Nikad ovako !

Druze ti nevidis daleko ili neznas kakava je srbija u celosti,ja zivim u pocerini,citaj Brdo i Planina,kakav bicikl u papucama,policija,kazne i slicno.....Sasvim drugaciji nacin zivota.....trci,trci pa kuca,sume,njive gledaju u nebo,putevi u raspadu....

A kod tebe u tvom selu sam bio nekoliko puta,cak i jedan traktor tamo kupio,lepo ocuvan a nije imao kocnica,imao je rotaciju :ppozdrav:
E vidis kod nas malo dugacija prica. Kroz selo ide magistralni put. Sad je put obnovljen, nov asfalt i malo malo pa neko proleti. Policija skoro svaki dan. Ponajvise zbog djaka a cesto i zaustavljau vozila. Pokatkad napisu kazne traktoristima ali vecinom ih opomenu. Na par km vazdusnom linijom od mene, u sela po brdima policija dodje 2-3 puta godisnje i to kad se pijandure potuku ispred prodavnice. Deca (vecinom su im roditelji gastarbajteri) se vozikaju sa autima i motorima. Cim malo stasaju, ljubi ga tajo evo tebi sine skutercic. Nema sta da ga vidis a vec seo za volan. Samo glava viri. Vozili su i kod nas neki bez dozvole pa sad malo vade krompir :haha:.

Ja sam 2010 prodao 540 u Kuršumliju.Ja ga redovno odjavio.Prošle godine lik mene zove da mu pošaljem novi ugovor da bi mogao da proda traktor ( još ga nije ni registrovao ),platiće mi sve troškove.Ja mu poslao ( računam da čovek ne prevaljije toliki put ).Troškove mi do dana današnjeg nije nadoknadio-što nije poenta priče-neka mu je na čast,nego odnos policije.Kod nas ako te zaustavi sa nečim neregistrovanim ima da te ošišaju do glave.Ja imam pobedinu prikolicu koja su bila ranije registrovana u SO a to sada kao ne važi kao registracija ( a imam tablice),ne smem da odem 2 ulice dalje a oni u Srbiji teraju neregistrovane traktore.Da li se tamo policija plaši ili razume situaciju u poljoprivredi ili je kod nas bahata i ne zanima je kako je u poljoprivredi.
Ovo sa kaznama i murijom je jako zanimljivo ovde u vosi,ja bi bio zadovoljan kad bi sekli struju sipcima u bujanovac, presevu i sl. kao ovde koid nas,pa murija prolazi ulicom pored farmkomerca u Cantaviru ,lik na vagi tarira ,oni ga videli stara rbina od 52-ke,rus, racunaju staro da naplate kaznu ,on izlazi oni ga zaustave ali sve ispravno bilo,u to cantaviru rasturaju seljake ali i treba da bude sve ispravno,ali nista ne vredi kad ima budala,sad pre koji dan biserka se oko 8 sati pre podne zakuca u **greška kamionu ,bila prikolica kada,on skretao ,nije niko povredjen ali novi mali reno motora nema.

Kad mene sisaju neispravne traktoriste kao ovce, ne smes ni da pomislis neispravan da izadjes na put. A sto se tice drugih ucesnika u saobracaju to je sramota, kad sa traktorom pomisljam da skrenem negde bez obzira na ispravno vozilo ali ispravno, moram da stanem bez obzira sto mi rade zmigavci stopsvetla i ostalo da pogledam iza sebe i onda ako nema nikoga skrecem,jer pored svega kola,kamioni,motori sve obilazi kao da ih boli uvo sto ti skreces. Pre neki dan likusa me obilazi na semaforu,puna linija iz suprotnog pravca auto leti jeb. Te da nisam ukocio ajd zdravo na teorije da bi se izvukla, ili kanal ili nedaj boze. I to nisam samo ja, to svi traktoriati kod mene dozivljavaju a ne secam se kad je i jedan traktor ucestvovao u nekoj nesreci, toliko ljudi paze.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Јел ово приколица са гибњевима?
није са гибњевима,дубок канал а нека мала и уска приколица.

Код мене ни пет посто трактора није регистровано, приколица још мање. Ове године нисам терао трактор на технички преглед, било ми је скупо. На мом трактору и приколици постоји и ради сва потребна сигнализација, бар ми је савест мирна и не морам да мислим дали ће ме онај од позади видети.

