Nikad ovako !

I onda si ostavio kardan da radi i lamela da proklizuje a ti si sišao sa traktora da se tome diviš?
Pa valjda si prvo isključio kardan da ne napravi veće sranje i da ne spali lamelu
Ne genije, ja sam isao kraj prese a klinjo bratov je tjerao traktor, cim je zastala presa proderao sam se da stane na kvacilo, ali prije nego se on snasao presa je nastavila sa radom. Mnogo si brzoplet.

Žurba i samo žurba,komšija je prošao odlično doduše sad se žali da ga boli rame,al bolje i to nego da ga nema,elem išao da prošetam psa zamalo da upadnem u neki stari bunar :osmeh: nepokošeno ja reko da skratim put,sreća ker je upao pre mene,a išao sam pravo na njega :osmeh:

Meni je jednom berac zagusio na privodnim oklagijama i ja sa jednim drvetom da ga odgusim ljudi moji kad mi ga je otelo iz ruke sreca pa i mene nije uvuklo u berac inace me ima 130+kg znaci posle toga sam se toliko tresao u traktoru od straha da sam mislio da ce kabina otpasti i dan danas mi to prodje kroz glavu kad radim sa beracem i sada hvala Bogu posto berem Zetorom samo prebacim na tockove i malko napred nazad i odgusim ga.Samo trenutak ne paznje,a najgore sto masina ne zna za JAOJ!

Nikad se nista ne desi kad se berac zagusi jednom na dan..ali ko nije brao sa njim pa kad to krene da gusi svakih par metara pa tako ceo dan e tu nastaje problem,od besa ljudi prave greske..ja sam jednom prilikom ostavio upaljen i traktor i berac na njivi i dosao kuci peske,doslo mi da polijem naftom i da ih zapalim..ode otac po traktor i ajd da proba na drugoj njivi a on radi ko sat.. Ispostavilo se da nije do masine vec do hibrida kukuruza,tesko se odkida i komusa i pravi sranje..

Kolega to mora da je bio zmajev berac? Imao sam isto jedan takav dan kao i ti,na svakih 3 metra zagusi,i to sve na privodnim lancima i oklagijama...

Nisam brzoplet i nisi me skapiro ,ovo nije upućeno direktno na tebe već sam malo zapetljo misleći da kažem kako je logično da bi svi isključili prvo kardan

- - - - - - - - - -

Ako se jednom sretnemo uz pivu ću ti detaljnije objasniti pa ćemo se bolje razumjeti:ppozdrav:

Komsija 3-4 kuce od mene ispustio ulje iz traktora, njegov otac nije video da je ispusteno i krenuo da vozi tako:sjasi:epilog mozete da pretpostavite puna generalna.Sta moze da napravi nedostatak komunikacije.Traktor je IMT 560.

Nerazumem te ljude koji menjaju ulje u traktoru 5 dana,cede ga kao krpu.Sta tu ima da se filozofira,odvrne se cep na karteru,ulje u kantu,kad prestane da izlazi zavrne se i nalije se novo ulje uz nov filter.Menjam ulje u traktoru za 5-10 minuta.

Inace netreba komunikacija da bi se pogledalo na sat i videlo dali ima pritiska ulja:ppozdrav:

Menjas ulje za 10 minuta? Ma to uopste nije po protokolu. Ja bre kad menjam ulje prvo se par dana raspitujem po forumima koje je najbolje a pritom najjeftinije. Otvorim jednu novu temu " da li i kako preci sa monogradnog na multigradno ulje". Onda davim par dana da li je bolje 15-40 ili 20-40?!i za koje uslove naravno. Onda otvorim i temu "frad ili neki strani filter" za svaki slucaj.
e kad posle par dana konacno kupim sve pristupa se zameni. Naravno prvo treba zagrejati masinu al oces djavola u rezervooaru ima oko 200ml nafte ajde na pumpu po gorivo.
konacno sipao sam gorivo i upalio. Sad je nema nigde ona stara kanta u koju uvek sipam preradjeno ulje jer trebace. Vrtim se po dvoristu i psujem zenu jer mora da je ona to negde sklonila. Setim se da sam kantu slucajno zapalio kad sam onomad palio granje pored puta. Nema veze uzimam novu kantu i levak. Motor se opet ohlladio. Idemo opet zagrevanje. Konacno posle kraceg trazenja odgovarajuceg kljuca odvijam sraf i ispustam ulje. Naravno sraf upada u kantu a ja opet pominjem zeninu familiju. Nisu krivi al meni bude lakse. Posle pola sata ispevam nekako da ispraznim kantu i izvadim sraf. Ruke su mi umazane do lakata u ulje. Potrosim dve merice meriksa prolecna svezina dok operem ruke
E onda skidam filter. Naravno kljuc nemam. Probam svim mogucim kljestima ali ne ide. Na kraju ga busim srafcigerom i odvijam. Opet umazane ruke opet pranje
Vracam sve nekako nazad i sipam ulje. Provera na meracu, sipao sam vise nego sto treba. Ispustaj. Opet kanta i sraf...

