Nikad ovako !

Tih 120 000 lako proguta 4-clana porodica..ako si u gradu moras da izdvojis puno za hranu i troskove zivota, ako si na selu moras stalno da ulazes u proizvodnju, i ne ostane ti puno za zivot...e sad zavisi kako ko kategorise sta je luksuz, sta zivot, a sta prezivljavanje..ni napolju ne cvetaju ruze, ali opet zivis sa manje stresa, u nekom boljem sistemu..

Problem je sto ne moze svako da proba,da moze sada da se proba ne bi u ovoj bedari mnogo radno sposobnih ni ostalo.

Raditi vani ili ovdje kod nas je stvar kako ko to posmatra, kako se ko snadje, koliko je nekom nesto tesko ili lako i 100 drugih faktora o kojima se moze raspravljati ali ono sto bi svakom od nas valjalo je raditi vani neko vrijeme da bi se ostvarilo nesto radnog staza i tako dobila malo bolja penzija.

Milose znam i ja za slicne primere,ali su takvi slucajevi vrlo retki.Uslovljavaju nas sa 100 stvari za neku malu platicu sa kojom samostalno preko radis samo za njihovu drzavu,jedino sa vise ljudi u stanu...

• Like
Reagovanja: amg
Vecita kuknjava onih koji su u inostranstvu kako tamo ne valja... a vidim niko ne trci da se vrati jer bi ovde svi oni ponovo vadili krompire kad ljudi poseju da imaju da jedu. Najlakse je vratiti se u srbistan, to je najmanji problem, tesko je otici sada. Gledam drug mi vozi kamion, 10 sati, 15 evrica na sat, ovde te pare moze samo da sanja a da ne pricamo kad odvedes dete kod lekara bolje da ga nisi ni odveo, u skolu kad ga saljes molis boga da se ziv vrati kuci, policija krade po selu nocu... cene iste kao u svedskoj a plate ko u etiopiji.. da znam da cu da mogu da odhranim i iskolujem decu u nemackoj, ne bih trazio jedan euro da mi ostane. A ne svi hoce kamene orlove da stave u srbiju da im laseri krase trospratne kuce u selu gde je glavno prevozno sredstvo magarac, gde vuk raznosi postu a kukaju kako nema leba u nemacke. Kupuju pepsi i nose odavde za austriju a tamo jeftinije ali sve su to lepe navike nasih gastarbajtera.

Nek svako proba gde mu je bolje. Onaj ko ne zivi ili nije ziveo na zapadu nemoze nista puno ni pricati o tome .
Meni vise odgovara domaci sistem .
Moj tata je u Nemackoj bio od pocetka osamdesetih pa sve do 95 godine. Radio najvise sa grcima, Italijanima i Nemcima. zaradio para i para i vecinu potrosio na gluposti. Vikendom stalno dolazio Brcko, Slavonski Brod, provodio se ludovao, lumpovao... O buducnosti i nije mislio. Ozenio se sa 40 godina i posle 2 godine napustio Nemacku jer se majci nije napustala srbija. Da je imao pameti pa da je napraavio papire i tamo ostao. Ne bi ja sad ovde pisao vec bi pio viski u nekom kaficu sa sve plavusom u krilu:haha::haha:. A nedostaje mu taj Nemacki sitem i tacnost. Kad vidi sta se ovde desava, pa ono je bio raj na zemlji.