Kad mene sisaju neispravne traktoriste kao ovce, ne smes ni da pomislis neispravan da izadjes na put. A sto se tice drugih ucesnika u saobracaju to je sramota,

Код мене ни пет посто трактора није регистровано, приколица још мање. Ове године нисам терао трактор на технички преглед, било ми је скупо. На мом трактору и приколици постоји и ради сва потребна сигнализација, бар ми је савест мирна и не морам да мислим дали ће ме онај од позади видети.

Kao da ne zivimo u istoj drzavi, jedno vazi za nas iz Vojvodine a to isto ne vazi u Srbiji. Ako smo ista drzava onda zakon treba da je za sve jednak ali to ocigledno nije slucaj.

Razlika je u tome sto smo mi mnogo slozniji od Vojvodjana,kod nas svaka kuca u selu odlicno funkcionise sa svakim komsijom,poznanikom,zemljakom.Nerazumes kako to ide kod nas,moras se preseliti ovde da bi razumeo.Druga veoma bitna stvar,u Vojvodini narodna milicija da bi obisla jedno selo sedne u auto i kao gospoda obidje selo iz ulice u ulicu,svaku kucu vide,4 ulice unakrsno kuca do kuce i gotovo,traktori uredni,do njive se stize lako nema suma,potoka,provalija....E a kod nas da bi miljicajko obisao selo mora da napravi 20 kilometara po krs putu i na tom putovanju obidje 20 kuca,traktori razjebani,do njive se stize tesko,sume,potoci,provalije,reke,brda,dolovi.:ppozdrav:

Zakon je isti ali reljef nije.

E zato kod nas su traktori u fazi raspada ali idu.Ima i kod nas u selu kao i ovde na forumu domacina koji traktor pokrivaju cebetom,radi im svaka sijalica,farba nije ogrebana ali takvi kod nas u selu ne rade ni 10% poslova i egzibicija koje ja izvodim sa traktorom po sumi i van nje da bi preziveo i nahranio porodicu.
Moj drugar ima takva dva traktora,ko novi,radi zemlje i vise od mene ali on nigde ne zuri,to mu je ceo posao tokom godine i traktore uopste ne opterecuje,ore hektar ceo dan,posle oranja pranje traktora,glancanje farova,limarije...to mu je sve u zivotu.Ni brige ni pameti.Traktor gomila gvozdja!!

Lacin ja idem po srbiji dosta po drva.Imam svoj kamion itd.Taj tvoj kraj sam obisao uzduz i popreko kao i ostale.Jeste da su traktori lose opremljeni struje skoro niko nema ali sta ces onda na putu.Idi atarom,sumom,potokom ili u kraju krajeva leti traktorom,kamion da prikolcom punom da ne znam kakve su kocnice ne moze stati u 4-5m nema teorije pri nekoj brzini od 50-60km/h.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Nije tacno da vojvodjani nisu slozni, ja sam dobar sa svakim komsijom,sa jednim se gledam po ceo dan,vise nego svoju zenu. Ali murija je murija. Sa njima se ne raspravljas nego izvrsavas. Jeftinije mi je bilo napraviti traktor nego platiti jos jednu kaznu.

Kao da ne zivimo u istoj drzavi, jedno vazi za nas iz Vojvodine a to isto ne vazi u Srbiji. Ako smo ista drzava onda zakon treba da je za sve jednak ali to ocigledno nije slucaj.
Kod mene u selu, iako je bas malo i nije u Vojvodini, a nije bas ni ravno, no niti je preterano brdovito, imamo tri asfaltna pravca, od kojih je jedan regionalan a dva su lokalna kroz samo selo. Glavni atarski putevi su nasuti soderom, a do nekih njiva je i asfalt.
I tako, krenem ja pre mesec dana u silazu s mojim malim 539, ukljucim poziciona svetla, rotaciju, gabaritna svetla, u po bela dana, vidim iza mene ide zeleni auto polako, dam levi da sa glavnog asfaltong puta skrenem na sporedni, takodje asfaltni, i odjednom KOOOOOOOK! Pored mene isti taj auto, udara u moj prednji levi tocak svojim prednjim desnim, slece kroz suprotnu traku s puta i zaustavlja se kod komsijine kapije.

