Nikad ovako !

Taj Graničar je od "revolucije" 2000-te pljačkao svako... Morali su ljudi malo da povrate firmu. Ovo je očigledno bio najbrži način.

Да се врнем на упуцавање војне снајперске пушке и проблема који настаје при њеном упцавању. Данашње снајперске пушке имају поприлично дебеле цеви тако да 10так хитаца неће нешто бинто променити слику поготака, чак и већи број од овог. Највећи проблем приликом упуцавања пушке представља први погодак и то хладан после њеног упуцавања. Тај проблем снајперисти зову хитац из хладне цеви. Е тај хитац мора да се поклопи са онх 5,10,15 хитаца при упуцавању. Ако се он поклопи са групом погодака, за такву пушку се каже да је упуцана правилно.

Те војне снајперске пушке имају грешку реда величине испод 1МОА или ти угловни минут на 100 јарди, а растурање би при томе било реда величине 2,54цм, данас многе снајперске пушке имају прецизност од 0,5МОА, при испаљењу већег броја узастопних хитаца.

Ако је дотле дошло да се у лов носе те скупоцене пушке, бем ти онда ловца и све.....ах да, заборавих да је веома битно на ловац познаје балистику метка и колико он носи на којим даљинама после упуцавања на 180м или пак 200м.

Moje godiste je bilo suvise mlado za vojsku, kad su zadnje generacije sluzile po vrticima i gerontoloskim centrima, tako da se nesto ne secam Galicija. :osmeh:

Sa 3 hica moze da se upuca karabin bez problema,balistika je nauka ima tu caka i fora koliko hoces,ni jedan metak razlicitog proizvodjaca nije isti,upucava se na metak koji ces da pucas,kada kupis drugi opet na upucavanje.
223 je zver za predatore,nadrkan je zesce kada udari pravi kasu,pukne kao kokica..8x57 Pa "svinjarski" karabin,do 100m zakon za svinje,preko jako ne precizan,7x64 i 3006 sredina i imas veliki izbor zrna,univerzalan,mada je po meni bolji 270WIN ali ukusi su cudo.

Pa mogli bi da razradimo temu termicke diletacije na -5c na 500 m i uticaj bocnog vetra.Prvo za hladnu onda za toplu cev ali da uzmemo realne podatke koliko brzo bezi sakal kad ga omasis.

Mene bas interesuje ovo oko smirglanja,jer prosto je neodoljivl neodoljivnu naucnu disciplinu resi parce smirgle :haha:

Не нису године играња игрица, већ дружење са очевим војни приручницима, књигама. Разговор са људима који се баве овом проблематиком. Да не набрајам даље.

Нисам хтео да улазим у проблематику утицаја бочног ветра, јер се корекције услед њега врше на оптичком нишану пре пласирања хитца. Наравно мгли би да причамо и о утицају кориолисовог убрзања на хитац и неке друге ситнице, али пошто се ми не бавимо прецизним стрељаштвом већ ловом ово је све домен научно фантастике за ловце.

Илићу, 30-06 је опак средњи калибар, није магнум, али има подоста снаге и ваљано је прецизан. До појаве ових магнум калибара био је најбиљи средњи метак у свету. Чак су руски ловци за време гвоздене завесе користили овај калибар за лов поред њиховог 7.62х54Р. оба су били подједнако заступљени у ссср код ловаца...

Наука је погодити циљ преко 1000км јер се узима подоста параметара како би се пласирао прецизан хитац. Данас пистоје балистички рачунари, који очас посла израчунају за одређено зрно подешавања за корекцију на одређеној даљини, на основу добијених параматара од посматрача.

.30-06 је тренутно једини у свету метак који има распод брзине зрна од 700 до преко 1000м/с, што му даје широку лепезу употребе против дивљачи, а све јер постоји широка лепеза тежине зрна код различитих произвођача. Тако да се он слободно може назвати универзалним калибром...једино што је са њим немогућ лов на велику тројку, за то постоје други егзотични кслибри, за европску дивљач он је сасвим довољан. Магнуми су ту непотребни вишак...

Za nas je 8x57 u gramazi od min 9gr do 12 gr izmišljen kalibar.Retko koji lovac puca na preko 200m sa sigurnim hicem.Nije lov snajperska jedinica PTJ niti je iko od lovaca .Kod nas je 2017. samo jedna svinja ubijena na nekih 200m a sve ostale od 50-120m.

Pa mogli bi da razradimo temu termicke diletacije na -5c na 500 m i uticaj bocnog vetra.Prvo za hladnu onda za toplu cev ali da uzmemo realne podatke koliko brzo bezi sakal kad ga omasis.

