jpg

ovde vidimo ukras pored medjunarodne pruge

Imaš i fotelju da možeš gledati kako vozovi prolaze...Nemam reči ovo je stvarno van svake pameti...

Ima toga i kod nas ... dok nekog ne udare po džepu neće se ništa promeniti. Ali prvo treba da reše seosku deponiju i naprave prilaz do nje a to je izgleda prevelika investicija za opštinu ...

Послато са SM-J320F уз помоћ Тапатока

Kod nas je isto to problem. Mi lovci smo se organizovali pre par godina i postavili more buradi metalnih po ataru na raskrsnice puteva za sakupljanje flasa od otrova, kesa i slicno. Prvo sto je bilo sto su nam gospoda romi pokrali za noc svu burad. Nakon toga opet se organizujemo i postavimo na istim mestima burad i ovaj put ih izbusimo da se cedi voda i ubetoniramo ih i retko ko baca u burad masu gazda sa sve kutijom kartonskom punom praznih flasa posle prskanja rkne u kanal za navodnjavanje i sta reci.
Cak i stoku uginulu, ovce prasad bacaju u vodu u taj kanal, ne mrzi ih da vuku 2km i bace u vodu. Ja sam jednom prilikom mrtvu ovcu u poluraspadu prevrtao lopatom ne bi li markicu nasao i bez pardona bi ga prijavio ali nista, ili je otpala ili je nije ni bilo.

Worm, eh ti što su bacili leš ovce su verovatno ili isekli markicu ili celo uvo. Znaju za jadac.
Inače u svim mestima ima manjih ili većih deponija, ljudi jednostavno ne shvataju da treba čuvati životnu okolinu, da su i same legalne deponije veliko zlo, ali očigledno većini je svest na nivou fosilnog ostatka(da ne uvredim gmizavce moralne). Džaba i akcija sakupljanja i otpada od pesticida, i pet ambalaže, kada se sve to lako u ataru nalazi. Jedino su se sve trule školjke automobila, koje su stojale više od 20 godina u poprečnim atarskim putevima iznele radi prodaje u sekundarne sirovine.

Između mog i susednog sela lokalni tajkun napravio privatnu deponiju a na drugoj strani i vezi sa drugim selom dolaze ljudi kod nas i bacaju nam smeće po ataru a najčešče je to na otresima na izlazima iz delova atara.Uđu sa auto prikolicom u rikverc,izguraju smeće na sred puta i odu.O ambalaži od hemijskih sredstava i nailonu suvišno je i pričati.Imam njivu koju sa stočnim grobljem deli kanal i tu mi je trenutno lucerka.Kada idem da kosim padne mi mrak na oči jer obavezno pored uginulih životinja bude i raznog smeća po lucerki.

Jedini nacin da se zaustavi bacanje smeca kod nas je otkup i reciklaza.U Hrvatskoj u viru mjestani sve kante ujutro prevrnu da bi pokupili flase sto turisti bace (ovo je jedan primjer).Kazne i ispekcija nemogu rijesit ove deponije.Ovo sa bacanjem stoke uginule je vec problem...kod mene komsinice drze ovce i ove zime im je uginulo par janjadi i samo ih odvuku nedaleko i ostave u sumi.Poslije to keruse raznose po selu.Svi mi to znamo al sta da radis..da zoves policiju

Ministar otvorio farmu na dugme a ne može da obezbedi pišljive kontejnere za hemijsku ambalažu::sramota::Jedne godine nađem u mojoj njivi staklne flaše i smeće ta njiva je u vikend zoni i pored nje prolazi put kojim vikendaši prolaze i samo izbace đube u njivu.Pokupim ja to sve u džakove i matori i ja odemo do vikendica i polako putem ja izbacujem to smeće kad smo došli do kraja ugasim auto i izađemo na put mator i ja,svi su izašli na ulicu i gledaju niko nam nije prišao samo su bez reči počeli da kupe smeće.Njihova dvorišta su fantazija trava,cveće...sve su to (GOSPODA)iz Grada ::sramota::

Ja kad god vidim da neko u ataru izbaca smece ja ga prijavim vec par njih se naljutilo zbog toga ali me bole patka deponija je otvorena za fizicka lica nista se ne placa i molim lepo ima lep put i prilaz deponiji bez bojazni od zaglavljivanja.A najgore kada iznesu otpad od keramickih plocica ili izlomljene crepove tu kad naidjes guma samo jauce tako da prema tim ljudima koji ce radije baciti smece u atar,a ne na deponiju ne treba imati milosti.
A o nasim kolegama koji su se ogazdili preko noci nemam reci zavrse prskanje i onda svu ambalazu na put ili kraj njive i sve se to tako razvlaci po ataru ili bacaju vestak,a dzakove ostave da lete po njivama i prema njima nema milosti zovnem poljocuvare i da vidis kako sklanjaju.
Jer sto bi rekla stara Indijanska poslovica:MI ZEMLJU NISMO NASLEDILI OD NASIH PREDAKA,VEC SMO JE POZAJMILI OD NASIH NASLEDNIKA"! I ova bi poslovica trebala da stoji na svakom prilazu u atar i sume pa bi se mozda i malo probudila svest kod ljudi.

Svest ljudi budi samo žestoko lupanje po džepu! Ali, redovno i bez izuzetka. Kada je siguran da će platiti kaznu, nikada neće to uraditi. Ovako, tako je, na žalost.

Slazem se sa vama, to treba pod hitno regulisati i podici svest ljudima.
I kod mene je slicna situacija, e sad ima na jednom mestu pokraj reke gde mnogo ljudi odlaze odpad i posle nekog vremena kad se malo nakupi, neko uvek zapali.
Ma da opet ne znam ni to koliko je zdravo za zivotnu sredinu i prirodu u opste ima puno plastike, stiropora itd, a po prici strucnjaka veoma kancerogeno.

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Svaja u inostranstvu bacila đubre pogrešan dan. Lepo preturili đubre, našli je i odrapili kaznu takvu da nikad više ne pogreši.

I kod nas slična situacija što se tiče smeća, s tim da već skoro da ni nemože da se nađe ambalaža od hemije po ataru, međusobne kritike su urodile plodom, tako da preko 90% ambalaže u opštini organizovano preko udruženja sakupimo jednom godišnje, i kamion to legalno pokupi i nosi na reciklažu. Prvi put kada smo sakupili, kamion nije mogao sve da pokupi odjednom, pa je morao još jednu turu da napravi :osmeh:.

Nazad
Vrh