29bibr.jpg
Јуче приликом поправке шумског пута, скоро сваку приколицу смо заглавили.
Samanjite traktoristi rakiju i mze

Kod mene u selu, iako je bas malo i nije u Vojvodini, a nije bas ni ravno, no niti je preterano brdovito, imamo tri asfaltna pravca, od kojih je jedan regionalan a dva su lokalna kroz samo selo. Glavni atarski putevi su nasuti soderom, a do nekih njiva je i asfalt.
I tako, krenem ja pre mesec dana u silazu s mojim malim 539, ukljucim poziciona svetla, rotaciju, gabaritna svetla, u po bela dana, vidim iza mene ide zeleni auto polako, dam levi da sa glavnog asfaltong puta skrenem na sporedni, takodje asfaltni, i odjednom KOOOOOOOK! Pored mene isti taj auto, udara u moj prednji levi tocak svojim prednjim desnim, slece kroz suprotnu traku s puta i zaustavlja se kod komsijine kapije.
Nabrojalo se mnogo primera gde su vozaci auta krivi a jedan primer gde je traktorista i opet traktoristi treba da imaju svu opremu i uvek su krivi.

Pero ovaj primer je odlican,jos jedan u nizu da migavac na traktoru sluzi "NIZASTA".Komsija je imao isti ovakav sudar samo na glavnom putu,platio je debelu kaznu iako je imao tad migavac i radio je kad je skretao,medjutim vozac auta je odmah u zapisniku izjavio da nije radio na traktoru migavac kad ga obilazio.Sudija presudio da je vozac traktora kriv jer nije pravovremeno izbacio migavac,normalo da ce pre verovati vozacu auta koji nije imao svedoka nego seljaku.Od tad komsija na traktoru drzi samo ispravna svetla napred i nazad.Eto mu savesti,ma super mu je savest cista i platio kaznu.Ja kad skrecem prvo stanem malo desno na bankinu i sacekam da me obidju i da niko ne ide u susret i lepo bezbedno skrenem(Mnogo bezbednije od migavca).Imam uvek ispravnu instalaciju na traktoru sto podrazumeva svetla napred,pozicije nazad i radno svetlo nazad,to je uvek ispravno.

Citajuci pisanja vidim da apelujete na sebe same da uvek imate sve ispravno i da ne gresite a ne apelujete na vozace auta da obrate paznju kako voze i dali postuju signalizaciju na traktoru ili ona za njih ne postoji....:ppozdrav:

Na vozace auta ne mogu da uticem nikako, nego sam istakao sta se desava iz dana u dan. Dzaba to ispravna instalacija kad traktoristi nikada nece verovati, mi smo uvek krivi.

Bravo frenk,napokon glas razuma.O tome se pise svo vreme.Kod nas je sve smisljeno kako da uzmes pare a nema neke normale.Tablice za vozila sa rokom trajanja 7 godina,takodje prva pomoc ima rok trajanja:haha:kabina za traktor obavezna za traktore posle 1981-82 pa gde je tu logika,gde nadjose bas tu godinu i na kraju napravili su tablicu za traktor pola kvadrata,ja nemam gde da je stavim na traktor.Dobra je napred zimi,da pokrije hladnjak bolje se greje traktor:osmeh:

Bravo,napokon smo se razumeli o cemu se ovde svo vreme pise,e sad sto to neko ne razume.....:ppozdrav:

I da dodam,u vecini zemalja zapadne evrope nije na traktorima obavezan trougao,kabina,rotacija.....Bitno je da je traktor registrovan i da ima redovnu fabricku instalaciju.

Brat iz Srema je prosle godine uvezao Massey 178 iz Nemacke,isao po njega,nema kabinu,nema ram,nema rotaciju,solidno stanje,registrovan je i radi mu instalacija.TRaktor je isao u saobracaj.Platio ga tamo 2200 eura,mislim da je to mnogo za traktor 197x god.

Ako se uzdate samo u to što ste dali zmigavac onda dobro da još imate glave na ramenima.Nije toliko teško da pogledaš u retrovizor prenego kreneš u skretanje.

Ma,rotacija je stvarno dobra stvar jer ako crkne koja sijalica ona te obeleži.Ali ovo da se preko dana vozi sa svetlima to je neviđena glupost.Ti što su donosili taj zakon verovatno ne znaju zbog čega je u nekim zemljama potrebvo svetlo " danju " ali kod nas...

Nazad
Vrh