Nikad ovako !

Moj ćale je jesenas ostao bez vrha srednjeg prsta leve ruke. Sekli drva dva dana na cirkular to jest ja sam sekao, a treći dan ja nešto nisam mogao i on uvati da seče i ode prst. Zakrpili ga u urgentnom ali mu fali to parče do prvog zgloba. Ja hteo posle da završim sečenje, a on mi nije dao, nego smo zvali čoveka čiji je cirkular da završi...

Za brusilicu postoje specijalni listovi koji pre svega mogu da izdrže tu brzinu. Ti sa malo zuba se koriste za kekserice koje su potpuno zaštićene a ako hoćete nešto da sečete onda idu one sa sitnim gustim zubima koje ne mogu mnogo da zapnu. U svakom slučaju ni u jednom trenutku se ne ispušta iz obe ruke i svakako nije za sečenje lamparije... koristi se za doterivanje tesarskih veza i sl. gde je materijal masivan i ne mrda.
---------------
@Bobo
Sada se obrisalo ali je pisalo negde oko one rupice da izdrzava do 11500o\min ova brusilica se vrti na 10000.Video sam slicne takve listove u prodavnici alata kod mene 300-400 rsd kosta,sad dal su za brusilicu ili nesto drugo nemam pojma.

Za cirkulare ima jedna strasna stvar ne znam da li ste videli/culi. Saw stop se zove, pogledajte na youtube-u. oseti vas elektricitet i zakoci testeru u milisekundi, samo ti kozu skine malo sa prsta.
E sad druze sto si sj prst, kako ti je palo na pamet da se igras zivotom pa i rucni cirkular pa je jako opasna masina a gde jos da stavljas na brusilicu. Jos ovolike zube pa ovo nije ni za stoni cirkular za zajebanciju. Dobro si ti i prosao, kick back je jako opasan ( ne znam na sprskom kako se kaze, taj trzaj, kad zaglavi pa vrati nazad). Plus slaba kontrola, plus nema onog zastotnika koji se vraca ako trzne.
Skoro sam cuo pricu od stolara, kaze on zabode ekser tamo gde drzis prstom tu zastitu i tako radi brze. I radio ceo dan,sekao nesto gore i spusti cirkular pored kuka. Prodje mu pored kuka u nazad a brat mu prolazio i posece mu podlakticu sve...
Nisu oni dzabe sve to izmislili da bi se mi pravili pametni, cuvajte se. Da si bio sam i da iseces butinu nebi ti stigao do ovog foruma da pises.
Joas kad vidim oni na brusilicu valjda rusi kad stave lanac od testere motorne ijao..

---------------
@Bobo
Sada se obrisalo ali je pisalo negde oko one rupice da izdrzava do 11500o\min ova brusilica se vrti na 10000.Video sam slicne takve listove u prodavnici alata kod mene 300-400 rsd kosta,sad dal su za brusilicu ili nesto drugo nemam pojma.

Nije stvar u okretajima nego u stabilnosti testere i stroja s kojim se radi. Rucna kruzne testera se okrece tako da ju sila rezanja pritisce uz drvo a brusilicu svi koristimo da se vrti "naprijed" da nam iskre ne frcaju u lice. Brusilica tu odskace jer nema ni postolje koje ce ju drzati stabilnu "lijevo-desno", nema dobre rukohvate za dvije ruke i kako sam rekao vrti se u totalno krivom smijeru. Da i okrenemo rucku na brusilici da se ploca okrece u rikverc, ko bi ju drzao prilikom rezanja stabilno posto bi se tad brusilica morala vuci prema sebi a ne pritiskati u drvo koje se reze...

Sve u svemu ljudi koji mecu ovakve listove na brusilicu i idu nesto rezati su idioti bez iznimke... Neke stvari se jednostavno ne rade i zbog takvih nepromisljenih gluposti se stradava i gine.

P.S. i naocare obavezno na oci kad se radi sa cirkularom i brusilicom, obavezno, jednom zamalo da naj od drveta. Za usi tamponi je opet dobra stvar kad se radi sa bucnim masinama. Rukavice u nekim slucajem mogu opasnu zaj da naprave. I prstenje, ogrlice, narukvice sve skidajte, znam za nekoliko njih da su ostajali zbog toga bez ruku, prstiju, glave...

Nije stvar u okretajima nego u stabilnosti testere i stroja s kojim se radi. Rucna kruzne testera se okrece tako da ju sila rezanja pritisce uz drvo a brusilicu svi koristimo da se vrti "naprijed" da nam iskre ne frcaju u lice. Brusilica tu odskace jer nema ni postolje koje ce ju drzati stabilnu "lijevo-desno", nema dobre rukohvate za dvije ruke i kako sam rekao vrti se u totalno krivom smijeru. Da i okrenemo rucku na brusilici da se ploca okrece u rikverc, ko bi ju drzao prilikom rezanja stabilno posto bi se tad brusilica morala vuci prema sebi a ne pritiskati u drvo koje se reze...

Sve u svemu ljudi koji mecu ovakve listove na brusilicu i idu nesto rezati su idioti bez iznimke... Neke stvari se jednostavno ne rade i zbog takvih nepromisljenih gluposti se stradava i gine.
Sto nazivas idiotom nekoga koga ne poznajes rekao bih sad ko ti je idiot ali necu da budem nevaspitan sram te bilo.Covek uci na greskama ceo zivot, ja hvala bogu nisam skupo platio ovu skolu moglo je da bude mnogo gore sada znam da takve stvari ne idu zajedno.

