Nikad ovako !

Dobio sam prosle godine 25 hektara pravo preceg zakupa zbog krava. Imam 15 km do njiva. Klasa4-5-6. Aj nema veze odradio sam je. Za ovu godinu sam dobio sa NS fakulteta papir da imam pravo na 26 hektara posto se malo povecao broj al se odbija sva zemlja sto ja u vlasnistvu svih koji su na mojoj adresi aj nema vezi i to posto malo zemlje imam nego imam 15 hektara bedema od DTD kanala gde mi pase stoka i nesto kosim za zimu i tih 15 hektara se odbija od zemlje koju treba da dobijem. Kad ove moje odu na klanje moci ce krave u selu da se prebroje na prste.

Pazi ovo,na slavi pre neko vece zezaju me drugari da sam najjaci stocar u indjiji...a imam 15 krava..eto koliko je ostalo rogova..ko prezivi pricace..

I te fabrike tamo su robovlasnicke, ako Bokibole cita ovu temu bilo bi dobro da napise iskustva iz Poljske sta je tamo video na putovanju oko fabrike.

Iskustva iz Ceske... Tamo sam bio prosle godine. Kod njih su politicari prodali najplodniju zemlju da bi na njoj strani investitori podigli fabrike, uglavnom auto industriju. Prvo su radili Cesi u tim fabrikama,posto je plata bila mala oni su napustili posao. Onda su poceli da uvoze Ukrajince i Moldavce kao sto nasi sada idu u Slovacku, pa su i oni napustili jer im je plata bila mala,oko 350e. Sada posto nemaju radnika zatvorili su fabrike. Ako je satnica 2,5 e to je samo za rad,posto se kod njih pauze ne placaju. Dok platis smestaj i hranu,isto je kao da radis kod vuckovih investitora.
A povrtarstvo su unistili uvozom jeftinog povrca iz EU, i posle toga su digli cene kada su sebi obezbedili trziste. Sada se povrce najcesce proizvodi u bastama, a staklenike nisu revitalizovali vec su ih pretvorili u magacine.

Ja imam 26 godina i farmu od 20 muznih krava + prateca oprema,oko 30 grla. Niko iz porodice mi ne pomaze oko posla, roditelji su vec spremili papire da odu preko. Nemam dovoljno zemlje da bih imao da proizvedem hranu za celu godinu(stalno kupuj nesto). Od ovog posla se u Srbiji ne zivi nego prezivljava. Obaveza uvek,more nisam video nikako a kamoli neto drugo. Vec mi je svega preko glave i dodje mi da sve posaljem na klanje i da odem negde preko gde mogu da sacuvam 300e mesecno i da budem slobodan 10 dana u mesecu. Kazu kuci si,svoj si gazda. Je*o gazdu kad si stalno prljav i us*an 365 dana godisnje.

I moja deca imaju slično razmišljanje.Ja jednostavno nemam komentar ali mislim da je naša država u bankrotu koji se krije od javnosti.Nije samo u poljoprivredi haos nego u celom društvu kojem mi treba da prodamo naše proizvode a oni nemaju čime da plate

I kod nas retko ko sad drzi muzne krave. Uglavnom drze ponekog bika u tovu. Domaci sir i kajmak je veoma tesko naci i kupiti. Samo par zena u selu siri. Mi se bavimo ratarstvom. Radimo oko 10 hektara zemlje i kako ces ziveti zavisi od prinosa i godine. Dosta para ode na djubrivo, hemiju, seme i kombajniranje. Sva sreca pa ostale usluge ne placam. Kad povuces crtu vidis da se obrcu velike pare i dok platis PDV (pola dajes vucicu) i ostale obaveze ostane nesto da se prezivi. Mlad sam ali vec sam razocaran u narod koji navija da komsiji crkne krava i drzavu kojoj je bitniji jedan strani investitor (naravno nase fabrike su u stecaju i unistene) i to da ce da mu da subvenciju 20 puta vecu po radniku nego jednom seljaku koji jedva satavlja kraj sa krajem.
Sto rece Miki Manojlovic u jednom filmu, Zivot je stvoren da ubije seljaka.