Mene bas interesuje ovo oko smirglanja,jer prosto je neodoljivl neodoljivnu naucnu disciplinu resi parce smirgle :haha:
Koju naucnu disciplinu?Postoji turpija za sredjivanje kundaka ali dobro dodje i komad smirgle ako znas sta radis jednostavno treba samo malo ostrugsti(osmirglati) kundak da bi se izbeglo dodirivanje i to nije nikakva disciplina.

- - - - - - - - - -

Balistika jeste nauka koja nama lovcima nije toliko bitna za pucanje do nekih prosecnih 200m i na toj daljini se jako malo vide razlike za 270,7x57,7x64,8x57 i 30.06!Ono sto je bitno za svakog lovca da mu je karabin upucan prema balistickoj tablici za to zrno koje koristi i da on sam zna to da u lovu ne bi doslo do ranjavanja i gubljenja divljaci.
Evo kako to kod mene izgleda i tako mi je na svim karabinima uradjen zazor izmedju cevi i kundaka.

- - - - - - - - - -

Илићу, 30-06 је опак средњи калибар, није магнум, али има подоста снаге и ваљано је прецизан. До појаве ових магнум калибара био је најбиљи средњи метак у свету. Чак су руски ловци за време гвоздене завесе користили овај калибар за лов поред њиховог 7.62х54Р. оба су били подједнако заступљени у ссср код ловаца...
Ovaj podatak nisam znao da su Bacuske koristile 30.06 za vreme gvozdene zavese:sta:
Ja sam bio ubedjen da oni sem 7,62x54r nisu poznavali drugi kalibar bar ono sto sam citao i slusao od lovaca koji su tamo imali cast da love sa popularnim mosinkama i nekim poluautomatima vepar.
30.06 je dobar kalibar veliki izbor zrna razne gramaze ali opet i kod njega ima mana koje je na kraju i sam pok.Dusko Bojovic priznao,a on je bio pobornik tog kalibra toliko da se kunuo u njega i da nije bilo novinskog clanka da ga ne spomene.Na kraju je priznao da je ipak prejak i brutalan za srnecu divljac i da je najbolje pucati saku iza plecke po rebrima da ne bi dolazilo do razbijanja cele plecke.Mada to nije samo nejgova odlika svako srednjak je pogotkom u plecku brutalan.Pored 8x57 30,06 je najzastupljeniji srednji kalibar ne u Srbiji nego u celome svetu.
E sad posto mi odosmo daleko u :off_topic: u ovoj temi mozda bi moderatori mogli ovo da prebace u lovacku temu?Ili ko je gde sluzio vojsku?:osmeh:

- - - - - - - - - -

Evo jedan predivan po meni video covek je car medju puskarima bukvalno savrsenstvo i najvise mi se svidja njegova opustenost,a moze sve da se lepo vidi i nauci.

https://www.youtube.com/watch?v=9ylavWBhW7A&list=PLAB17E1783D7E567A&index=38

- - - - - - - - - -

Ovde se vidi cela dorada jednog lovackog karabina pa ko voli neka pogleda ima jako zanimljivog da se vidi!Stim sto ovde on radi beding celog kundaka.

Za nas je 8x57 u gramazi od min 9gr do 12 gr izmišljen kalibar.Retko koji lovac puca na preko 200m sa sigurnim hicem.Nije lov snajperska jedinica PTJ niti je iko od lovaca .Kod nas je 2017. samo jedna svinja ubijena na nekih 200m a sve ostale od 50-120m.

Ми можемо до ујутро разглабати да ли је 8х57 бољи од .30-06 или је обрнуто. Тренутно је бољи .30-06 из једног разлога а то је веома широк спектар лаборација, тј. тежине зрна, који се креће од 7 грама до 14 грама, тј. од 110-220 грејна. То је веома велики распон пуниције, тј. избора тежине зрна, који овом деди међ калибрима омогућава да се лови поприличан борј различитих живуљки у свету. Код 8х57 нажалост то више није тако и он је спао на пар лаборација. Урпаво из тог разлога је 30-06 и даље изузетно популаран широм планете.

Да баћушке су и те како користиле овај метак поред њиховог врло доброг метка 7,62х54Р.

Moj бабо је још почетком 80те купио био ЛК М70 американца у калибру 30-06, тада је био порпилична егзотика, јер је суверени краљ био 8х57 код наших ловаца...

Што се тиче лова на срнаћа, набавиш муницију од 110 грејна и да видиш како га обара без прблема, а не прави штету попут тежих лаборација 30-06. Чак сам видео да руси ваљда праве и 105 грејна тежине зрно...полако ће он прећи у перо лако категорију...

Nazad
Vrh