Zove me drugar da odem na psenicu.Odem i zamalo da padnem u nesvest.Cela njiva popasena i ugazena do dole.Ostalo mozda 10% na zbunove sto nije popaseno_Od jesenas sam dva puta isterivao krave i molio tog coveka da ih ne pusta na njive.Povrsina je oko 1.4ha.Posejana na suncokretiste 3.10.Sorta Basmati.Extra je bila.Pojedeno nje i stablo....
Koliko odstete da mu trazim jer to moram preoravati?

Tuzbu koja ce trajati vecno,neznam kod vas a kod nas rec"odsteta" ne postoji a i ko je zatrazi jos i dobije po tamburici5:osmeh:

Koliko sam cuo ovde NS institut daje odstetu za seme Zvezdana sto nije nikli 2500kg psenice po ceni u julu i seme kukuruza.eto neka orjentacija.

Bio sam do tog coveka.Nudi mi dve varijante bez tuzbi i ostalog.Da ostavim kako jeste pa ce mi on platiti razliku roda izmedju te njive i mog proseka.I druga varijanta da mi plati sve troskove koje sam imao ukoliko cu da preoravam tu psenicu.
Ipak sam zvao komisiju da sutra uradi zapisnik pa cemo za par dana videti sta i kako.

Pa necu ga tuziti verovatno.Ima 160grla krupne stoke al je istinski pacenik.Jos mu ja na grbaci nisam potreban.Zapisnik nek se uradi da mi bude mirna glava ukoliko se on pokondiri.

Najbolje ti znaš da li vredi ili ne tužiti. Zavisi kakav je čovek. Ali, generalno, uvek sam za rešavanje spora bez suda jer takse pojedu sve.

Kad sam ja isao kod mog komsije da vidim sta cemo za stetu koju mi je napravio na repi on mi je odgovorio--" Cija steta njegova zalost " , odjebo me samo tako.

Pa tako bas ne ide....Dodje komisija mesne zajednice i uradi zapisnik,dodje policija i uradi uvidjaj(posto nema poljocuvara),dodje opstinska komisija uradi zapisnik i dodje strucna sluzba i uradi zapisnik.Sve to lepo kod advokata i cepaj brajko i par godina ako treba.Da izgubim NE mogu jedino se mogu nacekati.Kad bude trebao sve to da plati shvatice i sam sta mu je bilo bolje.
Mada cemo se mi verovatno dogovoriti na obostrano zadovoljstvo.

Dogovorite se da ti doplati do roda kojeg budes imao na drugim parcelama. Takve slucajeve znam iz sela i ok su zavrseni, kad su oba ucesnika razumna.

Sto nazivas idiotom nekoga koga ne poznajes rekao bih sad ko ti je idiot ali necu da budem nevaspitan sram te bilo.Covek uci na greskama ceo zivot, ja hvala bogu nisam skupo platio ovu skolu moglo je da bude mnogo gore sada znam da takve stvari ne idu zajedno.

Neka me sram... Neka te ne poznam ali dovoljno znam da ovakvu sajbu stavljati na brusilicu (POGOTOVO s ovolikim zubima) nije djelo mudrog covjeka a ti misli o meni sto god zelis ja samo kazem onako kako je.

Ne poznam ni jednu osobu koja je pokusavala ovako sto glupo raditi a da je dobro prosla, samo u selu od 40 kuca imam dva primjera.

Imas srece sto nisi skupo platio skolu a mogao si i te kako, ne znas koliko srece imas. Nemoj me krivo shvatiti, drago mi je da nije nista gore bilo. Sta mislis da ti se zabola brusilica u bedro i prerezala venu, bas bi mislio da si ispao pametan.

Ovakve stvari nisu za igru i zajebanciju i treba ih uzeti jako ozbiljno.

Za brusilicu postoje specijalni listovi koji pre svega mogu da izdrže tu brzinu. Ti sa malo zuba se koriste za kekserice koje su potpuno zaštićene a ako hoćete nešto da sečete onda idu one sa sitnim gustim zubima koje ne mogu mnogo da zapnu. U svakom slučaju ni u jednom trenutku se ne ispušta iz obe ruke i svakako nije za sečenje lamparije... koristi se za doterivanje tesarskih veza i sl. gde je materijal masivan i ne mrda.

Ne postoji kruzna pila koja ide na brusilicu, rucni cirkulari imaju ono "ajkulino peraje" dolje koje sluzi da drvo ne stisne pilu, nije to iz zaj**ije stavljeno , plus imaju zastitu da se otvori samo kad sjece itd. To sa brzinom nema veze.

Tko hoce da postane invalid neka stavlja slobodno od pile od cirkulara na kutnu brusilicu.

Bio sam do tog coveka.Nudi mi dve varijante bez tuzbi i ostalog.Da ostavim kako jeste pa ce mi on platiti razliku roda izmedju te njive i mog proseka.I druga varijanta da mi plati sve troskove koje sam imao ukoliko cu da preoravam tu psenicu.
Ipak sam zvao komisiju da sutra uradi zapisnik pa cemo za par dana videti sta i kako.
Ovo ti je najbolja varijanta,nemoj više ulagati u nju(herb,fungicid i veštak) sačekaj do kombajniranja pozovi ga i reši stvar.

- - - - - - - - - -

Ne postoji kruzna pila koja ide na brusilicu, rucni cirkulari imaju ono "ajkulino peraje" dolje koje sluzi da drvo ne stisne pilu, nije to iz zaj**ije stavljeno , plus imaju zastitu da se otvori samo kad sjece itd. To sa brzinom nema veze.

Tko hoce da postane invalid neka stavlja slobodno od pile od cirkulara na kutnu brusilicu.
Ima ona sa lancem ko sa motorne testere,imam je ja ali iskreno još je zapakovana lakše mi uzeti motorku a i strah me koristiti to na brusilici.

Nazad
Vrh