Nikad ovako !

Sinoć u obližnjem selu tragedija.Čovjeku se zapalila štala koja je uz drugi objekat u kom su sjeno garaže kuruzane.Požar kasno primjećen stoka se pogušila Krava tele krmača mali prasići 5 odraslih svinja.Ovce u objektu u blizini spašene.Sjeno izgoralo kukuruz mlinovi traktor priključci spašeni.Ja sam prisustvovao gašenju pošto radim kao vatrogasac nismo slikali mračno bez struje smrzli se temperatura -12.Voda ledi jedva crijeva pomotali. Akcija trajala 3,5 sata.

miso zbog cega je doslo do pozara da li se zna? ja sam pre 3 dana imao pozar u ovcarniku,sijalica pukla,pala na slamu i zahvaljujuci komsiji koji je na vreme vide sprecena katastrofa!
Stavi sijalice kao one na ulicnoj rasveti sa teglom... mi smo takve stavili u stalu i doslo je jednom do pucanja ali je sve ostalo u tegli....

U majku mu..a fa ti zivot zavisi od toga da zapalis vateu opuskom ili pucanjem sijalice nikad je ne bi upalio..djavo ne spava..

Kod nas u selu na Božić neki idioti se vozili kolima i palili automobile koji su bili parkirani ispred kuća, tri su zapalili i nema opravke četvrti nisu uspeli jer se srećom alarm upalio.
Policija navodno zna ko je ali ništa ne govori.
Nemam komentar ::jako_besan::

miso zbog cega je doslo do pozara da li se zna? ja sam pre 3 dana imao pozar u ovcarniku,sijalica pukla,pala na slamu i zahvaljujuci komsiji koji je na vreme vide sprecena katastrofa!

Najvjerovatnije da je grijao prasce pošto su mali. Krmača dohvatila sijalicu oborila na slamu.Čuo sam da domaćin to spominje kad ga je kćera pitala.Ljudi sa strujom nema improvizacije u zapaljivim prostorima. Najviše se nesreća dešava zbog grijanja u štalama i svinjcima sa improvizovanim boksovima i sijalicama-grijalicama.

U mom neposrednom komšiluku otišao je otac 4-ro dece i komšinica sa ćerkom koja je tek napunila 18 godina put Slovačke.......
Komša je dolazio na vikende i kaže da radi za 2,5e po satu kad mu odbiju stanarinu...... hranu plaća sam.....tuga, šta reći.

Pa to je taj zapad kud nas ovi i oni vode ,mnogi su zaluđeni tim istim,zašto treba njima Srbija ,evo vam odgovora,znaju šta rade npr. evo sad nema prasića ni papka u selu gde večito ima svinja,uvališe nam tovljenike i staro meso ,cele god. cena prasića mala došla zima ajte krmače u kobasice ali ne marte otvoren slobodan uvoz prasića iz ev. do 50 kg,ako nemate vi,kupite od nas,a mogu misliti kako će nam biti ako vučić ili ovi evropejci pobede,ondak i mi možemo rezervisati kartu za slovačku i robija.

I kod nas sve vise odlaze za Slovacku. Iz razgovora sa tim ljudima kao prvo mnogo su bolji uslovi za radnika nego u ovim nasim robovlasnickim Vucicevim fabrikama a kao drugo veca zarada. Moze da ostane cisto od 400-600 evra u zavisnosti gde radis i koliko radis. Ja radim u Juri i plata mi se krece od 25-30000dinara sa putem i toplim obrokom i to sa 7,5 h efektivnog rada bukvalno da nemas vremena ni wc da odes (zbog cega je i bio onaj clanak sa pelenama koji naravno nije istinit) pauzu imamo 25min. Sefovi non-stop vise nad glavom i teraju radnike da izbacuju normu zbog cega posle i dobijaju extra bonuse. Haos sta se radi u ovim Vucicevim robovlasnickim fabrikama za minimalac od 20000dinara jer kada odbijem za gorivo i hranu toliko ostane a mozda i manje.

Niko nije ni rekao da nisu ali su tamo plate 3 puta veće za isti posao u Srbiji,prema tome od dva zla uvek biraš manje.Poenta ovog teksta je ustvari koliko je kod nas jadno stanje kada mladi odlaze da rade u takve fabrike.

