Nikad ovako !

Bobo, naši dobijaju u Slovačkoj 2,5 eura sa Srpskim pasošem, ako neko poseduje pasoš EU ima znatno veću dnevnicu za isti posao, provereno.

Da, to sam zaboravio... vi trebate vize i kojesta... Jbg, docekat cete i to mozda pa samo odes gore i radis ko covjek za normalnu placu i normalno radno vrijeme ako vec od zemlje nema srece.

Bobo nisi dobro razumeo sta je Steko piso ,zet mu ovde radi[u Srbiji] za 2,5 evra na sat i srecan je.

Ispricavam se ako je tako ja sam razumio da vani radi za toliko a to je bas podcjenjivanje svakog ljudskog bica...

A koji su tamo jasi kadrovi placeni.
Medicinske sestre koje rade po starackim domovima? I koje brisu i peru matorce?
Ili Varioci koji idu po firmama gde njihovi nece ni da se priblize, na nekoj promaji ili sa nekim stetnim gasovima.
E tamo su trazeni nasi kadrovi, gde njihovi nece.
I gledaju tamo nase, kao sto smo mi nekada gledali rumune nadnicare. Pijanice i neradnike koji se nisu snasli u Rumuniji i dosli kod nas da rade za 20 maraka.
E tako kako smo mi gledali rumune, slicno i nase gledaju tamo.
To je surova realnost koju priznaje svaki deseti gasterbajter.
Kada bude akcija za kiselu vodu ili neki sok. Cipele ce pocepati da stignu u prodavnicu.
I kupuju samo na akciji kada ima, a ne kada im se jede ili pije.

Ajde ne pišite gluposti ovde,pa niko nije rekao da čim odeš u Inostranstvo odma će da ti ruže procvetaju,tek tada počinje borba,ali bar znaš za šta se boriš,plaćen si ko radnk a ne ko govedo,onaj ko je ovde bio neradnik i tamo će da bude beda.
Pre neki dan priča jedna žena iz Niša medicinska sestra,otišla u Nemačku da radi u bolnici,primili je ko rođenog pokazali joj grad gde šta kako da se što lakše prilagodi,žena kaže preporodila se.Ovde u Srbiji u bolnici kao medicinska sestra radila 5 poslova i ribanje i hrana,i administracija...,tamo samo jedna posao i to je to,za savki posao imaju po tim ljudi.Ovde plata nepunih 300 eura tamo 2000 eura.Pošto je samohrana majka,ovde nije mogla da prehrani dve ćerke sad kaže vodi ih odma tamo.
I koji bre građani drugog reda pa kolega mi priča radio je u Norveškoj i zaradio penziju,tamo kad ideš po dokumenta zakažeš termin i tačno u minut ulaziš nema pauza,ulaska preko veze itd.Ja ovde kad odem po ličnu kartu uvek pauza,ili ne radi sistem,kad krenu preko veze da ulaze,ne smeš ni da pitaš o čemu se radi,i on je tamo građanin drugog reda a ja ovde prvog reda-kako da ne.
Što se tiče izlazaka pa normalno da i tamo ima toga ali u svakoj državi osim našoj se zna kad se radi a kad je vreme za izlazak.
Ovde je preko 50% ljudi kapital steklo na nelegalan i sumnjiv način,i normalno da ovaj ostatak nema leba da jede zbog njih,tamo kad si na socijali ili nemaš posao,a voziš najnoviju mečku odma upada inspekcija i pita odakle,a ne ovde voze se džipovi i kola menjaju svaki dan ko gaće,ne sme niko ni da upita odakle,e to velikoj većini odgovara zato i ne vole inostranstvo.