Kod mene je u modi pariz...pola sela je u inostranstvu....Mi imamo muzne krave i za sad je cena dobra (skoro 30din) u selu je do preprosle godine bilo vise od 200grla za muzu... sad nas je ostalo jedva 70...mi imamo nasu malu firmu i vise se oslanjamo na nj nego na poljoprivredu...subvencije daju redovno i jedini razlog sto ih drzimo je sto oko nas ima oko 10h u mestu sto radimo (ljudi su u inostranstvu) pa je tako rashod i poso minimalan...ali planiramo da kad burazer zavrsi faks da zakatancimo stalu...

Iskustva iz Ceske... Tamo sam bio prosle godine. Kod njih su politicari prodali najplodniju zemlju da bi na njoj strani investitori podigli fabrike, uglavnom auto industriju. Prvo su radili Cesi u tim fabrikama,posto je plata bila mala oni su napustili posao. Onda su poceli da uvoze Ukrajince i Moldavce kao sto nasi sada idu u Slovacku, pa su i oni napustili jer im je plata bila mala,oko 350e. Sada posto nemaju radnika zatvorili su fabrike. Ako je satnica 2,5 e to je samo za rad,posto se kod njih pauze ne placaju. Dok platis smestaj i hranu,isto je kao da radis kod vuckovih investitora.
A povrtarstvo su unistili uvozom jeftinog povrca iz EU, i posle toga su digli cene kada su sebi obezbedili trziste. Sada se povrce najcesce proizvodi u bastama, a staklenike nisu revitalizovali vec su ih pretvorili u magacine.
Zahvaljujem se na javljanju.
Slicno je i kod nas, nasi su najbolje table od 100-200ha u komadu, ukupno oko 3000ha u Karadjordjevu kod BP dali Al Dahri, a onda pisu kako nasi seljaci nece da rade livade i trstike. Samo sto bi vecina nasih prodala veru za veceru.

Ja imam 26 godina i farmu od 20 muznih krava + prateca oprema,oko 30 grla. Niko iz porodice mi ne pomaze oko posla, roditelji su vec spremili papire da odu preko. Nemam dovoljno zemlje da bih imao da proizvedem hranu za celu godinu(stalno kupuj nesto). Od ovog posla se u Srbiji ne zivi nego prezivljava. Obaveza uvek,more nisam video nikako a kamoli neto drugo. Vec mi je svega preko glave i dodje mi da sve posaljem na klanje i da odem negde preko gde mogu da sacuvam 300e mesecno i da budem slobodan 10 dana u mesecu. Kazu kuci si,svoj si gazda. Je*o gazdu kad si stalno prljav i us*an 365 dana godisnje.

Mlad covek kao ti tesko da moze sve sam da uspe bez porodice,zena je ta ako je prava koja drzi i vise od pola kuce i posla,naravno ne mislim da imas neku robinju,nego zenu koja te podrzava i nosi domacinstvo...Stocarstvo bez porodice,pogotovo krave jednostavno je pretezak posao.pogotovo vece farme.

u inostranstvu kao i svuda kako se ko snadje tako mu i bude ima ljudi koji su otisli preko i zaradjuju lepe pare i sami kazu ne bi se vratili nikad...koliko god da zaradi ostane mu vise nego ovde sto je radio.. kaze drugar bar imam radno vreme ako radim 10sati radim 10 sati a ne posle smene ajd jos ovo ajd jos ono ajd nedeljom da se sto vise uradi
tamo nema ako i radis produzeno sve je placeno i nocni rad i rad nedeljom sve je regulisano

Mnogo vi to nahvaliste inostranstvo! Ziveo u Svedskoj 16 godina a sad sam u Srbiji vec dve ipo godine. Ne kazem da vani nema para ali je samo mali procenat ljudi koji zarade nesto vise nego sto je potrebno za zivot. Zivi se i u Srbiji.

Mnogo vi to nahvaliste inostranstvo! Ziveo u Svedskoj 16 godina a sad sam u Srbiji vec dve ipo godine. Ne kazem da vani nema para ali je samo mali procenat ljudi koji zarade nesto vise nego sto je potrebno za zivot. Zivi se i u Srbiji.