Ja imam 26 godina i farmu od 20 muznih krava + prateca oprema,oko 30 grla. Niko iz porodice mi ne pomaze oko posla, roditelji su vec spremili papire da odu preko. Nemam dovoljno zemlje da bih imao da proizvedem hranu za celu godinu(stalno kupuj nesto). Od ovog posla se u Srbiji ne zivi nego prezivljava. Obaveza uvek,more nisam video nikako a kamoli neto drugo. Vec mi je svega preko glave i dodje mi da sve posaljem na klanje i da odem negde preko gde mogu da sacuvam 300e mesecno i da budem slobodan 10 dana u mesecu. Kazu kuci si,svoj si gazda. Je*o gazdu kad si stalno prljav i us*an 365 dana godisnje.

Ja imam 26 godina i farmu od 20 muznih krava + prateca oprema,oko 30 grla. Niko iz porodice mi ne pomaze oko posla, roditelji su vec spremili papire da odu preko. Nemam dovoljno zemlje da bih imao da proizvedem hranu za celu godinu(stalno kupuj nesto). Od ovog posla se u Srbiji ne zivi nego prezivljava. Obaveza uvek,more nisam video nikako a kamoli neto drugo. Vec mi je svega preko glave i dodje mi da sve posaljem na klanje i da odem negde preko gde mogu da sacuvam 300e mesecno i da budem slobodan 10 dana u mesecu. Kazu kuci si,svoj si gazda. Je*o gazdu kad si stalno prljav i us*an 365 dana godisnje.
Pre neki dan sam se setio vas stocara sto muzete krave, i mi smo to radili do nedavno, mislim cale i brat,(presli smo na tov junadi) sad su ostale samo razvucen sistem u stali i okacena Hemina muzilica kao podsetnik na muku :osmeh:
Sta sam teo reci, razbolim se pred novu godinu jaka gripa, toliko jaka da me tresla groznica ispod jorgana a kad krenem do wc. vilica da mi se raspadne koliko se tresem i 2 dana me tako drzalo i T39c, pa se setim da u takvom stanju trebas izaci kod krava jer nema ko da te zameni.
Treba izdjubriti, dati zobi, pripremiti se za muzu, pomusti, nahraniti detelinom, u medju vremenu stalno sklanjati balegu jer stalno neka sere, odneti mleko do mlekare pa tek onda mozes pod jorgan ako ti ostali zubi u vilici od one groznice sto te trese, E TO JE MUKA!!!!! za 22din i pisljivu premiju koja kasni pola godine!!!
Kod junadi u slobodnom tovu je sasvim druga prica, itnes zobi i 2 bale deteline i odo do popodne.

Poslednja izmena:
Pre neki dan sam se setio vas stocara sto muzete krave, i mi smo to radili do nedavno, mislim cale i brat,(presli smo na tov junadi) sad su ostale samo razvucen sistem u stali i okacena Hemina muzilica kao podsetnik na muku :osmeh:
Sta sam teo reci, razbolim se pred novu godinu jaka gripa, toliko jaka da me tresla groznica ispod jorgana a kad krenem do wc. vilica da mi se raspadne koliko se tresem i 2 dana me tako drzalo i T39c, pa se setim da u takvom stanju trebas izaci kod krava jer nema ko da te zameni.
Treba izdjubriti, dati zobi, pripremiti se za muzu, pomusti, nahraniti detelinom, u medju vremenu stalno sklanjati balegu jer stalno neka sere, odneti mleko do mlekare pa tek onda mozes pod jorgan ako ti ostali zubi u vilici od one groznice sto te trese, E TO JE MUKA!!!!! za 22din i pisljivu premiju koja kasni pola godine!!!
Kod junadi u slobodnom tovu je sasvim druga prica, itnes zobi i 2 bale deteline i odo do popodne.
S tim sto je i tov junadi posao uzaludan. Nemas velike obaveze po ceo dan,al si obavezan svaki dan, i sta na kraju ostane 50 ili 100 e po biku. **greška te zemljo...

Naravno da nema al od 2 zla odaberes manje, po meni! Pa aj po nekim racunicama neka bude 100e, u proseku vise godina i na zemlji nema vise po KJ. od tih 100e. Prema tome 1kj =1june, naravno da je manje posla oko zemlje nego oko junadi po jedinici, al ako nema prostora za prosirenjem arende, stavis 40 juneta i eto ti 40kj arende.

Nazad
Vrh