Nikad ovako !

Jedan lola se jutros previse pouzdao u abs,esp i ostalo a manje u zdrav razum pa je sletio u korito rijeke od nekih 9-10m dubine na ulazu u moje selo.
e6cb38a4c6b631d60d3e77de6635c2b1.jpg
b07cf52277d799587139066ca38ab095.jpg

Gesendet von meinem HTC Sensation Z710e mit Tapatalk

Sve zavisi,i ja kad nisam imao gde parikirati traktore stojali su zavejanu u snegu,to je samo gvozdje.Prikljucci mi i danas stoje u snegu zavejani,nemam gde sa njima.

Danas na poziv čoveka koji zivi u Švajcarskoj, išli ja i kolega da preteramo 558 kolega radi traktore, kada smo stigli traktor stoji na sred livade popucale gume zarubao motor sav je jadan obrastao u mahovinu a šupa stoji prazna na 100 metara od traktora limarija u perfektnom stanju mislim nigde nije udarena, ispostavi se da je švajcarac kupio taj traktor za 1000 eura i hoće da ga kompletnog uradi svaki šaf trazi da mu se cinkuje. ok tovarimo traktor i tada se pojavi vlasnik , kaze otac mu umro pre 13 god i od tada traktor tu stoji ,na pitanje što ga neugura pod šupu lik ladno reče NISAM IMAO VREMENA.

Sve zavisi,i ja kad nisam imao gde parikirati traktore stojali su zavejanu u snegu,to je samo gvozdje.Prikljucci mi i danas stoje u snegu zavejani,nemam gde sa njima.

Nije to samo gvozdje, jer nam vecini zaradjuje za hleb, i od tog gvozdja zivimo. Nemam uslove da svu mehanizaciju drzim pod krovom, ali mogu ubaciti traktore, i komplikovanije masine sa dosta lezaja, kaisa, lanaca pod krov, ostale idu pod najlon, a drljaca, plugovi, setvospremac, spartac i sl idu pod vedro nebo. Isto ne mogu zamisliti da nekome na podu u kabini bude 10cm blata, a tu dnevno u sezoni provede 6-12h pa i vise.

Imamo mi jednog u selu koji je od jacih domacina bio po kolicini zemlje i mehanizacije ali dok je otac ga finansirao. Sad sve masine gde se pokvare tu ostaju i po pola godine pa bilo je slucajeva da zetor sa sve spustenim plugovima prezimi u njivi napola uzoranoj. Kombajn je vec jos u goroj situaciji obicno u obali kraj puta pa pred zetvu prvo motorka da se izraslo drvece isece da se istera. Niti sta odrzava niti vodi racuna a popravke vrsi kad bas mora. To je za ubiti ali i takvi hodaju ovom kuglom zemaljskom ali za mene je upravo bar razlog da nekom pokazem kako netreba raditi da nebi dosli do prosjackog stapa. Bar nesto osnovno se moze uraditi ako se nema za supu ili garazu a sad ima svakakvih jeftinih cirada i najlona

Pa sad bas ,porediti ovog gore sa slike koji stoji na snegu u dvoristu,tek zavrsio,a mozda i ne oranje,i tog extrema lol ,ako je bas tako kako kazes ,da ostavlja masine na njivi hahaha,i kombajn koji zarasta u travu i drvece,WOW.Taj u startu je pobednik za ovu temu,svi ostali otpadaju kao blato sa cipela.Sigurno je neko ko ne zivi od ovog posla,nego zaposlen negde sa dobrom platom,poljoprivreda mu zajebancija cista i zezanje.

Aco selo Radenkovic je u pitanju a tog bisera verovatno znas a i nema jedan samo vec vise.Srecom komunalna policija mu htela pisati prijave zbog parkiranja kraj puta i gde sve nije ostavljao pa sad sklanja. Kad bude neka zanimljiva slika uslikacu par bisera . Ali neshvatam ga jer upravo op poljoprivrede zivi a tako se odnosi prema svim masinama. Ali zato i polako ali sigurno tone kao i mnogi koji se tako ponasaju jer njih sve to udara po dzepu mnogo vise

A mozda on masinama vadi dusu, ulaze minimalno i prodace ih po nekoj osrednjoj cijeni i obnovit mehanizaciju ili ce sve stavit pod hipoteku i otic u drugu drzavu. Mene je zivot naucio da bolje takvi prodju nego oni koji nastoje da sve bude po PS.

Nije neki koji vadi dzigerice masinama nego jednostavno uopste neodrzava nego kad crkne skarabudzi da ide nekako . Nijednu masinu nije niti prodao niti kupio za zadnjih 20 god sto ja znam ali vise ni nasta nelice. Na kombajnu ima ekstra motor a cep od kartera je otesan drveni klin. Sta dalje reci i bolje da nekazem na sta je sve ostalo nalik

Ako ga on dotera i za 10 godina ja ga jedem celog a sto se tice ljubomore i zavisti to ima pacijenata koji ce crci ali mene to nedotice. Nemam taj ludi gen i vise volim da svi imaju i bolje zive a samo mrzim lopove i prevarante. Ima dosta tu slicnih pacijenata a ukupno gledajuci jako slabo se uopste odrzavaju sve masine.Jeste moje selo ali dosad sto sam video u zivotu ono je od najgorih po tom pitanju

Mozda sam vam i pisao vec ovdje... Ima tu covjek koji iz jednog udaljenog mjesta radi neku drzavnu i crkvenu zemlju. Ursus 120ks bez haube i za njega ZAVAREN trobrazni plug. Poore tu tablu s njime parkira ga u cosak njive, ispusti vodu, izvuce gorivo i skine akumulatore i to je to do iduce sezone oranja. Kombajn ima nekakav claas koji stoji parkiran na istoj toj njivi u drugom cosku ili na uvratini, nekad nekako. Ima tu i prikolica i drugih prikljucaka ali traktor i kombajn su najgori primjeri.

Pred zetvu dodje, posarafa po kombajnu sto je potrebno, odradi zetvu, parkira ga i to je to, ista stvar s traktorom. Sluze ga ti strojevi vec godinama i koliko znam bez nekih vecih problema. Ima on jos traktora i jedan ili dva kombajna... Trebao bih zbilja otici to uslikati da vidite na sta traktor lici ali je bitnije da on radi i zaradi.

Šta vas to čudi.Čovek video da su mu transportni troškovi veliki i onda da bi uštedeo,on ostavi kombajn pored njive i sledeće godine nastavi...

Pa i meni sve masine pod vedrim nebom. A da su zapustene, nisu. Neka je on pod snegom, meni je bitno da ja njega sa metlom ocistim, sednem u sediste i upalim bez problema. Dok su izbeglice zivele na imanju iliti rancu, u supu si mogao parkirati skoro sve masine bez straha hoce li gorivo ili akumulatori faliti. Imam i kod kuce garazu ali je pretrpana drugim nepotrebnim stvarima pa traktori zimuju napolju.

Nazad
Vrh