Pa što si se zadržao 16 god,što se nisi vratio odma sledeće godine kad je tako loše,najviše volim one koji odu u inostarnstvo iz istog razloga zbog kojih se i danas napušta država,i tamo se zadrže pola života,i onda drugima pričaju kako tamo ništa ne valja.

Pa što si se zadržao 16 god,što se nisi vratio odma sledeće godine kad je tako loše,najviše volim one koji odu u inostarnstvo iz istog razloga zbog kojih se i danas napušta država,i tamo se zadrže pola života,i onda drugima pričaju kako tamo ništa ne valja.
Ako procitas moj post jos jednom i razmislis o cemu sam pisao dobices odgovor.

Eto...ona krava sto mi se razboljela pre dva mjeseca juce ujutro jede pomalo i oko 10 sati leze...nema sanse da ustane..samo se obzire.
Jutros poce bacat gustu bijelu sluz i oko jedanest izbaci vodenjak....oko dva sata dode veterinar i izvuce telce od oko 5 do 6 kila a smrdi ko davo....Krava je bila u 5.5 mjesecu....Kad je tele uginulo nije mi rekao .Nakljuko ju sa infuzijama,ubacio tabletu za ciscenje,i dao protiv temperature.......Sad je u bozjim rukama....

Dal je to bio razlog da slabo preziva,nevoljko se krece,gubi kilazu.....vidcemo ako se pocne oporavljat

Eto...ona krava sto mi se razboljela pre dva mjeseca juce ujutro jede pomalo i oko 10 sati leze...nema sanse da ustane..samo se obzire.
Jutros poce bacat gustu bijelu sluz i oko jedanest izbaci vodenjak....oko dva sata dode veterinar i izvuce telce od oko 5 do 6 kila a smrdi ko davo....Krava je bila u 5.5 mjesecu....Kad je tele uginulo nije mi rekao .Nakljuko ju sa infuzijama,ubacio tabletu za ciscenje,i dao protiv temperature.......Sad je u bozjim rukama....

Dal je to bio razlog da slabo preziva,nevoljko se krece,gubi kilazu.....vidcemo ako se pocne oporavljat
Šta je gledao taj veterinar,Verovatno je zbog njegove terapije došlo do ovoga

Prvo sam primijetio da kad je vodim na ispasu cesto staje....kao da se umori...zatim je pocela rijetko prezivat i prestanem ju ispasat a prijedem na sijeno.poslije dobi temperaturu od 40 stepeni i veterinar ju nakljuka antibioticima i necim da skine temperaturu.Temperatura spala al je spalo i sa nje sigurno u par dana 50 kila....Pocela fino jesti i nakon mjesec ponovo...opet temperatura na 40.....tad smo vidjeli da nesto bas nije kako treba...mrsavi,kad lezi nasloni glavu stomaku,teze ustaje...kad stoji podvlaci zadnje noge u neki nezgodan polozaj..pod stomak...Veterinari su dolazili cak trojica....ni jedan nije spomeno nista vezano za tele....mislili smo da je pojela spagu il nesto slicno

Ako procitas moj post jos jednom i razmislis o cemu sam pisao dobices odgovor.

Razumeo sam ja dobro tvoj post nisam baš toliko glupav,ti igrom slučaja spadaš u taj mali procenat koji je uspeo,ali bih te pitao da nikad nisi otišao u Svedsku tj. da si ostao u Srbiji da li bi danas rekao da se i u Srbiji živi (pod tim podrazumevaš valjda normalan život)

Razumeo sam ja dobro tvoj post nisam baš toliko glupav,ti igrom slučaja spadaš u taj mali procenat koji je uspeo,ali bih te pitao da nikad nisi otišao u Svedsku tj. da si ostao u Srbiji da li bi danas rekao da se i u Srbiji živi (pod tim podrazumevaš valjda normalan život)
ufff, odosmo u :off_topic:. Za poslove, koje smo zena i ja radili pre odlaska vani, sada bi primali oko 120 000 din. Ko moze toliko da zaradi u Srbiji ni slucajno ne davati otkaz za boljim zivotom.
Ako " trujemo" temu mogu jos nekoliko redova u pp ili neku odgovarajucu temu i naravno da nisam milio da si glupan.

Nazad
Vrh