Šta je dobro isto je kao i pitanje šta je lepo.Brat od zeta 27g završio obuku ovde plaćenu otišao u nemačku legalno (radna viza ,prijava ,ugovor)posao elekto-montaže razne.Plata 10,5E po h +10ezato što putuju 20 km do posla +300e za stan ako nećeš u njihovoj režiji(3-4 u jednoj sobi.
Momak sada za praznike bio prvi put ovde(otišao pr tri meseca) jedva su ga ubedili da se vrati na posao(treba da vrati 4800e za troškove obuke ako odustane )
Razlozi njegovi :Daleko je (50km od Hamburga),život van posla ne postoji,nisu ga pustili u neki klub zato što je stranac.to su obični fašisti(kaže on)
Dečko je bio u Americi godinu dana i verujem da zna o čemu priča
Njegov brat (moj zet 30g)ovde pored žene i sina zlopati se samnom oko šunki i kulena kaže:Jesi li ti normalan ja se ovde mučim i kad radim za 2,5e/h srećan sam(bavi se istim poslom)
Sad sami za zaključite šta god hoćete:ppozdrav:

Tih 120 000 lako proguta 4-clana porodica..ako si u gradu moras da izdvojis puno za hranu i troskove zivota, ako si na selu moras stalno da ulazes u proizvodnju, i ne ostane ti puno za zivot...e sad zavisi kako ko kategorise sta je luksuz, sta zivot, a sta prezivljavanje..ni napolju ne cvetaju ruze, ali opet zivis sa manje stresa, u nekom boljem sistemu..

Ma gde zivis sa manje stresa, sef ti je neki Nemac ili Svajcarac. I radis 11,5 meseci, a jedva cekas da dodjes kuci na dve nedelje i vidis svoju porodicu i svoju kucu u kojoj si odrastao. Dokle god ovde mogu ziveti normalno, necu otici.

Tamo ide samo ko mora. A uspeva samo onaj ko je skrt, skrt, skrt.
mi ovde znamo da izadjemo i na kafu, pice, ne svako vece, ali povremeno. Ko zivi malo bolje moze se opustiti i izaci na veceru sa devojkom ili zenom.
To kod njih nema.
Bolje je meni ovde da placam rate za traktore i kombajne, nego tamo da placam rate za Audi i kucu na tri sprata. i posle 10 godina, moje masine i njive vrede nesto, a njihova kola i kuce, skoro pa nista.

Steco on je bar iskren i prizna,nije ni zapad sto je nekad bio,i moj drug je bio u Austriji par meseci kao elektricar i vratio se,sve je dobro al ti si tamo gradjanin drugog reda,neko to nemoze da prihvati, a ima i primera gde su se uklopili i dobro im je,nismo svi isti.

Decki dragi... Meni nije jasno kako vasi idu raditi za 2.5€ na sat kad meni moji kolege koji su osli raditi fizicke poslove u poljoprivredi imaju stan placen i wifi internet i 5€ na sat na ruke. Ko te pita za drustveni zivot? Odes u Njemacku, izduras kako god znas da dobijes 5 godina staza i imas uvjete za njihovu mirovinu od 150-200€. Ljudi moji, ja u HR redovno uplacujem doprinose za sebe svaki mjesec i pitanje je da li cu uopce dozivjeti moju penziju i kolika ce ona biti na kraju krajeva... Budite realni malo.

Tetak i tetka vec 25 godina u Svicarskoj i odande si u HR napravili kucu u kojoj ce provoditi starost. Samo tetkina penzija im je dovoljna da zive ko bubrezi u loju a gdje je jos tetkova?

Kolega moj polozio u Djuri Djakovicu neke ateste za zavarivaca, zavaruje inox (rostfrei) vec preko godinu dana u Njemackoj. NETO 15€ po satu, svaki prekovremeni placen, svaki rad subotom placen... Svabe ne zele nikoga na crno, velike su im kazne i ako i radite i 3 dana morate biti prijavljeni.

Rodjak otisao u Njemacku cim se moglo, posto zna jezik i ima vozacku za autobus, ODMAH je dobio posao i to vozi neki manji bus po selima oko nekog veceg grada, zaboravio kojeg. Zenu i djecu preveo gore, svi pricaju njemacki, za djecu su u skoli organizirali da sa svakim djetetom ide makar jos jedno djete s ovih prostora da se ne osjeca zapusteno, seljani im maksimalno izlaze u susret, ne mogu se njemacke nahvaliti posto su ovdje krpali kraj s krajem, on radio kod privatnika na autoputu vozio slep-sluzbu danonocno i bez prijave i bez place i svakako a ona nije mogla dobiti nikakav posao. Cim su gore dosli odmah joj dali posao u selu na pola radnog vremena da moze biti s djecom.