,,To su seljaci, skoro svi. To su Srbi, tvrdi na muci, skromni, nesalomivi. To su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu, gospodari svojih njiva." Franse d'Epere

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока

@markokurjega Jel si bio ti druze tamo nekada, da vidis kako oni zive i gde zive?
Vidis ja sam bio kod nekih rodjaka vec 2-3 puta.
Zapamti jednu stvar, tamo ko ne gleda svaki evro nije se usrecio, a onaj ko zivi lagodno, jedva da napreduje.
Za red i disciplinu si u pravu za zapad. To se i meni kod njih jedino svidja.
A ovde kod nas, sto kazes za licnu kartu ili da preneses auto, ne daj boze nikom.
E, ako se pojavis sa 200g kafe, 2l soka, kutijom kolaca. Onda zavrsavas brze nego u Nemackoj.:haha:

Manjevicu ne lupaj, sam si napiso da vracas kredite, i tvoja kafa od marku sto je ispijas (kad god pozelis) u nekoj memljivoj rupi nije vrijedna spomena njemacke.
Kako tvoji rodjaci zive, uopste nije mjerilo stanja i uspijeha drzave.

Prica jedan komsija zidar u poodmaklim godina kako je bio u Svedskoj posto je isao tamo da radi na crno par meseci.Renovirali neke kuce i popravljali krovove na periferiji Stokholma.Izvodjac radova je srbin sa Svedskim drzavljanstvom koji ima registrovanu firmu u Svedskoj.Kog ce on da zaposli bas ih briga on je najjeftiniji na tenderu i to je to.Najvaznije sto kontrolise inspekcija je zastita na radu.Ko se penje na one njihove kuce prizemne kao nase supe mora da ima opremu kao astronaut.Naocare,slem sa slusalicama,sigurnosno uze,radne cipele,svetloobdojni prsluk,rukavice...itd.Da ne dalim sustina je ovo Pitam ga ja da li moze da se zaposli za stalno?Kaze moze,nadje se veza smuva se pasos ali necu!! Rekoh Zasto?
Kaze ja sam 82 bio u Svajcarskoj i radio legalno prijavljen za28 franaka na sat,a sad ja da dobijem papire i sve imacu 20 e na sat!E kaze to je ono sto je unapredila Eu.Radim 30 god kasnije za istu paru sa mnogo vecim troskovima.Zapamti samo ako radis na crno mozes malo da ustedis ako radis legalno ti placas porez i za crkvu a,isao ili ne.
Sve su to zapadnjaci izracunali ne brinite se.Dovoljno da imas da pojedes popijes i eventualno za neki kredit i letovanje to je to!Dzaba sto imas platu 3000 e a ostane ti cisto 300 e onda bolje budi kuci radi za 300 e pa kolko ti ostane svoj si na svome.I jos nesto jako bitno svi iz mog kraja koji su otisli u inostranstvo poveli su porodicu,decu i vise se nikad nece vratiti.Te kucetine sto su pravljene ostace puste.I sta onda vredi ta kucetina i Mercedes ili Bmv kad mora da zove Taxi koji ce pre doci od Ambulantnih kola da ga vozi u bolnicu kad padne..?

Tamo je jako lose,tamo si gradjanin drugog reda,kupuju samo na akcijama itd. e bas volim ovakve rasprave sa uzivanjem ih citam i razmisljam boze kako je nama ovde lepo a njima jadnima jako lose pa se ujedno pitam zasto se ne vrate kad im je tako lose niko im ne brani.Medjutim da je kojim slucajem obrnuto (ovde jako lose a nije:osmeh:) i da niko ne brani da se tamo ode sta mislite ko bi ovde ostao? Nije tesko zakljuciti, ali mi se neda vise da pisem i bas mi je zao ovih sto se tjese......

Prvo ja se ne tesim. Nego neko drugi.
Drugo ja sam mogao da odem tamo, da sam zeleo i to sam mogao otici na studije kao sto je moja sestra otisla.
A mogao bih i sada da se malo potrudim.
Ali sam jednostavno ostao i pokusacu ovde.
Tamo je otisao sam onaj ko ovde nije imao sta raditi. A svi prvo pokusaju naci posao ovde, la kada im ne podje za rukom, tada presji granicu.
Niko tamo ne bi otisao da ovde moze da zaradjuje 500-1000e mesecno, to ce vam reci svaki od njih.

