Nikad ovako !

Ovo na snimku i jeste, a i nije za >nikad ovako<, ipak je ovaj lik zapalio slamu sa namerom. Kao, prošlogodišnja je, vlažna je i loša slama plus zauzima mesta, pa zato pale; pepeo će razbacati po njivama. Lik koji je postavio klip napisao je da je i vatrogasce obavestio...tako da- sve je regularno.

Isti su izgovori i kod mene, kad se zapali na njivi... Hoću da kažem, nama se probija glava sa tim pričama koja je to šteta paliti, ne koristiti (što se i slažem, u redu) od onih koji i tamo to rade. Još ulože energiju, rad da izbaliraju, sklone to i sad kao, plamen je najbolje rešenje... Ovi ljudi imaju ogromnu mehanizaciju, bar su oni mogli da iskoriste to na neki način (valjda su u Engleskoj razvijeniji ti mehanizmi) za upotrebu obnovljivih izvora energije, biomase itd. Sama balirka koja je balirala tu slamu (Krone) košta 200 000 $.

Ali kada je sve posredovano profitom, onda može da radi i šibica. Nema priče o životnoj sredini, biomasi i zelenim energijama...

Pisano je i ovde i u komentarima, slama je budjava, nece nicemu posluziti. Jedino sto zagadjuje okolinu. A kad pogledas da upali traktor ili neku masinu od 200 konja i ona ce zagadjivati... Covek je obavestio vatrogasce da budu u pripravnosti. A kako godi suva ja sam licno iskusio i bio unutra u 6 metara praznog prostora dok je okolo gorelo. Nimalo prijatno.

Evo i ja da se upišem,uzeo elketrični trimer da pokosim iza kuće,al počeo da zezea,kad nakrenem trimer on radi,iznerviram se kad se 5 put ugasio,i okrenem ga on proradi ali zakači mišić na potkolenici,epilog 4 šava i jedan kopča na levoj nozi.I primio bocu krvi čisto preventivno,pošto podosta krvi izašlo,a i prvo sam sam podvezao rekoh nije strašno,ali kad sam video da natapa zavoj psole 15 min odvezao se do bolnice i počelo blagao da mi se vrti u glavi.

Evo i ja da se upišem,uzeo elketrični trimer da pokosim iza kuće,al počeo da zezea,kad nakrenem trimer on radi,iznerviram se kad se 5 put ugasio,i okrenem ga on proradi ali zakači mišić na potkolenici,epilog 4 šava i jedan kopča na levoj nozi.I primio bocu krvi čisto preventivno,pošto podosta krvi izašlo,a i prvo sam sam podvezao rekoh nije strašno,ali kad sam video da natapa zavoj psole 15 min odvezao se do bolnice i počelo blagao da mi se vrti u glavi.
Lako se desi povreda iako se dosta pazi znam iz licnog iskustva,dobro je da nije zakacila arteriju to bi vec bilo opasno.Brz oporavak:cao:
-------------------------------------------------------
Tako sam i ja pre nego sto sam prst iskasapio ma nema sanse oprezan sam pazim.

Poslednja izmena:
Ma nije strašna povrda,lai kad slušam mislim ih bre kako to da se nekom dogodi,kad ono eto mene potrefi.Što je interesantno proradio zakačio nogu i sigurno sam par sekudni pustio i gledao kako reže i tek onda odreagovao i bacio trimer.

Provozao se na bajsu kroz atar Jakova, u kukuruzu odmah do puta.
09072016235_zpsig5ax7ue.jpg

Sad kad sam video ovu sliku, setim se nečega što sam trebao da pišem, kad već pišem...pre jedno 10tak dana. Vidim okačeno na tabli u centru "Dana 30.juna skupljaće se ambalaža od otrova... bla bla bla, akcija očistimo Vojvodinu..." tako u ovom fazonu. Ali ni vreme ni mesto, samo datum.
Odem tog 30. u MZ da se raspitam, kaže mi sekretar da zna za to ali nema pojma ni gde ni kad. I posle jedno 5min mi kaže da se to skuplja u Ban. Karlovcu, teško ljudima da dođu još 3km. Ali pošto sam i tako sve spakovao u kutije i samo čekam, ja još ubacim u kola- hoće Sale da bude entuzijastični ekolog. Od pola 3h do pola 4h se to kao skuplja, ja odem u 3h ravno, samo još jedan dečko čeka, smorio se. Nigde žive duše. Sačekao sam 10min, naravno niko nije došao, vratio sam se kući i otišao na deponiju i bacio i završio s tim. Samo što sam izgubio vreme, gorivo sam potrošio, iznervirao sam se....

U normalnim okolnostima bih bio sasvim normalna osoba, ali u ovom slučaju i u ovoj zemlji, ispao sam majmun koji eto nema šta da radi pa izigrava ekologa. Ovde ni ta jedna akcija u godinu dana, ni to ne mogu da izguraju valjano i do kraja. Naravoučenije, kratko i jasno- Sedi di si i za di si nisi
i kraj!

