Bobo, naši dobijaju u Slovačkoj 2,5 eura sa Srpskim pasošem, ako neko poseduje pasoš EU ima znatno veću dnevnicu za isti posao, provereno.
Evo ovako, ako znas jezik onda imas vecu platu, kratko i jasno!
Primer 1: drugar ima gradjevinsku firmu u Slovackoj, placa nase ljude 6 evra na sat, jer su vredniji od slovaka, prijavljeni su na minimalac, socijalno i penzijsko a ostalo im placa u kesu na ruke, kaze da su i tamo doprinosi veliki za vece plate...
Primer 2: ja sam se iz zezanja prijavio na njihov biro, znam slovacki, engleski i nemacki, stigla ponuda od VW u Bratislavi, 850e osnovna plata, normalno prijavljen, prekovremeno se placa 30% vise, imas kod njih stanovanje (kolektivno) a ako neces dodaju ti na platu 80evra za stan, placaju prevoz i dobijas bonove za hranu u vrednosti jednog rucka na dan (oko 2.5evra), koje mozes potrositi u njihovoj menzi ili zameniti za evre u Lidlu ili Bili....Slicna ponuda mi je dosla i iz Banske Bystrice samo malo manja plata ali tamo je zivot mnogo jeftiniji najvise kosta stan u okolini Bratislave i to je najveci trosak ako vodis i porodicu...
Primer 3: kupio krmacu u Backom Dobrom Polju, od momka koji nema vise sa cim da je hrani, on sam sa dvoje malecke dece, pitam za zenu, kaze u Slovackoj je u Galanti u Samsungu ima 350evra, otisla preko agencije, sve iznad 350 uzima agencija...
Kad sam dosao po krmacu i njegova supruga dosla za praznike, pitam je da li uci slovacki
Jok ja njih ucim srpski! E reko sestro daleko ces dogurati, ovako ce ti agencija uzimati kajmak a ti uci slovake srpski....
Kao i svuda poznavanje jezika je prvo i osnovno, sam nadjes posao i ne uzimaju ti kurta i murta kajmak samo zato sto si ti
ponosan ili lenj da naucis jezik sredine gde si dosao da radis..... ponos se ne jede niti maze na hleb a slovaci u slovackoj iz nekog razloga vole srbe (mislim da je to zbog madjara ali nije ovde tema) a onda nasi odu tamo i kurce se i nece da se prilagode vec uvode nas
rezim tamo....
I samo da objasnim zasto sam se vratio iz Svajcarske i ne idem negde na stalno, mada svakodnevno preispitujem da li sam se zajebao.
Iz Svajcarske sam se vratio 3 meseca pre pocetka rata u Hrvatskoj, nisam imao pojma sta se ovde kuva, bio mlad, ubila me nostalgija a svajcarkinje ruzne, nema lepe zene, pa se vratio, posle 3 meseca pocne rat, ja hteo nazad, kazu svajcarci ne trebaju nam vise ni srbi ni hrvati da se ovde tuku i ubijaju po ulicama, ozenio se ovde, dosla deca, kupio zemlju i sad me zemlja drzi ovde, sve imam nadu krenuce poljoprivreda pa cu i ja opet ziveti kao covek... kao sto neko rece nada umire poslednja, mozda sam samo preise naivan....
Da nemam zemlju, ne bi me Srbija videla ni za praznike, imam drugara u Kanadi, tamo je vise od 20 godina, jos nije bio u poseti, zena dodje a on ode na Kubu ili vec neko egzoticno mesto gde jos nije bio, kaze ono tamo u srbiji sam video i ziveo dosta mi je, nece uopste da dodje...
Vise od pola moje generacije se iselilo, a ovi mladji '70/'80/'90 su otisli kompletno, nema vise nikog....