Nikad ovako !

Ne treba tu furadan šta negde da crknu i posle deca da nailaze na crkotine. Lepo ima šintera dobijaju platu pa nek i da rade nešto ako treba organizuje se i šira okolina i svi kerovi da se pokupe i posle oni nek rade šta im je volja samo da nisu na ulici.

Pa jel se kod vas organizuje neko nešto?Jel se smanjuje broj pasa lutalice?Neverujem.Tako da ostaje ili lovci ili furadan

Neko je spomenuo pustanje "plemenite" divljaci,tj fazana,mislim da je kolega DraleTD... Ispod kuce imam 6-7 hektara obradljivog zemljiste,a ispod toga jedan uzani sumski pojas,gde lovci redovno dolaze i pustaju te uštije od fazana i to po dve-tri auto prikolice pune fazana u kavezima,i to kad se razmili po mojoj njivi a i okolnim komsijskim,pa to bre uhvati vrste i povadi kukuruz kao da precizno zna gde je zrno,ne preskace ni jedan,uvratine cele povade...e sad kom "udruzenju" ja da se obratim po pitanju tih stetocina (jer nemam problema sa psima lutalicama),jer lovci ne reaguju na opomene i molbe,cak povremeno i kontrolisu da slucajno ne pripucamo na "plemenitu divljac"...?

Sent from mTalk

I kod nas puna ulica i lutalica i pasa koje izlaze jer gazde ne vode računa o njima, neki su opasni ,neki nisu , ali ne može se mirno prolaziti danju ,niti noću , a ujutro od laveža se ne može spavati , decu koliko puta sam pratio samo ili čekao , a da moj slučajno izadje ili ne daj bože napadne nekog odmah bi bio tužen......ljudi su nemarni i svojeglavi, razumu samo silu ......lepom se podsmevaju!

Nabijem ja i lovacko udruzenje i njihova prava (ove u mom kraju)... Prvo stitimo useve od plemenite divljaci,posle se cuvamo mi i cuvamo decu od livenica kad je sezona lova,to samo zvizdi iznad glave i ceo dan zvece livenice po krovovima,a vec pocinjem da nalazim i na rolo balama...prosle godine doveli neke francuze van sezone lova i prodali im dva dana da love gde im je volja oko naseg kraja,verovatno je cuvar ili ko vec dobio dobru lovu,i pogode komsinicu dok je bila u bašti i trajno oslepe levo oko... Ne zna se ko su mi vece stetocine,dal lovci ili gamad koju mi pustaju oko kuce... Ma slabo dolazim do mesurola,a treba mi mnogo,sve ide nekim svercom i kasni dosta,a setva mora da se radi.. Sto kaze moj šurak "dok ne ubijes nekog niko te ne shvata ozbiljno"...

Sent from mTalk

Pa sve ono "nemoj se zamerati,to su nasi ljudi iz okoline"... A stranci zasticeni kao beli medvedi,onaj jedan francuz naveo da se jako sokirao zato sto je zena kukala kad su je pogodili,verujem da je mozda cak i odstetu naplatio za pretrpljenu traumu od kukanja...

Sent from mTalk

I u mome kraju je slicno kao kod Milana, fazani pijaju po grmovima, svakog proleca vade posejan kukuruz, nema sanse od njih odbraniti, takodje se i srna namnozilo da citava stada pasu po jesenjim usjevima, u jesen kad sam rucno brao kukuruz da moze proci berac malo malo pa naidjem na tekun bez ijednog zrna, sve pojele srne.

Znate kako, meni lepše sad otići u atar pa videti i koju srnu i fazana, nego dok su dolazili prokleti Italijani pa pobili sve što leti i gamiže po ataru.A što se tiće lovaca, pa od njih imamo više štete nego koristi, samo se svađaju koliki je čiji deo kad idu u krivolov, a pošto je kuća na na kraj sela, vrlo dobro vidim ko kada ide u "lov".

За разлику од срна фазани не спадају у племениту дивљач. Решење је да их ловачка друштва не пуштају прерано а то раде јер их у волијерама треба хранити и чувати а неће нико да дежура. Штета се наплаћује, по записнику, од друштва коме је дато да газдује тим ловиштем а ако лоше газдују може им се ловиште одузети и доделити другом друштву.
Можда би требало повести дебату о еколошким аспектима (изгледа да је нови министар екологије агилан човек) јер ми посипају њиву оловом које се не разграђује 1000+ година и трује ми производе а ја потрошаче. Решење би било употреба челичне уместо оловне сачме а она је слабијих балистичких карактеристика па, због компензације, захтева јачу муницију и тврдо торментоване цеви (наравно и бољег стрелца).

Kad smo već kod ove teme postavio bih jedno pitanje.
Kod mene na imanju u selu, lovci u toku lova sa kerovima ili bez njih, prolaze bukvalno pored same kuće, a neretko opale i po neki metak u samoj blizini. Seosko imanje i kuća su sami, odvojeni od ostalih kuća, a puteva kroz imanje i šumu imam na pretek, pa im sve to verovatno pogoduje i u tom smislu ih razumem.
Međutim, zna često da bude iritantno kada u toku vikenda, ponekad i radnim danima, pored, ispod, iznad kuće, bukvalno sve vrvi od kerova i lovaca koji prolaze, iako većinu tih ljudi i lično poznajem.
Negde sam čini mi se pročitao da bi imanje ili parcele trebalo da budu ograđene, ali i da postoji neka u metrima propisana udaljenost prilasku do naseljenih kuća .?
Možda je neko upućen a možda i neko od kolega lovaca pročita pa mi odgovori.

Ima odredjeno ali odredjeno na koliko sme da se puca od kuce...Ma samo zapreti da ces da ih prijavis i da ce da ostani bez oruzija i gotova stvar

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Kad smo već kod ove teme postavio bih jedno pitanje.
Kod mene na imanju u selu, lovci u toku lova sa kerovima ili bez njih, prolaze bukvalno pored same kuće, a neretko opale i po neki metak u samoj blizini. Seosko imanje i kuća su sami, odvojeni od ostalih kuća, a puteva kroz imanje i šumu imam na pretek, pa im sve to verovatno pogoduje i u tom smislu ih razumem.
Međutim, zna često da bude iritantno kada u toku vikenda, ponekad i radnim danima, pored, ispod, iznad kuće, bukvalno sve vrvi od kerova i lovaca koji prolaze, iako većinu tih ljudi i lično poznajem.
Negde sam čini mi se pročitao da bi imanje ili parcele trebalo da budu ograđene, ali i da postoji neka u metrima propisana udaljenost prilasku do naseljenih kuća .?
Možda je neko upućen a možda i neko od kolega lovaca pročita pa mi odgovori.

Ovdje je min 300m od naseljenog mjesta ili kuce.

@Т110 али само ако нико не види да си одстрелио пса или мачку. Иначе ако те види и пријави, одоше јаја на тигањ.
Било некад да у њих пуцаш до миле воље, али сад и то забрањено.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Nazad
Vrh