Decki dragi... Meni nije jasno kako vasi idu raditi za 2.5€ na sat kad meni moji kolege koji su osli raditi fizicke poslove u poljoprivredi imaju stan placen i wifi internet i 5€ na sat na ruke. Ko te pita za drustveni zivot? Odes u Njemacku, izduras kako god znas da dobijes 5 godina staza i imas uvjete za njihovu mirovinu od 150-200€. Ljudi moji, ja u HR redovno uplacujem doprinose za sebe svaki mjesec i pitanje je da li cu uopce dozivjeti moju penziju i kolika ce ona biti na kraju krajeva... Budite realni malo.
Tetak i tetka vec 25 godina u Svicarskoj i odande si u HR napravili kucu u kojoj ce provoditi starost. Samo tetkina penzija im je dovoljna da zive ko bubrezi u loju a gdje je jos tetkova?
Kolega moj polozio u Djuri Djakovicu neke ateste za zavarivaca, zavaruje inox (rostfrei) vec preko godinu dana u Njemackoj. NETO 15€ po satu, svaki prekovremeni placen, svaki rad subotom placen... Svabe ne zele nikoga na crno, velike su im kazne i ako i radite i 3 dana morate biti prijavljeni.
Rodjak otisao u Njemacku cim se moglo, posto zna jezik i ima vozacku za autobus, ODMAH je dobio posao i to vozi neki manji bus po selima oko nekog veceg grada, zaboravio kojeg. Zenu i djecu preveo gore, svi pricaju njemacki, za djecu su u skoli organizirali da sa svakim djetetom ide makar jos jedno djete s ovih prostora da se ne osjeca zapusteno, seljani im maksimalno izlaze u susret, ne mogu se njemacke nahvaliti posto su ovdje krpali kraj s krajem, on radio kod privatnika na autoputu vozio slep-sluzbu danonocno i bez prijave i bez place i svakako a ona nije mogla dobiti nikakav posao. Cim su gore dosli odmah joj dali posao u selu na pola radnog vremena da moze biti s djecom.
Kolega elektroinstalater po struci prekjucer otisao u Francusku, odmah kod nas potpisao ugovor na godinu dana i zaduzio sav alat. 10€ po satu NETO, prijava i radi se 10 sati dnevno. Ovdje nije imao posla a dok je i radio nije placu vidio 6 mjeseci i jos je zadnje 3 place morao uzeti u gradjevinskom materijalu jer gazda navodno nema novaca a voze se veliki auti i grade se kucerine...
Komsija otisao u Irsku konobariti... Kaze da se preporodio i da cemo ga ako bude srece vidjeti samo preko praznika... Odusevljen.
Ne pricajte bajke.
Oni koji ne zele raditi NISTA i navikli su da imi se nesto servira na tacni, ti se nikad nece snaci u zivotu, ni u Srbiji ni u Njemackoj ni u Americi. Treba se fino oblaciti, izigravati neke frajere, voziti bjesne aute, i zivjeti u stanu u centru nekog veceg grada jer su tamo klubovi i nocni zivot... Od toga nema nista.
Ti koji su osli van pa se nisu nikako bas snasli to je bas losa sreca. Ovaj kolega varilac mi prica da su mu neki decki prepoznali tablicu na autu i upoznali se u nekom kaficu. Pitali ga koliko je dugo gore, on kaze mjesec i pol dana, oni njemu: "A fino, jos mjesec i pol i moci ce te prijaviti i moci ces i otvoriti racun u banci..." Kolega samo blijedo gleda u njih i kaze im da je od prvog dana prijavljen i da su ga odmah taj dan odveli u banku da si otvori racun na koji ce sjedati placa. Kolega isao gore preko neke agencije i sve su ga uputili sta i kako i kud da ide a ovi decki dosli preko nekog "domaceg" koji im je prodao pricu da se tek nakon 3 mjeseca mogu radnici prijaviti i da tek onda mogu dobiti racun u banci. ne znaju jezik i vjeruju "domacem" covjeku koji je gore vec godinama. Jednostavno ih izvarao i ta tri mjeseca im kupi neki dio place i tek ih onda ide prijavljivati. A jos je veca provala kad ih prijave u HR firmu a idu raditi u njemacku... Dobivas HR minimalac i ide ti staz u HR i sjeda placa u HR to je cista pusiona a takvih ima gore koliko ti srce pozeli.
Ja se ispricavam na malo duzem komentaru. Ako smeta, neka netko obrise.