Govorite o neravnopravnom položaju naših ljudi kad odu tamo, pa zar smo ovde svi u ravnopravnom.......daleko od toga, jeste nije kao pre ,ali je još uvek veća šansa za bolji život tamo.......istina da ovde mali broj ljudi živi bolje nego na zapadu........ali to je nekih do 5 %....e sad ne mogu se svi navići i privići ,ali je poenta u da tamo možeš sve ko je ambiciozan......a ovde ko je zauzeo prostor i posao za drugog nema mesta...mi smo divlji zapad..ko je zabio svoju zastavu na vreme ....sad je na svome.....ostalima nek je Bog u pomoći

Moje je mišljenje da ćeš i tamo biti rob kao i ovde. Samo ćeš tamo biti bolje plaćen rob i bolje poštovan rob. Dobra stvar je kada odlučiš da više ne želiš da služiš jednog gospodara mnoooogo lakše možeš da nađeš drugog.
Možda ćeš posle određenog broja godina postati i 'slobodan' čovek - ma šta to značilo. Porodica će sigurno živeti bolje nego ovde. Deca će ti se i nekako prilagoditi i živeti mnogo bolje nego ti. Već sledeća generacija će biti deo sistema te zemlje i ponašati se skoro kao i 'državljani' te zemlje - prema trenutnom kalupu pravila ponašanja.

Ko će biti na gubitku što će još jedna generacija otići - oni koji iskreno vole ovu zemlju - teritoriju. I penzioneri jer neće imati ko da radi i odvaja porez. Sutra ćemo svi biti penzioneri...
Opet i jedni i drugi da bi proizvodili ljubav prema zemlji moraju da nešto jedu... džaba ljubav prema zemlji ako nema hrane...
I što bi neko iz neke nerazvijene i siromašne pogranične opštine više voleo teritoriju od beogračića koji se uvalio u državni stan sa državnom platom? Prodaće to malo zemlje što ima onom ko nudi više pa će da se iseli... Ako zakasni oteraće ga milom ili silom...
A onda će opet nečija deca da vraćaju teritorije kao onomad askurđeli... a ispostavilo se da su džaba ratovali - tako izgleda.

Krupni kapital će naći radnu snagu! Robovlasnici će uvek naći robove. Da li tako što će naseliti drugi narod ili tako što će promeniti teritoriju....

Evo jednostavne stvari koja će veoma dobro opisati gde se nalazimo.... Pretpostavimo da je autobuski prevoz nastao negde između dva svetska rata a mi još uvek namamo pravila kako se ponaša u autobusu, na koja vrata se ulazi a na koja se izlazi, da li se plaća karta, koliki je maksimalan broj putnika...
Posle se kolege sa foruma bune što pišem da nismo daleko odmakli od prvobitne ljudske zajednice....

Da sam sposobniji i mlađi - otišao bih.

Poslednja izmena:
@ IDF Davidovic
Vecita kuknjava onih koji su u inostranstvu kako tamo ne valja... a vidim niko ne trci da se vrati jer bi ovde
svi oni ponovo vadili krompire kad ljudi poseju da imaju da jedu. Najlakse je vratiti se u srbistan, to je najmanji problem, tesko je otici sada.

E moj prijatelju, ko tako gleda i ponizava druge ljude, bolje od kako ti kazes "srbistana" nije ni zasluzio.

@IDF Davidovic
policija krade po selu nocu...

Interesantno, ko li im cuva strazu kad znas?

Poslednja izmena:
Bobo, naši dobijaju u Slovačkoj 2,5 eura sa Srpskim pasošem, ako neko poseduje pasoš EU ima znatno veću dnevnicu za isti posao, provereno.

Evo ovako, ako znas jezik onda imas vecu platu, kratko i jasno!

