Nikad ovako !

Neka me sram... Neka te ne poznam ali dovoljno znam da ovakvu sajbu stavljati na brusilicu (POGOTOVO s ovolikim zubima) nije djelo mudrog covjeka a ti misli o meni sto god zelis ja samo kazem onako kako je.

Ne poznam ni jednu osobu koja je pokusavala ovako sto glupo raditi a da je dobro prosla, samo u selu od 40 kuca imam dva primjera.

Imas srece sto nisi skupo platio skolu a mogao si i te kako, ne znas koliko srece imas. Nemoj me krivo shvatiti, drago mi je da nije nista gore bilo. Sta mislis da ti se zabola brusilica u bedro i prerezala venu, bas bi mislio da si ispao pametan.

Ovakve stvari nisu za igru i zajebanciju i treba ih uzeti jako ozbiljno.
Samo da pojasnim situaciju nije odskocila brusilica nego sam u trenutku nepaznje previse priblizio levu ruku dok je brusilica bila u desnoj ostalo znate.
Da sam imao vise srece nego pameti 100% tacno.

Onda nemoj da se ljutis kad ljude koji se igraju sudbinom nazivam idiotima... Covjece, pa ovo je JAKO JAKO opasna stvar da bi se islo s tim igrati. Cirkular koji je stabilan napravi velike pizdarije od ruke kamo li nece ovakav preradjeni alat. Ovo sakati redom sve i ne staje u mesu dok ne osjeti kost, kao sto si i sam imao ne/priliku okusiti...

Izvini ako si se nasao uvrijedjen ali je druge rijeci nemam s kojom bih ja opisao ovakvu ideju osim "idiotizam". Vidis i sam da tvoj postupak nije bio pametna odluka...

Imam nekoliko i mnogo opasinijih i težih alata koji idu na brusilicu, koji su namenjeni za nju. Neki imaju poseban štitnik ali u principu idu sa standardnim. Stvar je u tome da se brusilica drži sa dve ruke i da materijal bude dobro pričvršćen. Nije to nikakvo budženje jednostavno je alat opasan i traži pažnju.
Počeo sam da komentarišem na ovu temu samo zato što sam imao slučaj da mi se radnik povredio sa tim alatom. Držao komad jednom rukom a drugom brusilicu koja mu je samlela tetive iako je imao rukavice. Svaki alat je opasan ako se ne koristi kako treba, naročito ovakvi koji traže veliku pažnju i pripremu.
I pre svega nisu namenjeni za sečenje nego za tesanje.

Evo danas debilcina uzeo da presecem jedan lanac, tanak, 2mm mozda 3. I mrzi kretena da stavlja naocare i to jos sa brusnim kamenom da presecem.
Ja ne znam kakvi su to refleksi i sta je ali prsnuo je opiljak npr 1mm x1mm i zabode mi se iznad kapka, znam da sam zazmureo pre toga..
Ne znam kako bi mi oko reagovalo da se to zabilo u belance ali ni ne zelim da znam.. A naocare stoje pored kad varim uvek ih stavim a vario sam pre toga. A pre toga i kad sam varo drzim zastitne naocare i masku, kad skidam sljaku da ne prsne u oko. Nista na brzinu.

Drago mi je da pišete o svojim iskustvima sa povredama u toku radova. Evo jednog pitanja:

Da li se sve povrede tokom izvođenja radova mogu sprečiti?

Ne postoji kruzna pila koja ide na brusilicu, rucni cirkulari imaju ono "ajkulino peraje" dolje koje sluzi da drvo ne stisne pilu, nije to iz zaj**ije stavljeno , plus imaju zastitu da se otvori samo kad sjece itd. To sa brzinom nema veze.

Tko hoce da postane invalid neka stavlja slobodno od pile od cirkulara na kutnu brusilicu.

Zove se još i razdelni klin i smatram da je obavezan na cirkularima. Zanimljivo da se većina ručnih cirkulara prodaje bez tog dela, i to kod ozbiljnih (profesionalnih) marki. Tek na ponekom modelu bude. Smatraju da nije potreban.

Vuxsd.
Ne postoji 100 postotna sigurnost ni u čemu u životu. Povrede se dešavaju, deo su posla. Ljudi greše. Imam običaj da kažem da je pravo na grešku elementarno ljudsko pravo. Ja kad god radim nešto, svestan sam da mogu da zabrljam. Da napravim neku glupost. I to se dešava svima, jednostavno nije ti dan i ne ide (tada je najbolje dići ruke od tog posla i nastaviti drugi put).

