Nikad ovako !

Kod nas nema ni zeca ni fazana,zato srna dosta to verovatno zbog repice pa imaju hranu cele zime u većim količinama,a to da pase strnine samo nek izvoli i to ono gusto ,niš mu faliti neće,jedino suncokret najebe i to krajnji redovi,vrane ili gačci su zajebani za kuruz povadi svako seme iako sam tretirao sa imigoldom,ceo red pored repice lane povadili,samo ostale rupe kako su vadili seme.

@Т110 али само ако нико не види да си одстрелио пса или мачку. Иначе ако те види и пријави, одоше јаја на тигањ.
Било некад да у њих пуцаш до миле воље, али сад и то забрањено.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

U loviastu nije,e sad sto kod nas vecina lovaca svaki atar smatra za loviste to je vec druga strana medalje

Sto se tice toga sta je loviste onako ukratko loviste je zaokruzeno prirodnu i privrednu celinu gde se gaji jedna ili vise vrsta divljaci,a akcenat je na ovome gaji.

Dakle jedini problem je sto pojedini svaki atar gledaju kao loviste pa pucaju i gde nikako ne bi smeli,ali tu je stvar jasna okrenes policiju pa kad plate kaznu onda ce da razmisljaju.

Lutalice jesu problem,ali resenje nije trovanje ili da ih bodes vilama,jedna stvar je kad te napadnu ili naprave neku stetu a totalno druga kad ih tamanis i trujes eto jer ih ne volis.

Moja kuća u selu plus pomoćni objekti, pa onda voćnjaci, njive, pašnjaci, šuma, bunar, izvori, putevi, itd..., nalaze se na imanju koje je u jednom potezu (uokvireno) na nekih 20-ak hektara.
Nikad me niko nije kontaktirao u bilo kom smislu vezano za lov, a već sam ispričao kakva se situacija često dešava.
Zasmeta mi jedino što ponekad naiđe grupa njih i prosto se i ne jave, ne pozdrave, što bi rekli ne nazovu ni "Dobar dan". Ponašaju se kao da imaju sva prava i da je sve njihovo.
Svog psa takođe u zimskom periodu ne smem puštati iako je socijalizovan i ne udaljava se više od 20-ak metara od kuće, na lovačke kerove atakuje neverovatno. Da li zbog toga što se često i dugo zadržavaju u njegovoj bližoj okolini pa ga iritiraju, ili što se pojave u velikom broju sa naoružanim ljudima, pojma nemam.? Jednom prilikom je iza kuće u voćnjaku gotovo preklao dva kera, dok smo i lovci i ja jedva uspeli da ga zaustavimo (veliki je, jak i srčan). Da nisam bio prisutan verovatno bi ga upucali na njegovoj "teritoriji".
Nikad nisam pomislio da ne bih dozvolio prolazak lovaca jer ipak je to veliki prostor i njima atraktivna lokacija, razuman sam čovek. Dao sam zemlju na korišćenje za mnoge stvari, postavljanje repetitora, baznih stanica, poletalište paraglajdera, itd...
Samo se ponekad zapitam da li u ovoj državi postoji privatna svojina, odnosno da li se ona poštuje i ako ne, da li se na neki način može zaštititi a da to bude na kulturan, civilizovan i pravni način.?.

Nisam lovac volim prirodu al mrzim kada stetocine kolo vode.Zakon je vecinu tih situacija precizno regulisao ali nema ko da ga sprovodi.
U vecini slucajeva se svi prave grbavi.
Veceras sam sa prijateljom isao u lov na sakala i lisicu da mu pravim drustvo.Hi tec oprema al osim jednog crknutog na putu ja nevdje ni jednog.

Predatori se love(odstreljuju) tokom cele godine,osim ako nije drugacije donesena odluka i divljac koja je zasticena a lovi se posebnom dozvolom ministarstva(npr. Vuk)

Čekaj jel to lov u regularnom lovnom periodu?Ili idete kako vam se digne ona stvar?A neki poput vas kad bi išli za paprikaš da nešto odstrele najebali bi!....