Bar si odneo na deponiju a ne kao ovaj mazgov sto je ostavio na njivi.Deponija je udaljena 400-500m od mesta gde sam nasao flase(skoro pa prolazi pored kad ide sa njive) ocigledno je i to nekima od nas daleko.Da sam video ko je lepo bi pokupio isao za njim i bacio mu sve to u dvoriste.

Sad kad sam video ovu sliku, setim se nečega što sam trebao da pišem, kad već pišem...pre jedno 10tak dana. Vidim okačeno na tabli u centru "Dana 30.juna skupljaće se ambalaža od otrova... bla bla bla, akcija očistimo Vojvodinu..." tako u ovom fazonu. Ali ni vreme ni mesto, samo datum.
Odem tog 30. u MZ da se raspitam, kaže mi sekretar da zna za to ali nema pojma ni gde ni kad. I posle jedno 5min mi kaže da se to skuplja u Ban. Karlovcu, teško ljudima da dođu još 3km. Ali pošto sam i tako sve spakovao u kutije i samo čekam, ja još ubacim u kola- hoće Sale da bude entuzijastični ekolog. Od pola 3h do pola 4h se to kao skuplja, ja odem u 3h ravno, samo još jedan dečko čeka, smorio se. Nigde žive duše. Sačekao sam 10min, naravno niko nije došao, vratio sam se kući i otišao na deponiju i bacio i završio s tim. Samo što sam izgubio vreme, gorivo sam potrošio, iznervirao sam se....

U normalnim okolnostima bih bio sasvim normalna osoba, ali u ovom slučaju i u ovoj zemlji, ispao sam majmun koji eto nema šta da radi pa izigrava ekologa. Ovde ni ta jedna akcija u godinu dana, ni to ne mogu da izguraju valjano i do kraja. Naravoučenije, kratko i jasno- Sedi di si i za di si nisi
i kraj!

Nemoj da se ljutiš na sebe imao si najbolje namere i tvoje ponašanje i namere su normalne i za poštovanje... Samo mi takvi uvek izvučemo deblji kraj....

Ja sam pre par nedelja kontaktirao jednu organizaciju koja skuplja otpad. Pisao sam im da dođu i da organizuju volontere i da pokupe flaše iz atara. Dobio sam odgovor da oni imaju plan samo za određene lokacije itd... Onda sam malo promislio i proguglao i ukapirao da ta organizacija dobija novac krez razne fondove od evropske unije. Nije im u interesu da nešto urade jer je veliki posao organizovati, posetiti lokacije, skupiti ambalažu i to posle lagerovati do trenutka kada treba transportovati na uništenje. Mnogo je lakše ceo posao fingirati, pare potrošiti-opravdati preko povezanih i poznaničkih firmi ili-i sa tim istim 'evropejcima' a u izveštaju ka evropi napisati nešto u stilu - mi smo sve organizovali, kumili i molili al ko će sa divljim Srbima....

Ovo na snimku i jeste, a i nije za >nikad ovako<, ipak je ovaj lik zapalio slamu sa namerom. Kao, prošlogodišnja je, vlažna je i loša slama plus zauzima mesta, pa zato pale; pepeo će razbacati po njivama. Lik koji je postavio klip napisao je da je i vatrogasce obavestio...tako da- sve je regularno.
Nije sve regularno barem ne kod nas.
Pozovi vatrogasce i obavesti da ćeš da pališ nešto ,neće ti dozvoliti bez obzira što si preduzeo sve mere da se požar ne širi dalje.
Doći će protiv požarni inspektor i pisaće ti prijavu za izazivanje opšte opasnosti.
Kako je kod nas u Srbiji običaj komšija će da te tuži pa najčešće izlaze po prijavi.
Vatrogasac sam po profesiji.
Znam da ima tu nebuloza što se tiče paljevina,ljudi čiste,krče ali tako je.

Kolege poljoprivrednici se igraju životima svih nas. Neke slike od večeras. Malo su lošije jer su iz snimka sa kamere.

Svetlo u daljini, na nekoj širini
kombajni%202_zpsewxhrkuq.png

A zapravo
kombajni%203_zpsyx2dirab.png

Doduše sklonio se koliko je mogao.

Samo par kilometara dalje:
kombajni%201_zpsiquoroh0.png

I još dve nešto starije ali ne i manje ozbiljne
Slika52.jpg

150920131172_zpse9b65c1d.jpg

Ljudi, trokut ne košta čitavo bogatstvo, a vredi puno. Mislite o tome.

Rotaciono svetlo kosta od 600 din pa navise, a u ovakvim situacijama moze glavu spasiti. Za ovakve ljude zaista ne postoji izgovor.

Ja razumem ljude koji imaju više zemlje pa su i prinuđeni da rade noću a ima onih koji bi mogli da odrade danju ali ipak ostave za noć.Zato su poljoprivrednici na lošem glasu zbog nekih neodgovornih pojedinaca.Desi se da te uhvati noć ali su to ipak rani večernji sati gde su vozači ipak još uvek oprezniji.Šta će traktor ili kombajn u gluvo doba noći na putu.

Nazad
Vrh