Stvar je u tome da se smanji broj povreda i njihova ozbiljnost. To se postiže organizacijom posla, pripremom pred rad. Neophodna je posvećenost onome što se radi - skoncentrisanost. Potrebno je i znanje, svest o tome kako koristiti određenu alatku, kako obraditi neki materijal, znati njegova svojsta. Bitan element je i iskustvo. A kruna svakog majstorstva je intuicija (ona proističe iz objedinjenosti znanja i iskustva)

Tek na kraju dolazi zaštitna oprema. Jer ako svega ovog prethodnog nema u nekoj meri, ne postoji zaštitna oprema koja će vas spasti.

Poslednja izmena:
Diklofen , ja bi reko da taj tvoj komšija ima iskustva kad ti predlaže da ti doplati razliku u prinosu a da ne preoravaš , možda se iznenadiš koliko neće biti velika razlika.

Zanimljiv je taj refleks oka. Negde sam pročitao da mozak i oči nisu baš usklađeni odnosno nije obrada slike baš tako brza. Ima neka zadrška dok mozak ne obradi ono što je video.

Diklofen , ja bi reko da taj tvoj komšija ima iskustva kad ti predlaže da ti doplati razliku u prinosu a da ne preoravaš , možda se iznenadiš koliko neće biti velika razlika.

Ma ja hteo da lepi resimo.Sve se dogovorili.Kad juce me zove predsednik komisije za stete na polj usevima.Kaze mi na njivu kod tebe a tamo opet pasu sest teladi i dve krave.Ejjjj juce ujutru.Oni sve slikali.Sutra mi je sveti dan ali u ponedeljak idem do njega i necemo vise lepo pricati.

Sto nazivas idiotom nekoga koga ne poznajes rekao bih sad ko ti je idiot ali necu da budem nevaspitan sram te bilo.Covek uci na greskama ceo zivot, ja hvala bogu nisam skupo platio ovu skolu moglo je da bude mnogo gore sada znam da takve stvari ne idu zajedno.

Ja koristim sa pločom sa sitnim zubima a tvoja je greška ili sudbina što si stavio sa retkim zubima-to nije za brusilicu,
Radim kao i pločom za metal ( obavezni zaštitnik i ne stiskati brusilicu jako).Nikom ne dam da radi sa tim.
Najbolje je raditi sa brusilicom koja se drži sa dve ruke.Male brusilice su opasne-ja sam odfikario džep od vojničkih pantalona.Jednostavno-mora se paziti nije nimalo naivan rad sa takvom vrstom alata.

Ma ja hteo da lepi resimo.Sve se dogovorili.Kad juce me zove predsednik komisije za stete na polj usevima.Kaze mi na njivu kod tebe a tamo opet pasu sest teladi i dve krave.Ejjjj juce ujutru.Oni sve slikali.Sutra mi je sveti dan ali u ponedeljak idem do njega i necemo vise lepo pricati.

Takav je i onaj kod mene na Zr putu,bezobrazno do bola!
Al je...baću mu nanu,pusti li ih još jedared

Zanimljiv je taj refleks oka. Negde sam pročitao da mozak i oči nisu baš usklađeni odnosno nije obrada slike baš tako brza. Ima neka zadrška dok mozak ne obradi ono što je video.

Pa da mozak stvara sliku istom brzinom kojom je oko šalje,omladini ne bi trebale droge imali bi isti efekat,milione slika u trenutku i bezbroj često nepotrebnih informacija :osmeh:

Ma nije bre zajebancija...uzeo od dece da ulozim u tu njivu i ljudska stoka se na to posere.Nije krivo ni tele ni krava sto ih on drzi gladne i ne pazi.

Njegove puštene bez nadzora i NIKOME NE TREBAJU, niti kogod hoće da ih "uzme", a moje i pored sve pažnje (u roku od po sata nepažnje) oterali dušmani u nepoznatom pravcu...
JBT, šta ti je život (sudbina)...
diklofen
​Jel taj čije su krave ima njive?
Blago meni, ti lepo u njegovo kad stigne za branje, košenje i sl. pa se naplati, jer od njegovog izvini, platiću (o Svetom Haralampiju) NEMA NIŠTA, garantujem...

Pa lijepo kad god odeš na njivu a ti jedno tele kući ,brzo će početi da pazi na svoje
Ma bude on tamo! To je najgore! Prošle godine,nas trojica (svi teškaši) krenuli na sajam,on stoji pored puta,a krave u pšenici! Kaže vidiš da sam nemoćan! Kad sam mu rekao da,kad izbrojim do deset,a vidim krave u pšenici,da će biti i nepokretan,đipio,ja stigao do pet da izbrojim,on isterao krave,stoka bezobrazna od čoveka!

Nazad
Vrh