Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Slazem se. Stvari koje su diskutabilne treba prepustiti doktorima nauka da odluce umesto nas. Po njihovom predlogu, ne paliti zetvene ostatke vec ih zaoravati.
Tacno, pa ljudi moji, ne ore se ova panonija od pre 15 godina ore se stotinama godina i pali se jednako dugo! pa kliko bi bilo godina losi prinosi da je to za paljenje bas tako kako nam govore... znaci sledeca 2 veka nebi dosla zemlja sebi da proslih 500 godina radjeno pogresno.Ne bih se slozio jer je posle pojave zute rdje 2014 i sve ucestalijeg napada crvenila par visoko obrazovanih ljudi javno izjavili da dok se vrsilo organizovano paljenje strnjika toga nije bilo.
Svakako da ima istine i u jednoj i u drugoj prici, ali. Bitno je reci da se inteziviranjem proizvodnje, promenom klime bitno menjaju uslovi proizvodnje. Moj deda je pre 50 god. zaoravao tuluziniste sa jednobraznim plugom i kukuruz sejao na vecini njiva u monokulturi (po 20god.), pa nije imao problema. Mi sad u poslednje vreme retko kad imamo "postenu" zimu i kad je ta nema toliko problema. Licno sam protiv paljenja, jer sam nastradao nekoliko puta. Drugaru pre neku godinu izgorelo 17kj kukuruza i do dan danas nikom nista. Rekao bih svakom ko pali, ako si to vec resio da uradis, onda ostani na njivi i obezbedi da ne napravis stetu.Uvek sam mislio da su mi redovi do komsije losi jer ne pridjem dovoljno blizu pa ne bacim dovoljno djubriva.Sve dok kroz neku diskusiju nismo dosli do price da su mozda ti redovi losiji jer se tu uvek odore ili istanjira kako bi se ostali deo njive upalio.
Jedno je sigurnd kad se ne pali daleko je vise bolesti i raznih stetocina.
Sa druge strane ja sam lovac.Paljenje nije dobro za divljac.
Uvek sam mislio da su mi redovi do komsije losi jer ne pridjem dovoljno blizu pa ne bacim dovoljno djubriva.Sve dok kroz neku diskusiju nismo dosli do price da su mozda ti redovi losiji jer se tu uvek odore ili istanjira kako bi se ostali deo njive upalio.
Jedno je sigurnd kad se ne pali daleko je vise bolesti i raznih stetocina.
Sa druge strane ja sam lovac.Paljenje nije dobro za divljac.
Do pre 30g dok nisu dosli traktori z.o. su iznoseni,a vracani u vidu stajnjaka. Nemojmo to zaboraviti!!Tacno, pa ljudi moji, ne ore se ova panonija od pre 15 godina ore se stotinama godina i pali se jednako dugo! pa kliko bi bilo godina losi prinosi da je to za paljenje bas tako kako nam govore... znaci sledeca 2 veka nebi dosla zemlja sebi da proslih 500 godina radjeno pogresno.
Pazi da ti drugi put ne kaze kako je zemlja stara i da bi je trebalo prodati...Radjeno je na sve kulture ako mislis na to,a ime strucnjaka cu ti reci sutra,da nerondam sad po papirima