Imenjace bas me nasmeja.Ja to menjam kao da sam obucavan u formuli 1.Poturim kantu,ispustim,cim izadje ulje zavrcem i sipam.Vazno obavestenje:Imam kljuc za filtere:haha:A imam i zenu:osmeh:

ajde ti si još dobar , ja kad ulijem novo 150 puta provjeravam jel do max. , cijelu litru izvučem štangicom van i brišem u krpu , nauiljim 14 krpi , a krpe zna se nikad pri ruci. I onda opet traži po selu jel ima tko pola litre ulja samo dok se ne snađem za novo .Gdje god da svatarim u selu , ajde sjedi da donesem pivo .I tako krene priča o mjenjanju ulja

Pešut,izvuci teze iz tvog posta,tj. sve što ti treba za ovu operaciju (na parče papira ) i daj ženi da ti čuva jer ti ćeš izgubiti.
A da ima po malo istine u tome ima.:ppozdrav:

Ma bre neznam sta joj je jos je ljuta jer sam zadnji put stavio kantu preradjenog ulja medju zimnicu:sta:. Nesmem ni da pomenem traktor u njenom prisustvu.
da ne pisem sad kako izgleda zamena filtera za naftu i ispustanje vazduha. Ovo za ulje je bilo u kratkim crtama ali uvek se desi nesto novo:haha:

Pešut mnogo istine u ovoj šali. Zaboravio si da ubaciš joj jedan detalj, koji se baš meni proletos desio. Pošto su mi uobičajene kante za ispuštanje ulja pune, otvaram drugu kantu. Pošto su stare kante vezane kanapom za rogove šupe ne uspevam da željenu kantu skinem, pa otvorim neku koja je stojala na podu. Rus radi, da bude zagrejan. Ugasim traktor, poturim kantu, odšrafim sraf, potekne ulje, kad ono belaj. Kanta pušta, dok sam našao druge iscurilo pola po podu. Prosuo sam bar 5 litara preradjenog ulja pa onda stavljaj pesak, i danas se crni na tom mestu dvorište, trava ne raste. Ruke do laktova crne. Eto i to je za nikad ovako.

Pa ja neznam šta je svima ovo smešno meni se sve to dogodilo samo ne sve odjednom:haha:. Dobro osim ovo oko foruma to je šala
jednom mi se desilo da sam počeo da sipam ulje novo i vidim neki šraf na točku. pogledam nisam zatvorio karter:sjasi:
Tako ti je to kad radis više poslova odjednom i uvek žuriš negde. Zato od sad servis radim samo praznikom natenane

Pa ja neznam šta je svima ovo smešno meni se sve to dogodilo samo ne sve odjednom:haha:. Dobro osim ovo oko foruma to je šala
jednom mi se desilo da sam počeo da sipam ulje novo i vidim neki šraf na točku. pogledam nisam zatvorio karter:sjasi:
Tako ti je to kad radis više poslova odjednom i uvek žuriš negde. Zato od sad servis radim samo praznikom natenane
A ja kad zurim da promenim ule, cak ga i ne ispustam iz kartera. Kroz merac nabijem plasticno crevo do dna, povezem ga na bocu od freona, bocu povezem na vakum pumpu i isisam svo ulje iz kartera. Jedini prljav posao je zamena filtera. Nema supplje kante ni prosipanja ulja. Ovo praktikujem na autima i kad sam tanak sa vremenom, dok na traktorima pustim uvece da se lepo iscedi, ujutru zavrnem cep i naspem novo ulje.
Nego sta radite sa preradjenim uljem? Kako motornim, tako i menjackim?

Nego sta radite sa preradjenim uljem? Kako motornim, tako i menjackim?

Kod mene ima vise primjena: prvenstveno za mazanje drvenih ograda i druge drvene gradje, takodje za podmazivanje poljo. prikljucaka (plugovi, tanjirace, drljace i dr.), isto tako i alatke koje ne koristim preko zime (motike, lopate, asovi, kofa od rucnih kolica). Nekad zbog tezeg ekonomskog stanja, koristili smo ga umjesto testerola (procjedi se i malo sa naftom razrijedi). Eto to su par mjesta upotrebe kod mene :D

Nazad
Vrh