Nikad ovako !

E, kad je suma u pitanju, pozove se policija, pa sumar, izmetre se posecena stabla, plus prirast, pa na sud.
Takvo je stanje da sumarski inspektori izlaze na teren jedino ako si ti vlasnik parcele (sume).
Nama su isto krali sumu, ali mi nismo vlasici. Majkin stric (koji je bio vlasnik) je umro a ostavinski postupak nije pokrenut. Vlasnik mrtav, a brdjani kradu li kradu. Prosle godine su isekli minimum 30 metara drva. Znam i koji su ali zakon kaze drugacije. Cak tata zna i ko je kupio drva. Isla majka u policiju i kod sumarskih inspektora, Nista ljudi ne mogu da urade jer nije vlasnik.

Ja sam od te šume digao ruke,daleko je nekih 7km od kuće,tako da je nemoguće odbraniti je svake sezone je sve manja i manja.Ne vredi ni da pripretiš smire se mesec nada pa onda ponovo.

Marko,šta da čeka samo neko zlo da ispadne,bilo je tu više puta batinjanja,pretnji goreli senici.

Imao sam još jendu šumu koja je baš daleko i prodam je i otišli da je čovek vidi,ušli unutra kad trči ka nama čovek sa puškom kao šta će te ovde mamu Vam,ja gledam ne verujem reko šta šta ću u mojoj šumi,ladno neki Goranac izbegao i došao tu i svidela mu se šuma vidi niko je ne obilazi i zauzeo je kao svoju.Al tad sam još bio u službi i u formi,pa je platio sve do poslednjeg posečenog stabla.

Najveca glupost je ta kradja sume u nasem kraju. Pa ja se samo od mojih medja/uvratina grejem vec nekoliko godina. Treba jos neke medje da secem ali ima puno drva pa cekam da prvu turu malo potrosim. Ako necega ima ovde, to su drva. Smem da potpisem da u skoro svim selima u okolini nema 10-15% sredjenih njiva. Samim tim, 90% njiva imaju mnogo drva u medjama/uvratinama.
Ko nema drva, moze da uzme neku sumu na 1/2 da radi i eto. Ili da cisti medju isto na 1/2. Nego ovde se izgleda radi o bas gadnim i pokvarenim ljudima koji zele da udju u tudju sumu, poseku najlepsa stabla i onda odnesu na prodaju. Ne pada im na pamet da nadnice ili rade na 1/2.

Da bar seku planski nego kako sa koje strane naiđu tako seku.Meni šuma ne terba grejem se na pelet,nemam više toliko snage da idem da sečem,izvlačim i prodajem,a jedini način da kod nas sačuvaš šumu je da ubiješ i onda dok robijaš da opet seku,tako da nema rešenja.

Ne ljutim se na one koje zateknem u sred zime sa kolicima,nemaština razumem ja to i pravim se da šetam kroz šumu i da nije moja ne kažem ni reč,ali da traktorom ideš u tuđe i da posečeš pola šume to je posebna vrsta stoke.

Ta suma sto je kradu je od nas skoro 20km. Javljaju posteni ljudi kad vide da je neko sekao. Sve isti svake godine sve vise i vise poseku. Drvo je vecinom bukva i grab, gde dosta bukve moze da ide kao tehnicko drvo. Samo da se to podeli, pa isece je Nikola. Bolje da ja uzmem pare nego oni. Posle posadim bagrenje i bas me briga.

Jel si ovo ti snimao? Vidim da je na youtube tvoj nalog kacenja. Ako jesi, daj vise detalja. Meni se cini da su skroz ok prosli kako su mogli da prodju. Nije bio direktan sudar.

Citam komentar ovog snimka na live leak, mladic 19 god i devojka 17. Oboje su odvedeni u bolnicu sa ozbiljnim povredama ali devojka je preminula narednog dana.