Kolega elektroinstalater po struci prekjucer otisao u Francusku, odmah kod nas potpisao ugovor na godinu dana i zaduzio sav alat. 10€ po satu NETO, prijava i radi se 10 sati dnevno. Ovdje nije imao posla a dok je i radio nije placu vidio 6 mjeseci i jos je zadnje 3 place morao uzeti u gradjevinskom materijalu jer gazda navodno nema novaca a voze se veliki auti i grade se kucerine...

Komsija otisao u Irsku konobariti... Kaze da se preporodio i da cemo ga ako bude srece vidjeti samo preko praznika... Odusevljen.

Ne pricajte bajke.

Oni koji ne zele raditi NISTA i navikli su da imi se nesto servira na tacni, ti se nikad nece snaci u zivotu, ni u Srbiji ni u Njemackoj ni u Americi. Treba se fino oblaciti, izigravati neke frajere, voziti bjesne aute, i zivjeti u stanu u centru nekog veceg grada jer su tamo klubovi i nocni zivot... Od toga nema nista.

Ti koji su osli van pa se nisu nikako bas snasli to je bas losa sreca. Ovaj kolega varilac mi prica da su mu neki decki prepoznali tablicu na autu i upoznali se u nekom kaficu. Pitali ga koliko je dugo gore, on kaze mjesec i pol dana, oni njemu: "A fino, jos mjesec i pol i moci ce te prijaviti i moci ces i otvoriti racun u banci..." Kolega samo blijedo gleda u njih i kaze im da je od prvog dana prijavljen i da su ga odmah taj dan odveli u banku da si otvori racun na koji ce sjedati placa. Kolega isao gore preko neke agencije i sve su ga uputili sta i kako i kud da ide a ovi decki dosli preko nekog "domaceg" koji im je prodao pricu da se tek nakon 3 mjeseca mogu radnici prijaviti i da tek onda mogu dobiti racun u banci. ne znaju jezik i vjeruju "domacem" covjeku koji je gore vec godinama. Jednostavno ih izvarao i ta tri mjeseca im kupi neki dio place i tek ih onda ide prijavljivati. A jos je veca provala kad ih prijave u HR firmu a idu raditi u njemacku... Dobivas HR minimalac i ide ti staz u HR i sjeda placa u HR to je cista pusiona a takvih ima gore koliko ti srce pozeli.

Ja se ispricavam na malo duzem komentaru. Ako smeta, neka netko obrise.

Bobo, naši dobijaju u Slovačkoj 2,5 eura sa Srpskim pasošem, ako neko poseduje pasoš EU ima znatno veću dnevnicu za isti posao, provereno.

Jedan moj poznanik radi u Sloveniji,u Mariboru. Plata mu je 4.5 e H i stan obezbedjen. Kaze gde mi je bila pamet da odem u inostranstvo tek sa 45 godine. Trebao sam mnogo ranije. Planira ako moze i oba sina da zaposli i dovidjenja.

Bobo nisi dobro razumeo sta je Steko piso ,zet mu ovde radi[u Srbiji] za 2,5 evra na sat i srecan je.

Nažalost, ima tu jedna istina koja živi godinama, a za koju se nadam da neće dugo potrajati ...
Nisu sve podjednako "dočekani" u Nemačkoj, nisu svi ravnopravni. Izuzev vrhunskih sportista, ili kadrova za kojim oni plaču. Ko u to ne veruje može da proveri.
A čudna mi čuda, odgovor se ne krije u tome što su ovi privilegovani stigli iz zemlje članice.
Istina je u nečemu drugom.

Nazad
Vrh