Primer 1: drugar ima gradjevinsku firmu u Slovackoj, placa nase ljude 6 evra na sat, jer su vredniji od slovaka, prijavljeni su na minimalac, socijalno i penzijsko a ostalo im placa u kesu na ruke, kaze da su i tamo doprinosi veliki za vece plate...

Primer 2: ja sam se iz zezanja prijavio na njihov biro, znam slovacki, engleski i nemacki, stigla ponuda od VW u Bratislavi, 850e osnovna plata, normalno prijavljen, prekovremeno se placa 30% vise, imas kod njih stanovanje (kolektivno) a ako neces dodaju ti na platu 80evra za stan, placaju prevoz i dobijas bonove za hranu u vrednosti jednog rucka na dan (oko 2.5evra), koje mozes potrositi u njihovoj menzi ili zameniti za evre u Lidlu ili Bili....Slicna ponuda mi je dosla i iz Banske Bystrice samo malo manja plata ali tamo je zivot mnogo jeftiniji najvise kosta stan u okolini Bratislave i to je najveci trosak ako vodis i porodicu...

Primer 3: kupio krmacu u Backom Dobrom Polju, od momka koji nema vise sa cim da je hrani, on sam sa dvoje malecke dece, pitam za zenu, kaze u Slovackoj je u Galanti u Samsungu ima 350evra, otisla preko agencije, sve iznad 350 uzima agencija...
Kad sam dosao po krmacu i njegova supruga dosla za praznike, pitam je da li uci slovacki Jok ja njih ucim srpski! E reko sestro daleko ces dogurati, ovako ce ti agencija uzimati kajmak a ti uci slovake srpski....

Kao i svuda poznavanje jezika je prvo i osnovno, sam nadjes posao i ne uzimaju ti kurta i murta kajmak samo zato sto si ti ponosan ili lenj da naucis jezik sredine gde si dosao da radis..... ponos se ne jede niti maze na hleb a slovaci u slovackoj iz nekog razloga vole srbe (mislim da je to zbog madjara ali nije ovde tema) a onda nasi odu tamo i kurce se i nece da se prilagode vec uvode nas rezim tamo....

I samo da objasnim zasto sam se vratio iz Svajcarske i ne idem negde na stalno, mada svakodnevno preispitujem da li sam se zajebao.

Iz Svajcarske sam se vratio 3 meseca pre pocetka rata u Hrvatskoj, nisam imao pojma sta se ovde kuva, bio mlad, ubila me nostalgija a svajcarkinje ruzne, nema lepe zene, pa se vratio, posle 3 meseca pocne rat, ja hteo nazad, kazu svajcarci ne trebaju nam vise ni srbi ni hrvati da se ovde tuku i ubijaju po ulicama, ozenio se ovde, dosla deca, kupio zemlju i sad me zemlja drzi ovde, sve imam nadu krenuce poljoprivreda pa cu i ja opet ziveti kao covek... kao sto neko rece nada umire poslednja, mozda sam samo preise naivan....

Da nemam zemlju, ne bi me Srbija videla ni za praznike, imam drugara u Kanadi, tamo je vise od 20 godina, jos nije bio u poseti, zena dodje a on ode na Kubu ili vec neko egzoticno mesto gde jos nije bio, kaze ono tamo u srbiji sam video i ziveo dosta mi je, nece uopste da dodje...
Vise od pola moje generacije se iselilo, a ovi mladji '70/'80/'90 su otisli kompletno, nema vise nikog....

Poslednja izmena:
Meni nije problem ovde, jedino mi se svidja sto je tamo mnogoo uredjeno sve, zna se red, zakon, postuje se takon, jednak je za sve itd.... To nama nedostaje, uredjenost drustva. Bec dise najcistiji vazduh i pije najkvalitetniju vodu sa obronaka Apla, a moj Beograd se gusi u dimu od ugla, naravno sve bez kanalizacije pride...

Nazad
Vrh