Jel si ovo ti snimao? Vidim da je na youtube tvoj nalog kacenja. Ako jesi, daj vise detalja. Meni se cini da su skroz ok prosli kako su mogli da prodju. Nije bio direktan sudar.

Nisam ja snimao,našao sam na Live leak,pa sam radi lakšeg prebacivanja ovde ,postavio na Youtube,dečko je u kritičnom stanju a devojka je umrla sutra dan.

Mora da je vrat slomila, unutrasnje krvarenje... Ko zna sta sve. Ovako je moj brat "pao" sa motora, 5 godina trajala borba da ostane kako treba.
Nije imao vezanu kacigu, kad je udario kaciga mu se skine i leteo. kad je udario u asfalt, 4x4cm lobanja mu se slomije (ispalo sreca, posto mu je tu mozak imao lufta, posto se naduo), otkine uvo, slomije obe kljucne kosti, obe ruke otvoreni prelomi, obe noge polomi, butina i potkolenica otvoreni... Valjda karlica naprsla... ono je bilo strasno.
Ja bih uzeo motor ali, izleti neka budala ode ti i sa 80-100. A da , brat je vozio 250....

Cim je kaciga spala tu pomoci nije bilo ona je nesretnica pukla glavom od asfalt i za nju je tu bio kraj.Moj drug je pao sa motora isto nesto strasno brzo vozio i preko mosta sreca pa je imao kacigu ali pravu koja je kostala ko pola motora i u onom klizanju i tumbanju po putu opali glavom u ivicnjak i kaciga pukne na pola ali glava na srecu ostala cela i dan danas je cuva kao znak i opomenu.Lepo je to i jako lep andrenalin ali glava vazdan u torbi.

Zbog toga ja u životu na motor da sednem neću. Ni kao vozač ni kao suvozač. Tačka. U autu sam ipak kolko tolko zaštićen, a ako se bas uzelim adrenalina postoje sportski automobili, i dalje milion puta bolje od bilo kakvog motora.

Imam motor ali ga jako retko vozim. Cak i po najvecoj vrucini nosim full face masku jer ona zivot znaci.

A moj savet onima koji vole adrenalinsku voznju, to je da ne voze brzo po gradu i prave budalu od sebe, vec da uplate svega sat vremena stazu sa nekim klubom u Beogradu koji cesto organizuju takve skupove (honda club Serbia, Opel club Serbia, Toyota.....itd). Ja sam vozio na stazi Ada Huja, kao i na NAVAK-u. Vozis brzo, naucis bolje da vozis, izvlacis iz auta maksimalno a pritom si bezbedan sto je najbitnije, i sve to za male pare.
Ada huja je kratka staza. Vise je za karting ali svakako moze i za auto, dok je NAVAK majka Mara.
Evo jednog snimka gde sam vozio na adi huji.

Ja sam istog misljenja ,idi na bezbedno mesto pa utoli zelju za adrenalinom , ti si bezbedniji a sto je najvaznije nece niko stradati ni kriv ni duzan zbog tudje zelje za izivljavanjem.

Nije na stazi fora gdje te nitko ne vidi... I kod nas je previse mladih koji sjedaju za volan i idu divljati po gradu da "budu vidjeni". Idiotska posla...

Da, kao tipa ne veruje elektronici da mu pokazuje nivo. Kako da zna koliko je sipao ako nema meraca.. i jos nesto je pricao , mrsko mi opet da gledam ceo video. Kao neki deo je platican itd. Jbg niko ga nije terao da kupuje ako mu ne valja. Sve se sad pravi sa elektronikom a i retko ko menja ulje (ovi smotani, brljavi) odmah u servis cim nesto zasvetli.

Moj stric doterao audi 4 iz Nemačke ,2013 godište,nema ni merač ni rezervnu gumu,ni ručnu kočnicu,sve elektronika bato,čak se i kuka za prikolicu mora programirati kad se ugrađuje,i košta 2500 eura.

Nazad
Vrh