Na sakala i lisicu je sezona od 1.1 do 31.12 tj cele godine.

Vuk se lovi od 1.7 do 15.4 ali na vuka moze da se ide i u lovostaju ako ministarstvo tako propise.

Mozda niste imali dobru opremu. Pogledaj ovo:

Po cenu da ispadnem glup u drustvu ( a i nisam lovac pa mi je oprosteno ) moram da priupitam . . . . . da li se u ovim

slucajevima koristi neki poseban stativ ili sl mehanizam koji smiruje i stabilizuje pusku ? Prosto mi

neverovatno deluje koliko optika mirno i ravnomerno prati cilj ,

cak i u slucaju kad se divljac ubrzano i u trku krece ( kao na pocetku snimka 0.37 - 0.42 ) sve vreme ga ravnomerno

prati dok ga idealno ne nacilja ?

Imao sam prilike da koristim zoom tele - objektive na fotoaparatu i znam da slika ( cilj ) zaigra pri svakom trzaju ,

udisaju ili ne daj boze pokretu ukoliko ne koristite poseban stativ za takvu namenu .

Ako je sve ovo izvedeno samo uz mirnu ruku lovca uz eventualno oslanjanje puske ( cevi ) na neku podlogu mogu samo da kazem svaka

cast majstore !

Poslednja izmena:
Naravno da puca sa naslona,drugo je fotoaparat ti kad skljocnes pomeris se zato sto to sporo odreaguje,na karabinu kada okines,metak prvo izadje pa se onda pomeri puska,od 870 pa nadalje m/s pocetna brzina,neznam ovo sta je,msm 223 on bije i preko 1000m/s.

223 do 1000m/s mislim da nema preko toga jer je zrno isuvice lagano i kratka cev pa nema potrebe za time.
Svi lovci na cekanju pretezno koriste neki oslonac bilo to dzakcic peska,raslje, ili bilo kakav drugaciji ovo sto gledas na snimku sve je sa naslona pucano jer tesko da iko moze ovako mirno rukom pratiti divljac u trku.
I cev se ne oslanja na nikakav drzac jer cim bi je oslonio doslo bi do promasaja cev mora biti slobodna cak nesme imati ni kontak sa kundakom znaci mora da ''pliva'' u kundaku jedino kundak sme da lezi na nekom osloncu.

Што се тиче балистике метка .223 Ремингтон почетне брзине на устима цеви зависе од тежине самог зрна и крећу се од 830м/с до чак 1200м/с, за најлакше зрно од 3гр. Тако да оно богами иде порпилично брзо...

Ај сад ти мени реци како то ја сам мојим карабином 30-06 погађам без проблема мете, ако цму цев належе на поткундак?

Не идемо ми на такмичење на великим дистанцама, да нам треба прецизност која је мања од 1 угловног минута. Јел то треба да купујемо такмичарксо оружје да би се нешто одстрелило....

I cev se ne oslanja na nikakav drzac jer cim bi je oslonio doslo bi do promasaja cev mora biti slobodna cak nesme imati ni kontak sa kundakom znaci mora da ''pliva'' u kundaku jedino kundak sme da lezi na nekom osloncu.

Како "плива"? Није ми јасно из твог описа.....пошто знам да је свака цев фиксирана.

Како "плива"?
Између поткундака и цеви би требало да провучеш папир. Ако не пролази треба да ради шмиргла. Цев нема правилне осцилујуће чворове ако додирује поткундак. Иначе то нема велики утицај на даљине до 180м.
Ако знаш да правилно користиш оптику и обарачу и добро процењујеш јак, бочни ветар, немаш бригу.

Ахааа, значи на том делу не би требало нигде да је фиксирана. Малко јасније

Тај утицај није ни велики и преко 180м. Једино где се прави проблем је код следећег брзог хитца, када цев изгуби због прецизности управо због тога што није слободна, јер се није довољно смирила. а пошто ловци не иду на некаква такмичења нити су професионални снајперисти, тај утицај је толико миноран да нема потребе да се ишта шмиргла.

Е сад што је тренд у свету да то тако мора да буд то је друга ствар...

Nazad
Vrh